Pitäjät Hauho

Naapuriapu-ryhmässä kuka tahansa voi tarjota tai pyytää apua

Riikka Utunen. Kuva: Maria Ilonen

Koronaepidemia on herättänyt monissa auttamishalun ja erilaisia naapuriapu-ryhmiä on perustettu sosiaalisessa mediassa. Facebookiin perustettu Hauhon naapuriapu -ryhmä on kerännyt jo yli 180 jäsentä. Ryhmän toinen perustaja ja ylläpitäjä Riikka Utunen pitää sitä Hauhon kokoisessa pitäjässä isona määränä. Utusella oli mielessään naapuriapu-ryhmän perustaminen jo ennen koronaepidemian rantautumista Suomeen, sillä Hauho on laaja alue, ja Hauholla asuu paljon esimerkiksi vanhuksia, jotka saattaisivat tarvita apua. Viimeistään korona laukaisi Utusessa huolen siitä, että kukaan ei jäisi nyt yksin. Niinpä Riikka Utunen kirjoitti ideastaan jo aiemmin Facebookissa toimineen Hauhon puskaradio -ryhmän sivulle.

– Naapuriapu-ryhmän toinen ylläpitäjä Veera Laine vastasi viestiini ajatelleensa ihan samaa. Emme edes tunteneet Veeran kanssa toisiamme, mutta sitten perustimme yhdessä ryhmän. Ryhmässä avuntarvitsijat ja -antajat voivat sopia keskenään, miten asiat hoidetaan. Ajatuksena on pyyteetön apu niin, että autetaan kaveria hädässä, mutta jos joku jotain vaivanpalkkaa haluaa toiselle maksaa, ei se kiellettyä ole. Se ei kuitenkaan ole ryhmän lähtökohta, Riikka Utunen kertoo.

Rohkeamminkin apua voisi pyytää

Ryhmään on liittynyt kaikenikäisiä jäseniä ja mukaan voi ilmoittautua kuka tahansa. Ryhmän jäsenten ei tarvitse asua Hauholla, ja mukana on esimerkiksi mökkiläisiä tai ihmisiä, joiden vanhemmat asuvat Hauholla, jolloin liikkumista Hauhon suuntaan on. Suurin määrä hakemuksia ryhmään tuli sen perustamisvaiheessa, mutta edelleen niitä tulee satunnaisesti. Tähän mennessä kaikki halukkaat on mukaan hyväksytty. Ongelmia ylläpitäjillä ei ryhmän kanssa ole ollut. Periaatteessa maksullisten palvelujen mainostaminen on kiellettyä.

Ryhmässä pyydetty apu voi olla niin kaupassa käyntiä, pihan haravoimista, koiranulkoilutusapua tai puun kaatoa, mitä kukakin tarvitsee ja missä joku toinen voi olla avuksi.

– Sanoin jo silloin, kun ryhmään tuli 50 jäsentä, että onpas ruuhkaa, joten se, että siellä on nyt yli 180 jäsentä, on todellinen yllätys. Vielä kun ihmiset kehtaisivat rohkeammin pyytää apua. En tiedä syttyvätkö ihmiset täällä Hämeessä sitten hitaasti, Hyvinkäältä Hauholle muuttanut Riikka Utunen naurahtaa.

Utunen korostaa, että aina ei tarvitse selvitä yksin.

– Itse olen ryhmässä tarjoutunut muun muassa käymään kaupassa. Nyt saattaa ihmisillä olla enemmän aikaakin auttamiseen. Tietysti pitää itse olla terve, hän muistuttaa.

Puskaradio laulaa

Riikka Utunen on miehensä kanssa asunut neljä vuotta Hauhon Sappeessa, ja heillä on tilallaan kuusi hevosta. Hän on jo aiemmin tarjonnut mahdollisuutta, että esimerkiksi vähävaraisten perheiden lapset voivat halutessaan käydä ilmaiseksi ratsastamassa tai hevosia hoitamassa, ja muutama perhe on tarjoukseen tarttunutkin.

– En ole itse päässyt elämässä kauhean helpolla, ja jos jotain voi tehdä, se voi olla pieni vaiva itselle, mutta iso apu toiselle, Utunen sanoo halustaan olla avuksi.

Ennen Keski-Hämeen yhteydenottoa Riikka Utunen oli miettinyt paljon myös sitä, miten tieto ryhmästä saataisiin vanhemmille ihmisille, jotka eivät ehkä käytä tietokonetta ja sosiaalista mediaa.

– Olen todennut, että puskaradio toimii hyvin! Jos ihmisillä on esimerkiksi naapureissaan mummoja tai pappoja, jotka saattaisivat kaivata apua, heille kannattaa kertoa, että tällainen ryhmä on olemassa. Myös seurakunnan diakoni Sanna Kuitunen on vienyt viestiä eteenpäin seurakunnassa.

Utunen kokee, että nimenomaan koronaepidemia on herättänyt ihmisissä halun auttaa. Idea yhteisöllisestä naapuriavusta oli kuitenkin olemassa jo ennen koronaa, joten hän toivoo, että ryhmä sekä innostus auttaa säilyisivät myös koronan jälkeiseen aikaan, ja esimerkiksi vanhukset, jotka vielä asuvat omissa taloissaan, rohkenisivat pyytää apua esimerkiksi pihatöissä, jos eivät niitä jaksa enää itse tehdä.

– Toivotaan, että ryhmä pysyy yllä ja apu liikkuu puolin ja toisin vielä epidemian jälkeenkin, hän sanoo.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski