Pitäjät Hauho

Naapuriseuranta lisää arjen turvallisuutta

Juha Tuominen. Kuva: Jouni Lehtonen

Paloturvallisuusviikko kannustaa huolehtimaan ikäihmisten turvallisuudesta.

Tällä viikolla vietetään paloturvallisuusviikkoa. Paloturvallisuusviikon teemana on läheisten ihmisten paloturvallisuudesta huolehtiminen. Kampanjalla halutaan kiinnittää huomiota etenkin ikäihmisten paloturvallisuuteen.

Paloturvallisuusviikon kampanjaväki haluaa parantaa niiden ikäihmisten kodin turvallisuutta, jotka asuvat kotonaan mutta joiden toimintakyky on rajallinen. Puolet palokuoleman uhreista on yli 60-vuotiaita. Tie paloturvallisuuden parantamiseen käy heidän lähipiirinsä kautta.

Muutenkin ikäihmisten turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Hauhon VPK:n päällikkö Juha Tuominen muistuttaa, että naapuriapu ja -seuranta ovat maalla onneksi vielä arkipäivää ja palvelevat kotona pärjäämistä.

– Läheiset voivat asua kaukana, joten on hyvä seurata, että valot syttyvät ja sammuvat naapurissa asuvan ikäihmisen kodissa, Juha Tuominen sanoo.

Paloturvallisuusviikon sloganina on Palo hallussa. Tällä tunnuslauseella haastetaan kaikkia suomalaisia ottamaan koppi läheistensä paloturvallisuudesta. Järjestäjät toivovat aikuisten lasten tai lastenlasten ottavan asiakseen mummolan paloturvallisuuden parantamisen.

Tuomisen mukaan varttuneempi väki on yleensä tottuneempaa käsittelemään tulta kuin nuorempi polvi, mutta sairaudet saattavat heikentää kykyä toimia elävän tulen kanssa.

Paloturvallisuusviikolla on julkaistu myös vuorovaikutteinen Palometri, jonka voi tehdä verkossa. Testi haastaa huumorilla höystettynä tsekkailemaan paloturvallisuutta mummolassa. Palometrin voi tehdä vuoden loppuun asti.

Kuva: Jouni Lehtonen

Paloturvallisuusviikko päättyy Palovaroitinpäivään, jota vietetään tiistaina 1.12. Päivämäärä muistuttaa yleisestä hätänumerosta 112.

Palovaroitinpäivää vietetään tiistaina 1.12. Teemapäivä muistuttaa palovaroittimien säännöllisestä testaamisesta. Varoittimet on syytä uusia 5–10 vuoden välein. Vanhemmiten palovaroittimet menettävät savuherkkyyttään ja niiden hälytysäänen voimakkuus laskee.

Juha Tuomisen mukaan yksi ensiarvoisen tärkeä avun perilletuloon vaikuttava seikka maaseudulla on talonumerointi. Palopaikalle johdattelevat usein näkyvät lieskat tai savu, mutta ensihoidon ensivastehälytyksissä, joissa avun nopea perilletulo on tärkeää, tällaisia näkyviä merkkejä ei ole.

– Joskus joudumme arpomaan, mistä kiinteistölle ajetaan. Kauempana tiestä olevissa kiinteistöissä talonumeron olisi syytä olla näkyvästi liittymässä, josta pihaan ajetaan.

Juha Tuominen. Kuva: Jouni Lehtonen

Hauhon VPK:n kalusto ikääntyy. Sammutusauto on jo yli-ikäinen. Hauhon kunta hankki sen uutena vuonna 2002.

Hauhon VPK on ensilähdön sopimuspalokunta, jonka hälytysosasto koostuu vapaaehtoisista. Hauhon paloasemalta lähtee palokuntasopimuksen mukaisesti pelastustehtävään ensimmäinen yksikkö 5 minuutissa vahvuudella 1+2 mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Hauhon VPK:n päälliköllä on iloista kerrottavaa, hälytysosastoon on saatu uutta, aktiivista porukkaa. Hälytysosaston vahvuus on tänä päivänä 13 vapaaehtoista palokuntalaista, 10 miestä ja 3 naista.

– Ukkoutuminen on monella paloasemalla ongelma mutta meillä ikärakenne on hyvä, minä olen porukan vanhin., 52-vuotias Tuominen toteaa.

Hauhon VPK:n kalusto sen sijaan ukkoutuu. Sen uusiminen on pelastuslaitoksen päätöksistä kiinni. Sammutusauto on Tuomisen mukaan jo yli-ikäinen. Hauhon kunta hankki sen uutena vuonna 2002.

– Sammutusauto on kuitenkin se, jolla aina ensimmäisenä keikoille lähdetään. Tekniikka vanhenee. Se näkyy esimerkiksi tieliikenneonnettomuuksissa tarvittavassa raivauskalustossa. Uudet autot ovat tänä päivänä lujempia rakenteiltaan kuin parikymmentä vuotta sitten, Tuominen mainitsee.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat