Pitäjät Hämeenkoski

Nuoret ahersivat kotiseudun eteen: maisemanhoito tuli tutuksi monelta kantilta

Arttu Lyytinen ja Iida-Lotta Lehtonen. Kuva: Jussi Karvonen

Koski-seura työllisti pariksi viikoksi kaksi paikallista nuorta maisemanhoitotöihin Hämeenkosken kulttuurikohteissa. Parin viikon aikana Iida-Lotta Lehtonen ja Arttu Lyytinen pääsivät tekemään monipuolisesti käytännön töitä muun muassa halonhakkuuta ja ympäristön raivausta.

Hollolan 4H:ssa on käynnissä Etpähä ry:n kautta Leader-rahoitettu ”Minä, kaverit ja meidän kylä” -hanke, jonka tarkoitus on saada nuorille työkokemuksia omalta kylältä. Hankkeen kautta voivat yhdistykset työllistää oman kylän nuoria ilman yhdistykselle tulevia palkkauskustannuksia. 4H-yhdistyksen maksama palkka on viheralan työehtosopimuksen mukainen eli reilut seitsemän euroa tunnilta. Päivässä työtunteja kertyy viisi.

Työnohjauksesta huolehtivat Koski-seuran hallituksen jäsenet, ja työsopimuksen teki nuorten kanssa Hollolan 4H-yhdistys, joka on myös palkanmaksaja. Koski-seurasta työnohjaajina ovat olleet seuran hallituksen jäsenet niin sanotusta ukkokerhosta.

– Tämä on ollut sitä mitä odotimmekin. Maisemanhoito on ollut monipuolista työtä, sanoivat 17-vuotias Iida-Lotta ja 15-vuotias Arttu.

– Työllistimme oman paikkakunnan nuoria ensimmäistä kertaa, ja tämä toimi oikein hyvin. Kunta kyseli halukkaita osallistumaan nuorten työllistymiseen, ja Hämeenkoskella järjestimme asian ukkokerhon avulla. Koski-seura on ollut mukana vieraslajitalkoissa ja siihen liittyen olemme kitkeneet nuorten kanssa Pyhän Laurin kirkon alueelta jättipalsamia. Myös muiden muistomerkkien ja kotiseutumuseon ympäristöä oli alunperinkin tarkoitus raivata ja siistiä työllistettyjen kanssa, sanoi Matti Hiidenheimo Koski-seurasta.

Arttu Lyytinen. Kuva: Jussi Karvonen

Arttu Lyytinen pääsi vauhtiin halkoliiterissä.

Nuorten ensimmäiseen työviikkoon kuuluivat halontekotalkoot seurakunnan leirikeskuksessa ja Kapervuoren luonnonsuojelualueen polun raivaus ja opastaulujen laittoa hakkuiden jäljiltä.

– Sateisina päivinä olemme siivonneet Seuralaa. Laguksen ja Paasikiven muistomerkkien ympäristö tulee siistityksi tällä viikolla, samoin kuin Koskikaran levähdysalue. Hämeenkosken museon ympäristö tuli siistityksi raivaussahalla viime viikolla, sanoi Hiidenheimo

Museon ylläpidosta vastaa kunta, mutta museo sijaitsee seurakunnan maalla.

– Rakennusten seinustojen siistiminen kasvustosta vaikuttaa osaltaan myös rakennusten säilymiseen hyvässä kunnossa

Nuorilta edellytettiin reipasta otetta ulkotyöhön säällä kuin säällä ja kesätyösetelikelpoisuutta.

– Nuoret ovat olleet ahkeria eikä huonoja säitä ole pelästytty. Vastenmielistä hommaa ei ole ollut, kiitteli Hiidenheimo.

Iida-Lotta lehtonen. Kuva: Jussi Karvonen

Iida-Lotta Lehtonen tykkäsi leirikeskuksen puutalkoista.

Työkokemusta kertynyt jo viime kesältä

Kesätyöpaikka oli kummallekin nuorelle mieleen.

– Viime kesänä olin Lahdessa Launeen Prisman kahviossa. Tänä kesänä olisin päässyt Ollilan mansikkatilalle marjanpoimintaan, mutta se olisi mennyt päällekkäin tämän työn kanssa. Kotiseutuun tutustuminen ja sen eteen työnteko on ollut ihan kivaa ja vaihtelevaa. Työn ohessa olen oppinut jotakin uutta eri paikkojen historiasta. Keväällä katselin aika monia kesätyöpaikkoja, mutta usein niissä oli maininta, että hakijan pitää olla täysi-ikäinen, sanoi Iida-Lotta.

Artulla on kokemusta kesätöistä viime vuodelta, jolloin kesätyöpaikka järjestyi isän kautta.

– Itse olin viime kesänä Lahden Energialla kesätöissä. Tein muun muuassa varastohommia. Tarkoitus on tänäkin kesänä jatkaa samassa paikassa,  Arttu kertoi.

 

 

 

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat