Pitäjät Lammi

Nuuskaaminen on vähentynyt nuorten keskuudessa

Hakkalan koulun 8.-luokkalainen Abdullah Jani ei pidä nuuskaamisesta. Kuva: Zahra Mohamadi

Viime syksynä Hämeenlinnan alueella alkoi nuorten pyynnöstä Ei nuuskalle -kampanja, jonka tarkoituksena on vähentää nuuskaamista Hämeenlinnassa. Kampanjassa on ollut mukana monista kouluista terveydenhoitajia, nuorisotyöntekijöitä, oppilaskunnan jäseniä, opettajia ja rehtoreita. Lammilla kampanja vaikuttaa Hakkalan lisäksi Konnarilla.

Hakkalan koulussa kampanja näkyy niin koulun seinillä kuin asvaltilla. Näkyvyydestä huolehtii oppilaskunnan hallitus.

– Olemme käyneet Hämeenlinnassa kokouksissa. Olemme myös spreijanneet kampanjan iskulauseita Hakkalan pihalle asvalttiin, kertoo Hakkalan koulun oppilaskunnan jäsen Elina Mettälä. Myös Ei nuuskalle -julisteita on ripustettu ympäri koulua. Julisteissa lukee muun muassa ***SKA, hymyä huuleen mieluummin. Lisäksi nuorisotyöntekijät ovat järjestäneet erilaisia aiheeseen liittyviä kilpailuja kuten valokuva- ja videokilpailu.

Yksi yleisimmistä syistä nuorten nuuskaamiseen on kavereitten nuuskankäyttö. Abdullah Jani sai ensimmäisen nuuskapussin kavereiltaan.

– Kokeilin nuuskaa, koska kaverinikin käyttivät sitä, sanoo Abdullah Jani Hakkalan koulusta. Janin mielestä nuuska on pahanmakuista. Hän ei pidä nuuskasta eikä muista päihteistä ja sen vuoksi nuuskakin sai jäädä. Jani ei käytä sitä enää.

– Kampanja jatkuu seuraavana vuonna erilaisena kuin viime vuonna mutta samankokoisena, kertoo terveydenhoitaja Annika Mäkinen. Kampanjaa muutetaan jonkin verran, jotta nuorten mielenkiinto säilyisi.

– Minun mielestäni kampanja on tärkeä, koska huoli nuuskan käytöstä tuli nuorilta. Mäkinen kertoo, että nuuskankäyttö on vähentynyt kampanjan aikana Hämeenlinnan nuorten keskuudessa. Terveydenhoitaja on tyytyväinen kehitykseen.

Kirjoittajat: Zahra Mohamadi, Iida-Liisa Varis, Jaakko Varis

Tämä artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 14.11.2019. Voit lukea sitä veloituksetta Keski-Hämeen digilehdestä.

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski