Pitäjät Urheilu Hauho

Nyt on hiihtäjän hyvä hiihdellä

Harri Maula kannustaa kokeilemaan talviurheilulajina myös läskipyörää. Kuva: Jouni Lehtonen

Kaupungin latuverkostoa täydentää vapaaehtoisvoimin ylläpidetyt kyläladut.

Hauhon Miehoilassa sijaitsevan Maulan maatilan isäntä Harri Maula tervehtii vallitsevia kelejä ilolla.

– Perinteinen talvi on tervetullut.

Miehoilan ja Torvoilan kylille on Harri Maula saanut ajettua noin 20 kilometrin latuverkon. Ladut ovat kaikkien käytössä.

– Koitetaan vastata kysyntään ja tykätään itsekin käydä hiihtämässä, Harri Maula selittää innostustaan latujen ajamiseen.

Laduista noin 15 kilometriä kulkee järvien jäillä ja 8 kilometriä latua on ajettu lähiseudun pelloille.

Mikäli hiihtäminen ei innosta, niin Maula muistuttaa, että maastopyöräily on mahdollista talvellakin. Maulan maatilalta saa vuokralle sähköavusteisia maastopyöriä. Erityisesti fatbiket ovat erinomaisia etenemään lumella.

Fatbike, tutummin läskipyörä, on maastopyörä, jossa on erityisen leveät renkaat. Maulat harrastavat itse maastopyöräilyä ja he haluavat tarjota mahdollisuuden kokeilla lajia myös muille.

– Sähköpyörällä ei liikkeellelähtö ole kuntopohjasta kiinni. Maastopyöräily sopii kaikille, Maula innostaa kokeilemaan lajia.

Harri Maula temppuilee fatbikella. Kuva: JOuni Lehtonen

Harri Maula tykkää maastopyöräillä itsekin. Hän huomauttaa, että laji sopii kaikille. Sähköpyörällä ajettaessa sähkömoottori jatkaa siitä missä ajajan fyysinen kunto loppuu.

Hämeenlinnan kaupungin ylläpitämistä laduista ja ulkojäistä Hauholla vastaa hauholainen Vihervarikko Oy. Yrittäjä Jukka Lehtinen kertoo, että Hauhon urheilukentän maastossa oleva kolmen kilometrin valaistu latu on hyvässä kunnossa. Ladulla voi hiihtää sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä. Kaupungin tilaamana ylläpidetään myös latuja koulujen läheisyydessä.

– Talvi on ollut sellainen kuin talvet olivat silloin nuorempana. Lunta on tullut ja pakkastakin ihan riittävästi, Jukka Lehtinen iloitsee.

Suotuisa talvi on mahdollistanut myös perinteisen ladun tekemisen Hauhon kirkolta Eteläisiin. Ladun pituus on 15 kilometriä suuntaansa.

Hauhon kolme kaupungin ylläpitämää luistelukenttää Yhtenäiskoululla, Eteläisissä ja Alvettulassa ja ovat Lehtisen mukaan luistelukunnossa.

– Lumisateet vaikeuttivat luistinkenttien huoltoa ja varsinkin jäädytystä. Kovalla pakkasellakaan ei jäädytys oikein onnistu. Mutta käyttökunnossa luistinkentät kuitenkin ovat. Joten eikun luistelemaan ja hiihtämään! Jukka Lehtinen innostaa.

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä. Kuva: Jouni Lehtonen

Yksityisten ylläpitämät ladut täydentävät latuverkkoa. Jouni Lehtosen komea kuva pääsi koristamaan myös Keski-Hämeen Talvi-numeron kantta. Kaikkii kotitalouksiin jaettu erikoisnumero on myös verkossa  vapaasti kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

Tänä talvena lähes joka kylältä löytyy vapaaehtoisvoimin tehtyjä latuja. Laduntekijän paras palkka on tyytyväiset laduilla liikkujat.

Mustilan kylällä Seppo Soittila on ajanut latuja latuhöylällä varustetulla moottorikelkalla jo 20 vuoden ajan. Homma lähti Sepon kertoman mukaan alkuun rahavoitosta arpajaisissa, jolla hän sai ostettua itselleen moottorikelkan.

– Olen latuja tekemällä palauttanut voiton takaisin kansanterveydelle, Soittila nauraa.

Tänä vuonna meinasi tulla tenkkapoo, kun pitkään palvellut kelkka hajosi korjauskelvottomaksi. Nähtyään sosiaalisessa mediassa Soittilan päivityksen latukelkan hajoamisesta kyläläiset riensivät apuun, ja latujen teko on jatkunut lainakelkalla.

Mustilassa on latuja yhteensä lähes 15 kilometriä, eripituisia lenkkejä yhdestä kilometristä alkaen. Ne ovat enimmäkseen seniorihiihtäjille sopivia tasaisia peltolatuja. Lähtö laduille on Soittilan pihasta.

– Tervetuloa hiihtämään! Ladut ovat kaikille avoimia. Meidän pihaan voi parkkeerata autonsa, Seppo Soittila kertoo.

Hauholla on perinteiseen tapaan Pauli Rantanen tehnyt retkiluistelijoille 450 metrin luisteluradan Hakalammen jäälle. Hakalammella ja läheisellä Euttulammella kiertää myös kahden kilometrin hiihtolatu. Auton voi parkkeerata Hauhon entisen jätevedenpuhdistamon luo merkitylle parkkipaikalle.

Laadukas retkiluistelurata on harvinaisuus, joka kokoaa harrastajia kauempaakin.

– Viime lauantaina lammella kävi ainakin 150 ulkoilijaa, Pauli Rantanen laskeskelee.

 

 

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski