Pitäjät

Öljyvuoto Hämeenkoskella: vuotopaikka löytyi illalla

Kuva: Merja Hirvisaari

Juttua päivitetty ke 22.7. klo 09.20: Öljyvuoto paikantui illalla Pihlajamäentielle

Eilen havaittu öljyvuoto paikantui tiistai-iltana Pihlajamäentielle. Sitä etsittiin yleisöhavaintojen perusteella alunperin väärästä paikasta. Ensimmäinen ilmoitus vuotohavainnosta vei pelastuslaitoksen etsijät liian pitkälle ylävirtaan. Kolmas ilmoitus tuli hätäkeskukselta kello 22.30, ja sen jälkeen vuoto lopulta paikantui Pihlajamäentien sillan tienoille.

Palomestari palomestari Harri Kittelä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksesta viestitti puolenyön jälkeen Keski-Hämeelle, että Pihlajamäentien sillan kohdalta VT12 puolelta valuu rinnettä pitkin öljyä jokeen, mahdollisesti jonkin kiinteistön alueelta.

— Valuva määrä on pieni. Olemme tehneet imeytysaltaat öljylle. Öljy saadaan nyt talteen, eikä sitä enää valu jokeen, Kittelä kertoi.

Hänen mukaansa aine vaikuttaisi olevan polttoöljyä tai vastaavaa.

— Tarkastamme tilanteen aikaisin aamulla ja kahdeksan jälkeen selvitämme vuodon alkuperän, Kittelä kertoi aamuyöllä ja totesi hyväksi sen, että vuodon paikka on nyt suurin piirtein selvillä.

Ensimmäinen öljyhavainto klo 15.02 ei hänen mukaansa liity nyt havaittuun öljyvuotoon mitenkään, koska se oli 600 metriä ylävirran suuntaan nyt löydetystä vuotopaikasta.

— Se vain haittasi vuodon paikantamista, Kittelä totesi.

Ti 21.7. klo 20.30: Pelastuslaitos ei pystynyt paikallistamaan yleisön ilmoittamia havaintoja.

Hämeenkoskella ohikulkijat ja uimassa käyneet ihmiset näkivät Teuronjoessa öljyä, joka oli haitannut uimista ja tuottanut myös hajuhaittaa. Sosiaalisen median keskusteluryhmissä useampi ihminen vahvisti havainneensa öljyn.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos sai palomestari Harri Kittelän mukaan hätäkeskuksesta ensimmäisen ilmoituksen öljyhavainnosta tiistainai 21.7. kello 15.02. osoitteeseen Keskustie 39. Hämeenkosken VPK tarkasti joen ilmoitetun osoitteen kohdalta ja siitä edelleen alavirran suuntaan. Veden pinnalta tai joen rannalta ei havaittu merkkejä öljystä.

– Toinen ilmoitus öljystä tuli noin tunti ensimmäisen ilmoituksen jälkeen. Paikaksi ilmoitettiin ”Koskikartanon kohdalla, Keskustien puolella” eli noin 850 m edellisestä paikasta alavirran suuntaan. Hämeenkosken VPK kävi tämän jälkeen joella tutkimassa kyseistä paikkaa ja sen alapuolista aluetta. Tällöinkään ei veden pinnalta tai joen rannalta havaittu merkkejä öljystä, Kittelä kertoo.

Hollolan pelastusyksikkö etsi Kittelän mukaan joen pinnalta merkkejä öljystä Mieholantien sillalla kello 16.20–17 välisen ajan. Merkkejä öljystä ei havaittu.

– Lisäksi eräs lähistön asukas lupasi jatkaa joen tarkkailua ja ilmoittaa hätäkeskukseen, mikäli hän havaitsee öljyä joessa. Mitään asian tiimoilta ei kuulunut kello 20 mennessä, eikä uusia ilmoituksia öljystä hätäkeskukseen tehty, Kittelä kertoo.

Isosta vuodosta ei siis liene kysymys.

Edit: Uutista täydennetty keskiviikkona 22.7. uusilla tiedoilla vuotokohdan löytymisestä hätäkeskuksen kolmannen ilmoituksen jälkeen. Otsikko muuttui muodosta Öljyvuotoa etsittiin Hämeenkoskella muotoon Öljyvuoto Hämeenkoskella: vuotopaikka löytyi illalla.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat