Pitäjät Keski-Häme

Ongelmia matonpesupaikolla

Lammin puhdistamon viereisellä matonpesupaikalla on tämänkin kesän aikana ollut ongelmia. Erityisesti pesijöitä on harmittanut veden mukana tuleva hiekka. Samoja ongelmia on ollut aikaisempinakin vuosina, Lammin lisäksi myös Hauholla. Tuuloksessa on lisäksi valitettu pesuveden kylmyydestä.

Viikolla 28 vettä ei tullut Lammin pesupaikalla ollenkaan. Pesupaikkojen kunnossapidosta vastaavalta Destialta ja Hämeenlinnan kaupunkirakenteelta vastataan, että nyt vettä tulee, mutta vedenpaine saattaa edelleen vaihdella käyttäjämäärästä riippuen.
– Kun matonpesijöitä on paljon, niin pumppu ei ehdi pumppaamaan vettä järvestä tarpeeksi, vesi tulee pitkän matkan järvestä putkistoa pitkin pesualtaille, ja tämän seurauksena veden tulopaine heikkenee. Nyt pumpun moottoriin oli päässyt ilmaa, ja pumppu rikkoutui siitä syystä, kertoo Elina Ihamäki Destialta.
– Yleensä veden hiekkaisuus taas on johtunut tuulisesta ilmasta. Tuulisella ilmalla järvenpohjan hiekkaa sekoittuu veteen ja hiekkaista vettä tulee imuputken kautta putkistoja pitkin matonpesupaikalle. Myös järvenpohjan maa-aineksia kasantuu tuulisella ilmalla imuputken eteen tukkien koko putken. Alkuviikosta vesi oli Lammin pesupaikalla myös hiekkaista, mutta tuon hiekkaisuuden syy oli mysteeri, kun ei kuitenkaan viime aikoina ole ollut kovinkaan tuulista, kertoo Ihamäki.
Tuuloksen matonpesupaikan vesi tulee vesijohtoverkostosta ja on siis saman lämpöistä kuin muukin kylmä vesijohtovesi.
– Tuuloksen matonpesupaikan veden lämpötilasta ei minulle ole tullut lainkaan palautteita. Veden lämpötilan säätelymahdollisuuksista ei ole tietoa, toteaa matonpesupaikoista huolehtiva Ihamäki.
Kaikkien matonpesupaikkojen Keski-Hämeen alueella pitäisi tällä hetkellä olla toiminnassa Hämeenlinnan kaupungin nettisivujen mukaan. Mikäli kuitenkin ongelmia ilmenee, niistä voi ilmoittaa matonpesupaikan infotaulussa olevaan Destian palautenumeroon, joka on toiminnassa arkisin kello 9–15 tai ilmoittamalla ongelmista Hämeenlinnan kaupungin palautepalvelun kautta.
– Kun saamme palautteet, niin aliurakoitsija käy paikan päällä tarkistamassa tilanteen ja korjaamassa mahdolliset viat, sanoo Ihamäki.
Ihamäen mukaan tilaaja, eli Hämeenlinnan kaupunkirakenne, on tietoinen Lammin matonpesupaikan vedentulon ongelmista ja siihen etsitään parhaillaan ratkaisuja.
– Kaupunkirakenne suunnittelee Lammin matonpesupaikan liittämistä vesijohtoverkostoon veden riittävyyden ja tasalaatuisuuden takaamiseksi.
Tulevan saneerauksen osana tulevat Ihamäen mukaan olemaan myös matonpesupaikan alusta ja kulutusosat.
– Tavoitteena olisi saada kunnostustyöt tehtyä kauden 2018 päätteeksi, ja matonpesupaikka olisi vesijohtovesineen käytettävissä kauden 2019 aikana.
Lammin matonpesupaikka on Lammin puhdistamon vieressä Puhdistamontien päässä. Tuuloksen matonpesupaikka sijaitsee Suolijärvenkujan päässä. Hauholla pesupaikkoja on Ettutien päässä kirkonkylällä ja Eteläisissä Peltohännikäntien päässä. Eteläisten matonpesupaikan vieressä on myös uimaranta ja leikkipaikka.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski