Pitäjät Kulttuuri Hauho

Opaskirja perseilyyn

Pertti ja perseilyn käsikirja. Kuva: Maria Ilonen

Valtaisa somesuosio johti Tasavallan perseilijän, labradorinnoutaja Pertin oman kirjan julkaisuun

Hauhon pormestarina ja Tasavallan perseilijänä tunnettu hauholainen labradorinnoutaja Pertti on saavuttanut valtaisen suosion sosiaalisessa mediassa. Facebookissa ja Instagramissa Pertillä on yhteensä yli 60 000 seuraajaa. Perseilyt saivat myös painetun muodon, kun 10.2. julkaistiin Perseilyn käsikirja.

– Kustantaja otti yhteyttä viime kesänä ja vastasin aluksi, että en todellakaan ryhdy tähän, naurahtaa Pertin nahkafatsiksi kutsuma omistaja Torsti Nieminen.

Kustantaja kuitenkin kannusti Niemistä ryhtymään urakkaan. Aikansa ajatusta kypsyteltyään Nieminen ryhtyi puuhaan. Hän ei halunnut tehdä kirjaa Pertin vanhojen Facebook -postausten pohjalle, sillä sen hän olisi kokenut lukijoiden pettämiseksi.

– Perseilyn käsikirja on oppikirja perseilystä koiranpennuille ja ihmisille. Se on aikuisille suunnattu hyvän mielen kirja, joka perustuu kuvalliseen kerrontaan. Ajattelen sen niin, että jos on ollut huono viikko ja ottaa perjantaina kirjan käteen ja se saa nauramaan, olen tyytyväinen, Torsti Nieminen sanoo.

Nieminen kertoo kirjan teon olleen työlästä ja valmistumisen menneen viime metreille, mutta on nyt tyytyväinen kirjan nähtyä päivänvalonsa ja saatua kiitosta.

Perseilevä labradorinnoutaja Pertti. Kuva: Maria Ilonen

Perseilyn käsikirja näki päivänvalonsa helmikuun 10. päivä. Kirja on aikuisille suunnattu hyvän mielen kirja, mutta ei se ole lapsiltakaan kielletty.

Kirja koostuu perseilyn eri osa-alueista, kuten perseilyä vasta-alkajille, perseilyä edistyneille, ammatillinen perseily ja parisuhdeperseily. Julkistamisjuhlat ja kirjakauppakierros olivat suunnitelmissa, mutta korona supisti julkkarien juhlimisen lähipiirin tilaisuudeksi. Pertti juhlisti kirjaa piimäcocktailin ja nakkien voimalla. Suuremmat juhlallisuudet ja kirjakaupoissa kiertely olisivat kyllä olleet Pertin mieleen, sillä Pertti on elementissään siellä, missä vain on ihmisiä. Pertti hoitaa suvereenisti esiintymiset eri medioissa ja on aina innolla hyppäämässä autoon, kun lähdetään liikkeelle. Haastattelutilanteessa Pertti on hieman närkästynyt, kun jää muistiinpanojen kirjoittamiselle kakkoseksi.

Muutamiin kirjan kappaleisiin Pertti on painanut tassunjälkensä sormiväreillä.

– Se on nyt vain vähän hankalaa, kun tassunvälikarvat ovat talvesta johtuen niin pitkät, Torsti Nieminen sanoo.

Tänä päivänä Pertin kaltaisia niin sanottuja some-eläimiä on runsaasti. Torsti Nieminen arvelee Pertin saavuttaneen suuren suosionsa pitkälti sen vuoksi, että se ei yritä mitään. Pertti ei ole esimerkiksi lähtenyt mukaan kaupalliseen yhteistyöhön. Pertti on vain oma itsenä ja kommentoi maailman asioita. Pertti esiintyy Niemisen suulla ikään kuin ihmisenä.

Pertti on sometähti. Kuva: Maria Ilonen

Uunituore Perseilyn käsikirja johdattaa perseilyn saloihin. Korona esti suuret juhlallisuudet, joten Pertti tyytyi juhlimaan pienen piirin kanssa piimän ja nakkien voimin. Pertti olisi mielellään lähtenyt myös kirjakauppakiertueelle, sillä se on elementissään siellä, missä vain oh ihmisiä.

Tasavallan perseilijä Pertistä tuli jo pentuaikana.

– Se liittyi Pertin tapoihin tehdä asioita niin sanotusti väärin. Jaoin niitä juttuja labradorinnoutaja -ryhmässä ja siellä meille ehdotettiin oman sivun perustamista, Torsti Nieminen kertoo.

Pahin perseily alkaa 5-vuotiaan Pertin kohdalta olla jo ohi, mutta ainakin sosiaalisen median kanavillaan hän jatkaa tuttuun tapaansa. Osasyynsä sille, miksi Pertti päätyi julkisesti perseilemään, olivat Torsti Niemisen ottamat kuvat, joissa korostuu Pertin ilmeikkyys. Pertti on väriltään ruskea, ja ruskeassa värissä ilmeet erottuvat selkeämmin kuin esimerkiksi mustassa lajitoverissa.

Perseily sanana on tullut Pertin myötä ainakin Pertin seuraajien kielenkäyttöön. Kielitoimiston sanakirjaan se pääsi vuonna 2016 ja tarkoittaa sen mukaan huonosti käyttäytymistä. Pertin käyttämät ilmaisut ovat jääneet muutenkin eloon.

– Kun Pertti otti kantaa siihen, saako enää sanoa tyttö ja poika, hän nimesi kaikki ihmiset sukupuolineutraalisti nahoiksi. Tästä seurasi sivuilla hulvaton kommenttiketju varusnahasta, palonahasta ja suurtalousesinahasta, Torsti Nieminen nauraa.

Oman kirjan lisäksi Pertistä on julkaistu myös kalenteri.

 

 

 

 

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat