Pitäjät Lammi Keski-Häme

Ormajärvessä sinilevää

Ormajärvi. Kuva: Merja Hirvisaari

Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalvelut on ottanut tämän uimakauden (15.6.-31.8.2020) ensimmäiset uimavesinäytteet.

Yleisten uimarantojen ensimmäiset näytteet otettiin kaksi viikkoa sitten. Pieniltä yleisiltä uimarannoilta näytteet otetiin tällä viikolla. Yleisten uimarantojen näytetulokset ja myös osa tällä viikolla otetuista näytteistä on valmistunut. Valmistuneiden tulosten perusteella uimavesi alitti uimavedelle asetetut mikrobiologiset toimenpiderajat kaikissa näytteissä eli vesi on uimakelpoista. Tällä viikolla uimaveden lämpötila vaihteli välillä 17,5—23,5 °C.

Uimarantojen valvontaan kuuluvat valvontasuunnitelman mukaiset tarkastukset ja vesinäytteet. Näytteitä otetaan noin kerran kuukaudessa yhteensä kolme tai neljä. Uimavesinäytteistä tutkitaan suolistoperäistä saastumista kuvaavien bakteerien määrää. Lisäksi näytteenottaja seuraa silmämääräisesti syanobakteerien eli sinilevien esiintymistä ja tarkkailee uimaveden yleistä tilaa.

Uimarantakohtaiset vesinäytetulokset päivitetään Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuille kohtaan Näytteenottosuunnitelma ja tulokset kesälle 2020.

Syanobakteereita eli sinilevää havaittiin tällä viikolla kolmella rannalla. Vähäisiä määriä sinilevää oli Kankaistenjärven, Matkolammin ja Ormajärven Untulan uimavesissä.

Valvontaa tehostettaan lisäämällä tarkastuskäyntejä, kun uimavedessä havaitaan syanobakteereita. Sinilevätilanne saattaa vaihdella nopeasti eikä yhdessä paikassa tehty havainto kuvaa koko järven tilaa. Tästä syystä viranomaispalvelut suosittaa, että uimarit tarkistaisivat silmämääräisesti uimaveden laadun aina ennen kuin menevät uimaan. Lisätietoja syanobakteereista saa ympäristöhallinnon ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta

Uimarannalla tiedotetaan, jos uimaveden laatu muuttuu niin, että siitä voi olla haittaa uimarin terveydelle. Tarvittaessa annetaan ohjeita tai asetetaan uintirajoituksia, joita on esimerkiksi tilapäinen uintikielto.

Uimarannoilla oleilevat linnut aiheuttavat haittaa uimarannalla. Lintuja kannattaa mahdollisuuksien mukaan häiritä. Lintuja ei myöskään kannata ruokkia.

Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi suositellaan, että uimarannoilla noudatetaan yleisiä hygieniasta sekä turvallisuudesta annettuja suosituksia ja ohjeita. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n laatima uimarantaetiketti löytyy uimarantojen ilmoitustauluilta. Uimarantojen ylläpitoa on myös tehostettu hygieniatason parantamiseksi.

Uimakaudella 2020 valvontaan kuuluvat Hämeenlinnassa yleiset uimarannat: Ahvenisto, Alajärvi Tervaniemi, Aulangonjärvi Kihtersuo, Hauhonselkä Pappilanaro, Ormajärvi Sankolan ranta, Pannujärvi ja Vanajavesi uimahallin ranta sekä pienet yleiset uimarannat: Aulangonjärvi ulkoilumaja, Kahtoilampi, Kankaistenjärvi, Katumajärvi Idänpää ja OTK:n ranta, Matkolammi, Ormajärvi Untulan ranta, Suolijärvi Kirkkoranta, Teuronjärvi, Vanajaveden Lepaanrannan ulkoilumaja ja Sairion ranta sekä Äimäjärvi urheilukentän ranta.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski