Pitäjät Lammi

”Paikallisuus auttaa ymmärtämään kokonaisuutta”

Ville Sipilä. Kuva: Jussi Karvonen

Ville Sipilä tuo Evon aluetyöryhmään metsästäjien kantoja ja paikallistuntemusta. Pian myös yleisö pääsee keskustelemaan verkossa.

Evon tiedekansallispuistohankkeen työryhmässä paikallisia metsästyseuroja ja riistanhoitoyhdistystä edustaa Lammin riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Ville Sipilä. Sipilä pyrkii tuomaan työryhmässä laajasti esiin paikallista riistanhoitoa ja metsästysseurojen toimintaa

-Työryhmässä pyrin tuomaan esiin paikallisen riistanhoitoyhdistyksen kantoja eri asioiden suhteen. Uskoisin, että paikallisuus auttaa ymmärtämään kokonaisuutta, sanoo Sipilä.

Työryhmässä istuu myös Metsästäjäliiton Krister Karppinen.

-Hän tuo esiin ehkä enemmän metsästystä valtakunnalliselta tasolta. Evo on laaja alue, ja sillä on monenlaisia vaikutuksia ympäristöön. Osa lammilaisista seuroista on vuokrannut metsästysmaita valtiolta. Tämän tyyppisiä asioita tulee varmaan esiin työryhmässä, Sipilä sanoo.

Takana on jo järjestäytymiskokouksen lisäksi pari työryhmän kokousta.

-Alkuvaiheessa kaikki työryhmän jäsenet tuovat esiin omien taustayhteisöjensä näkemyksiä tiedekansallispuistosta, joten mitään yksittäistä asiaa on vaikea nimetä. Evo on hyvin laaja kokonaisuus, jolla on vaikutusta moneen suuntaan. Kysymyksiä noussee esiin sen myötä kun asioista keskustellaan, Sipilä sanoo.

Sipilä ei ole itse Evolla metsästänyt, mutta hän on retkeillyt alueella useasti.

– Jokaiselle lammilaiselle Evo on arvokas paikka, joka halutaan jollakin tavoin pitää kaikkien saavutettavissa.

Lammin riistanhoitoyhdistys oli Sipilän mukaan aktiivinen jo puiston valmisteluvaiheessa.

– Riistanhoitopiiri päätyi siihen, että paikallisen metsästäjätahon mukanaolo on tärkeää. Itselleni nimeäminen oli yllätys, vaikka kansallispuistoa oli esitetty jo kaiketi pariinkiin kertaan tätä ennen, joten sinänsä esitys ei ollut uusi.

Riistanhoitoyhdistyksen hallitus koostuu tasavertaisesti jäsenistä eri puolilta Lammia.

-Uskoisin, että saan hallituksen jäsenten kautta paikallista näkemystä. Toivon tietysti, että minuun otetaan yhteyttä, jos jokin asia mieltä askarruttaa, Sipilä sanoo.

Metsästys on laaja kokonaisuus, ja riistanhoitoyhdistyksen toimintaan kuuluu paljon muutakin kuin vain metsästäminen.

-Meidän vastuullamme on muun muassa SRVA-toiminta, jossa seurat antavat virka-apua poliisille loukkaantuneiden eläinten jäljittämisessä. SRVA-toiminta työllistää seuroja jonkin verran. Samoin yhdistykselle kuuluu mahdollisten hirvieläintuhojen arviointi, Sipilä kertoo.

Seuroilla on nimetyt vastuuhenkilönsä, jotka hoitavat oman alueensa tehtävät. Tulevaisuudessa peura- ja kauriskannat kasvanevat Lammillakin, joten tehtäviä saattaa Sipilän mukaan kertyä lisää.

-Peuran ja kauriin metsästys saattaa meillä kasvaa. Voi olla, että työryhmässäkin näitä seikkoja on käytävä lävitse. Kannat eivät ole vielä kasvaneet liikaa, ja nyt olisi tärkeää saada ne myös pysymään nykyisellä tasolla, Sipilä miettii.

– Onneksi minun ei tarvitse ajaa asiaa yksin, vaan taustajoukot ovat mukana. Aikaa tulee tietysti kulumaan työryhmässä, mutta sitä pitää vain järjestää.

Tiedotustilaisuuksia verkossa

Koronan estäessä keskustelutilaisuuksien järjestämisen paikan päällä, käy Evon työryhmä kysymysten kimppuun verkossa. Maaliskuussa järjestetään kaksi tilaisuutta, toinen ulkoilu- ja virkistystoimijoille ja toinen sellaisille yrityksille, joita kiinnostaa liiketoiminta Evolla. Molemmissa tilaisuuksissa toimivat tilaisuuden alustajina työryhmän puheenjohtaja Atte Korhola Helsingin yliopistosta ja varapuheenjohtaja Sari Rautio Hämeenlinnan kaupungilta.

Ulkoilu- ja virkistystoimijoille 24.3. järjestetyssä tilaisuudessa on lisäksi kolmantena alustajana edunvalvontakoordinaattori Helka Otsolampi Suomen Partiolaisista.Kello 17 alkavaan verkkotapahtumaan ovat tervetulleita kaikki Evon tiedekansallispuistosta kiinnostuneet nykyiset ja uudet toimijat sekä yleisö. Alustusten jälkeen ohjelmassa on vapaata keskustelua.

Yrityksille suunnatussa kuulemistilaisuudessa 29.3. kolmantena alustajana on suunnittelujohtaja Niklas Lähteenmäki Hämeenlinnan kaupungilta. Hänen alustuksensa otsikko on Monien mahdollisuuksien Evo. Korholan alustuksen aiheena on Tiedekansallispuisto – Ainutlaatuinen ja ensimmmäinen koko maailmassa. Sari Rautio kertoo Hämeenlinnan kaupungin näkökulmia tiedekansallispuistohankkeeseen.

Linnan Kehityksen organisoimaan tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki Evon tiedekansallispuistosta kiinnostuneet nykyiset ja uudet toimijat, ja sinne täytyy ilmoittautua etukäteen. Linnan kehitys on myös avannut verkkosivuston, jonne kootaan ajantasaista tietoa kansallispuistohankkeen etenemisestä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat