Pitäjät Tuulos

Päiväkerhoon kaivataan lisää lapsia

Lastenohjaajat Sanni Jaakkola, Anni Papinkivi ja Elina Selinummi toivovat, että päiväkerhoon ilmoittautuisi lisää lapsia, että kerho pääsisi alkamaan. Kuva: Maria Ilonen

Seurakunnan päiväkerho uhkaa jäädä toteutumatta Tuuloksessa, ellei lisää lapsia ilmoittaudu mukaan.

Lastenohjaaja Elina Selinummi on ohjannut seurakunnan päiväkerhoja Tuuloksessa vuodesta 2003. Tuolloin päiväkerholaisia riitti ja kerhoja oli useampi viikossa. Nyt päiväkerhotoiminta Tuuloksessa uhkaa hiipua, kun mukaan ilmoittautuneita lapsia ei ole riittävästi. Tämä surettaa Selinummea sekä muita lastenohjaajia, Sanni Jaakkolaa ja Anni Papinkiveä, jotka yhteistyössä ohjaavat ja suunnittelevat kerhoja.

– Silloin 2003 ei olisi voinut kuvitella, että joskus oltaisiin tässä tilanteessa. Minimiosallistujamäärä on noin 5-6 lasta, mutta ehkä neljällekin kerho järjestettäisiin. Nyt mukaan on ilmoittautunut vasta kaksi lasta. Emme missään nimessä haluaisi vielä luovuttaa, Elina Selinummi sanoo.

Päiväkerho on tarkoitettu 3-6 -vuotiaille lapsille ja tällä hetkellä mukaan on ilmoittautunut vain kaksi lasta. Lastenohjaajat toivoisivat, että vielä puutuvat lapset saataisiin mukaan, että kerho voisi käynnistyä.

– Viikolle 42 asti todennäköisesti katsomme vielä tilannetta, he sanovat.

Kerholaisten määrä on vähentynyt vuosi vuodelta. Lasten vähenemisen syyksi lastenohjaajat arvelevat lasten ja erityisesti kastettujen lasten määrän vähenemistä Tuuloksesta. Viime vuonna kerholaisia oli tosin kohtuullisen hyvin, mutta nyt moni viime vuoden kerholainen siirtyi esikouluun. Myös päivähoitoon siirtymisen myötä lapsia jää pois kerhosta. Seurakunnan päiväkerho on tärkeä erityisesti kotihoidossa oleville lapsille, jotka saavat kerhossa ikäistänsä seuraa.

Hämeenlinnan kaupungilta tuli viime keväänä päätös, että Tuuloksessa työskentelevä perhepäivähoitaja ei saa enää tuoda lapsia päivän aikana tunnustukselliseen toimintaan. Lasten vanhemmilta oli kerhotoimintaan suostumus, mutta lasten kuljettaminen paikan päälle ei ole enää työajan puitteissa sallittua. Perhepäivähoidossa olevat lapset jäivät siis pois kerhotoiminnasta.

Elina Selinummi, Sanni Jaakkola ja Anni Papinkivi kertovat, että tunnustuksellisuus näkyy kerhossa pienenä hartaushetkenä ja ruokarukouksena.

– Olemme pyrkineet pitämään tämän matalan kynnyksen toimintana. Lammilla päiväkerhoihin on osallistunut esimerkiksi toista uskontokuntaa edustavia lapsia vanhempien suostumuksella, lastenohjaajat kertovat.

Päiväkerho kokoontuu Tuuloksessa seurakuntakeskuksessa maanantaisin aamupäivällä. Ohjelmaan kuuluu vapaata leikkiä leluilla sekä yhteistä ohjelmaa leikkien ja kädentaitojen harjoittamisen muodossa, pieni hartaushetki sekä eväiden syönti.

– Lapsille kerho on odotettu hetki, oma kerhoreppu ja -tossut ja etenkin eväiden syönti, ovat tärkeitä juttuja. Myös vanhemmilta on tullut hyvää palautetta. Kerhossa lapset pääsevät myös harjoittamaan kädentaitoja, joita monen vanhemman ei ehkä tule kotona lapsen kanssa tehtyä Elina Selinummi sanoo.

Ohjelmassa huomioidaan ajankohtaiset juhlat, niin joulu, pääsiäinen, itsenäisyyspäivä, äitien -ja isänpäivä, ystävänpäivä.

– Halloweenia me emme vietä, vaan vietämme pyhäinpäivää. Silloin on paljon keskusteltu, jos lapsia mietityttää esimerkiksi kuolema ja lapset saattavat kertoa, kuka on siellä taivaassa. Myös vanhemmilta on tullut pyyntöjä keskustella lapsen kanssa asioista ja vanhemmat voivatkin aina esittää toiveita, ohjaajat kertovat.

Päiväkerho on seurakunnan jäsenille maksutonta, mutta myös seurakuntaan kuulumattomille ovet ovat auki. Heiltä peritään pieni materiaalimaksu. Tuuloksessa toimii lisäksi perhekerho, jonne tulevat lapset vanhempiensa tai isovanhempiensa kanssa, ja siellä lapset ovat yleensä pienempiä. Perhekerhoon on toistaiseksi riittänyt riittävä määrä osallistujia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat