Pitäjät Tuulos

Paljukärryllä pronssille

Tuuloslaisen Santeri Varkilan rakentamasta paljukärrystä tuli niin hieno, että sitä kelpaa vuokrata toisillekin. Kuva: Hämeenlinnan seudun 4H

Kolmas sija valtakunnallisessa 4H-yrityskilpailussa tuli Tuulokseen SasuMotorsille.

Valtakunnallisessa vuoden 4H-yrityskilpailussa Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen 15-vuotias 4H-yrittäjä Santeri Varkila Tuuloksesta sijoittui kolmanneksi sarjassa 13–17-vuotiaat.

Santerin yritys SasuMotors tarjoaa pääasiallisesti paljukärryn vuokrausta. Nuori yrittäjä rakensi itse paljukärryn viime kesänä omilla säästöillään ja rippirahoillaan.

– Suunnittelin paljukärryn itselleni mieleiseksi, ja siitä tuli niin hyvä, että sitä kannattaa vuokrata muillekin, Santeri kertoo Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen tiedotteessa.

Santeri Varkila nousi 4H-yrittäjien valtakunnallisessa kisassa komeasti pronssille. Kuva: Hämeenlinnan seudun 4H

4H-yrityksen perustaminen on Santeri Varkilan mielestä helppoa.

– Tärkein mitä olen tässä oppinut, on asiakaspalvelu, koska sitä tulee tarvitsemaan missä vaan ammatissa, vaikka ei aikuisena yritystä perustaisikaan.

Santeri suosittelee muitakin nuoria perustamaan oman 4H-yrityksen.

– Kannattaa perustaa oma 4H-yritys, saa omaa rahaa ja oppii oikean yrityksen perustamiseen tarvittavia perusasioita. Lisäksi saa oikeaa tekemistä eikä ole mitään lorvimista vapaa-ajalla.

Santerin mielestä yrittäjyyden hyviin puoliin kuuluu se, että ei ole mitään lorvimista vapaa-ajalla. Kuva: Hämeenlinnan seudun 4H

Tukenaan 4H-yrittäjillä on oma yritysohjaaja, jonka kanssa nuori voi miettiä yritykseen liittyviä kysymyksiä ja eteen tulevia asioita. SasuMotorsin yritysohjaajana toimii Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksestä Tuija Ruokolahti.

– Viime kesänä suurella ilolla seurasin paljukärryn rakentumista, ja oli upea hetki, kun paljukärry elokuussa lähti ensimmäiselle vuokrauskeikalle. Kolmas sija yrityskilpailussa on aivan loistava, sillä taso oli kova, Tuija Ruokolahti kertoo yritysohjaajana toimimisesta naapurin pojalle.

Vuoden 4H-yrityskilpailussa arvioitiin yritysten toimintaa kokonaisvaltaisesti, huomiota kiinnitettiin innovatiivisuuteen, ekologisuuteen, liiketoiminnan toimivuuteen, hinnoitteluun ja asenteeseen.

Tuija Ruokolahti ja Santeri Varkila juhlistamassa nuoren yrittäjän hienoa kisamenestystä. Kuva: Hämeenlinnan seudun 4H
4H-yrittäjyys:
  • Vuonna 2020 yhteensä 1600 nuorta toimi 4H-yrittäjänä. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 2 miljoonaa euroa.
  • 4H-yritys on turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä 13–28-vuotiaana. Paikalliset 4H-yhdistykset tukee yrittäjiä muun muassa järjestämällä yrityskoulutuksia. Jokaisen 4H-yrittäjän tukena on myös oma yritysohjaaja.
  • 4H-yrityskoulutuksesta saa valmiudet oman yrityksen perustamiseen. Monet nuoret ovat työllistäneet itsensä kesäksi oman 4H-yrityksen kautta.
  • 4H Business Lab on nykyaikaisella teknologialla varustettu oppimisen ja tiedonvälityksen tila, jossa nuoret 4H-yrittäjät voivat verkostoitua. 4H Business Labeja löytyy jo Helsingistä, Seinäjoelta, Rovaniemeltä ja Oulusta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat