Pitäjät Hämeenkoski

Peltomaiseman muutosta seurataan valokuvien avulla

Martina Motzbäuchel . Kuva: Maria Ilonen

Visuaalinen maisemanseuranta havainnollistaa viljely- ja perinnemaisemien muutoksia, kuvauksia tehdään tietyin väliajoin.

Valokuvaaja Martina Motzbäuchel ajaa kesän aikana ympäri Suomea kuvaamassa niin kameralla kuin dronellakin peltomaisemia. Heinäkuun toisella viikolla hän oli kuvaamassa kuvauspisteillä Hollolassa ja Hämeenkoskella. Kyseessä on vuonna 1996 aloitettu kulttuurimaisemien seurannan tutkimushanke, joka täydentyy tämän kesän aikana uudella aineistolla. Hankkeen tavoitteena on havainnollistaa ja dokumentoida viljely- ja perinnemaisemien muutoksia valokuvaamalla. Tänä vuonna keskitytään peltomaisemiin, myös niittymaisemien muutosta on seurattu.

Motzbäuchel kuvaa kaikkiaan 13 alueella alkaen Nurmijärveltä ja päätyen Kittilään ja kuvauspisteitä on kaikkiaan 125. Projekti on aikanaan lähtenyt liikkeelle ympäristöneuvos Tapio Heikkilän kehittäessä suomalaisiin kulttuurimaisemiin kohdistuvan seurantamenetelmän valokuvataiteen opinnäytetyönä. Kuvauksia on aiemmin tehty vuosina 1996, 2000, 2005 ja 2010. Kuvauspisteet on valittu niin, että ne edustavat erityyppisiä viljelymaisemia eri puolilta Suomea, niiden on tarkoitus olla maisemanhoidon esimerkkialueita.

– Alueet on arvioitu tutkijoille merkityksellisiksi, arvokkaiksi peltomaisemiksi. Tapio Heikkilä on määrittänyt alueet yhdessä geologin kanssa, Martina Mötzbäuchel kertoo.

Maiseman seurantakuvaukset samassa kohteessa tien rakentamisen aikaan 19.7.2005 ja päivälleen viisi vuotta myöhemmin, 19.7.2010.

Motzbäuchel tuli projektiin mukaan ollessaan valokuvauksen vaihto-opiskelijana Suomessa, sittemmin Tapio Heikkilä pyysi häntä jatkamaan. Saksalaissyntyinen Motzbäuchel asuu nykyään Suomessa. Tällä hetkellä hanketta rahoittaa ympäristöministeriö, ja toteuttamisesta vastaa Maa- ja kotitalousnaisten keskus. Hankkeessa saadut tulokset menevät tieteelliseen käyttöön ja tuloksia julkaistaan loppuvuodesta myös Maa- ja kotitalousnaisten sivuilla.

Motzbäuchel on hankkeen aikana tutustunut suomalaiseen peltomaisemaan laajasti ja kertoo projektin kuluessa niin maisemien kuin menetelmien muuttuneen. Alun perin kuvattiin filmikameralla, sittemmin siirryttiin digitaaliseen valokuvaukseen ja nyt uutta on kuvaus dronella.

– Peltomaisemat ovat hyvin erilaisia eri puolilla Suomea. Jo Uudeltamaalta tänne Hämeeseen tullessa näkyy iso muutos, täällä maasto on hyvin kumpuilevaa, Motzbäuchel kertoo.

Maisema muuttuu. Ylempi kuva on otettu elokuun 16. päivä vuonna 2000. Alempi samasta suunnasta kymmenen vuotta myöhemmin, 19.7.2010.

Vuosien välillä Motzbäuchel on huomannut esimerkiksi pienten tilojen katoamisen maisemasta ja niiden tilalle tulleen laajojen peltoalueiden ja isojen tilojen. Motzbäuchel on viehtynyt peltomaisemiin, sillä hän on tehnyt myös valokuvauksen lopputyönsä peltomaisemista, joskin eri näkökulmasta katsottuna.

Visuaalinen maisemaseuranta käynnistyi aikoinaan tilaajan toimesta, toimeksiantajana maa- ja metsätalousministeriö, joka esitti tuolloin tavoitteeksi viljelymaisemien muutosten seuraamisen. Tutkimuksen tarve on peruja EU:n tuomista muutoksista maatalouden toimintatapoihin.

Mittauspisteiden määrittäminen kartan ja GPS-koordinaattien mukaan on tarkkaa puuhaa, sillä kuvaus on tehtävä täsmälleen samasta pisteestä, kuin aiemminkin, jotta kuvia voidaan verrata ja tutkia tapahtunutta muutosta. Myös kuvauskorkeuden on oltava sama. Kuvat otetaan jokaisesta ilmansuunnasta.

Ylempi kuva on otettu 19.7.2005 ja alempi samana päivänä viisi vuotta myöhemmin. 19.7.2010. 

Kun Mötzbäuchel tarkistaa koordinaatteja ja asettelee kameroita, hän saa toisinaan hämmentyneitä katseita. Mielellään hän kuitenkin vastaa kysymyksiin ja kertoo, mitä on tekemässä. Pihoja ja asutuksia hankkeessa ei ole tarkoitus kuvata, ja jos joku kieltää kuvaamisen, silloin ei kuvata. Sääoloilla on myös osansa kuvaamisessa. Normaaliin valokuvaukseen niillä ei ole niin suurta merkitystä, mutta kova tuuli ja sade estävät dronella kuvaamisen. Dronella kuvataan niin sanottu ylilento. Valokuvista tehdään 40 kuvan panoraama.

Martina Motzbäuchel. Kuva: Maria Ilonen

Visuaalinen maisemanseuranta -hankkeeseen on valittu 13 aluetta. Seurantapisteet ulottuvat myös Hämeenkoskelle, missä Martina Mötzbäuchel kuvasi heinäkuussa. Mötzbauchel on ollut hankkeessa mukana vuodesta 2011. Filmikamerasta on siirrytty digikameraan sekä nyt myös drone-kuvauksiin.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat