Pitäjät Lammi

Peruskoulussa opittuja taitoja tarvitaan aikuisena

Marika Pimiä hyödyntää koulussa opiskelemistaan oppiaineista työssään ruokakaupassa ainakin markkinointia, matematiikkaa ja englantia. Kuva: Abdullah Jani

– Koulu antaa hyvät eväät oppimiseen, sanoo Marika Pesonen. Hän työskentelee asiakasvastaavana Lammin Säästöpankissa. Pesonen on valmistunut Hyvinkään maatalousopistosta markkinointilinjalta ja kävi lukiota jonkin verran, mutta ei kirjoittanut ylioppilaaksi. Hän opiskeli myös merkonomitutkintoa.

Pesonen piti kovasti peruskoulussa matematiikasta ja äidinkielestä, mutta myös jonkin verran biologiasta. Hän hyödyntää työssään matematiikkaa, äidinkieltä ja hieman tietotekniikkaa.

Hänen mielestään kaikki oppiaineet ovat hyödyllisiä ja laajentavat jollain tasolla näkemystä ja kokemusta. Ruotsin kieltä Pesonen ei ole tarvinnut pankissa. Hän opiskelisi ahkerasti matematiikkaa ja englantia, jos pääsisi takaisin koulunpenkille.

– Koulussa oppii työ- ja yleisiä elämäntaitoja, vakuuttaa Lammin Seon toimitusjohtaja Tero Lehtinen. Peruskoulun jälkeen Lehtinen opiskeli Lammin lukiossa ja Riihimäen kauppaoppilaitoksessa. Lehtinen piti koulussa matematiikasta ja reaaliaineista, mutta kielistä ei oikein välittänyt. Lehtinen hyödyntää työssään matematiikkaa. Hän ei ole tarvinnut ruotsin kieltä työssään.

– Opiskelisin ahkerasti kieliä, jos pääsisin takaisin kouluun, toteaa Lehtinen.

Marika Pimiä on tuoteryhmävastaavana Lammin S-marketissa. Pimiä opiskeli Riihimäen kauppaoppilaitoksessa. Hän piti koulussa englannista ja äidinkielestä. Pimiä hyödyntää työssään markkinointia, matematiikkaa ja englantia.

– Minun mielestäni en ole hyödyntänyt fysiikkaa, kemiaa taikka ruotsia, arvelee Pimiä. Koulu antoi Pimiän mukaan sosiaalisia taitoja. Jos hän pääsisi uudelleen kouluun, hän opiskelisi ahkerasti englantia.

Ismo Nieminen on Lammin Betonin toimitusjohtaja. Nieminen on opiskellut ala- ja yläkoulun Imatralla ja kävi aikanaan siellä myös lukion. Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen hän opiskeli teknisessä korkeakoulussa eli yliopistossa.

Nieminen piti ylä-ja alakoulussa matematiikasta, fysiikasta ja biologiasta. Peruskoulun oppiaineista Nieminen hyötyy työssään matematiikasta, fysiikasta ja kielistä. Nieminen ei hyödynnä työssään historiaa, vaikka pitikin siitä kouluaikana.

– Koulussa oppi vuorovaikutusta, kanssakäymistä ja muiden huomioon ottamista, listaa Nieminen. Jos Nieminen pääsisi kouluun takaisin, hän panostaisi kieliin paljon, koska on huomannut niiden tärkeyden työssään.

Kirjoittajat: Aleksi Pöystilä, Santeri Varkila, Miikka Vuorinen

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 46, joka ilmestyi torstaina 14.11. Se on digilehtenä vapaasti kaikkien luettavissa, tervetuloa tutustumaan!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski