Pitäjät Hauho Lammi Tuulos

Perusmaksusta tuli päätös — Tuulokseen ehkä tulossa pienjäteasema

Uuden järjestelmän avulla halutaan saada aivan kaikki alueen kiinteistöt jätehuollon piiriin ja vähentää ympäristön roskaamista. Kuva: Merja Hirvisaari

Jätelautakunta Kolmenkierto on päättänyt, että jätehuollon perusmaksu otetaan käyttöön vuonna 2022. Perusmaksu on huoneistokohtainen vuosimaksu, joka laskutetaan kaikilta vakituisilta ja vapaa-ajan asunnoilta Kiertokapula Oy:n toimialueella.

Perusmaksulla kerätyillä varoilla parannetaan jätelautakunnan tiedotteen mukaan  ensisijaisesti alueen jäteasemapalveluja. Puutteita on ollut erityisesti puutarhajätteen, mutta myös muiden jätejakeiden vastaanottopaikoista. Jäteasemapalveluja on jätelautakunnan mukaan lisättävä, jotta vanhoja sohvia tai muuta jätettä ei hylättäisi luontoon. Myös vieraslajien vastaanottopaikkojen lisäämiselle on havaittu olevan tarvetta.

Perusmaksu määräytyy talotyypin mukaan ja on asuntokohtainen. Erilliset pientalot maksavat 32 euroa vuodessa, vapaa-ajan asunnot 16 euroa vuodessa ja kerrostalo ja rivitaloasujat 22 euroa vuodessa  per huoneisto.

Perusmaksu on herättänyt paljon keskustelua, ja aiheesta järjestettiin myös asukaskysely otakantaa.fi-palvelussa. Niissä esiin nousseisiin huoliin on vastattu muun muassa Kolmenkierron sivulla kohdassa Usein kysyttyä perusmaksusta.

Tuulokseen pienjäteasema?

Perusmaksulla voidaan kattaa kustannukset, jotka syntyvät muun muassa jäteneuvonnasta, jätteen alueellisten vastaanottopaikkojen perustamisen ja ylläpidosta sekä jätehuoltoviranomaisen toiminnasta. Perusmaksun avulla pyritään Kolmenkierron mukaan palvelutason nostoon perustamalla pienjäteasemia ja kunnostamalla kuntien varikoita sekä mahdollistamalla laajempi ilmaisjakeiden vastaanotto. Kunnanvarikoiden saneerausten ja pienjäteasemien suunnittelu alkaa alkuvuonna 2021.

Uusien asemien rakentamisen tavoitteena on tarjota asiakkaille kohtuulliset asiointimatkat jätteidenvastaanottopisteille. Yksi uusista pienjäteasemista olisi ainakin tämän hetken suunnitelmien mukaan tulossa Tuulokseen. Pienjäteasemat rakennetaan vuosina 2021-2026.

Pienjäteasemille saisi jatkossa tuoda veloituksetta:

 • Vaaralliset jätteet
 • Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu
 • Pientuojien sekalainen jäte
 • Puhdaspuu, purkupuu, risut
 • Haravointijäte
 • Kattohuopa
 • Kipsijäte
 • Betoni, Tiili asfaltti
 • Ajoneuvorenkaat
 • Kyllästetty puu
 • Metalli

Kierrätettävien hyötyjätteiden aluekeräyksestä päätösaineistossa todetaan, että sen tilanne tarkastellaan jätelain voimaantulon jälkeen ja tarvittaessa suunnitellaan täydentävää verkostoa. Uuden lain myötä ratkeaa myös se, tuleeko Tuulokseen myös muovipakkausten kierrätyspiste. Jätelakiuudistus on kuitenkin takkuillut Suomessa pahasti, ja viivästyy uusien tietojen mukaan vielä lisää. Ympäristöministeriön hallitussihteeri Jussi Kauppila arvioi Kuntamarkkinoilla syyskuussa, että jätelaki saadaan voimaan vasta heinäkuussa 2021.

Vastaanottopaikkoihin tehtävien investointien lisäksi perusmaksulla katetaan jäteneuvonnan kulut. Kiertokapula Oy:n jäteneuvontaan kuuluu kaikkiin koteihin jaettava Tietokapula-lehti, jäteoppaiden tuottaminen sekä ympäristökasvatustyö, kuten vierailut päiväkodeissa, oppilaitoksissa, taloyhtiöissä sekä erilaisissa tapahtumissa.

Myös jätehuoltoviranomaisen toimintakulut katetaan perusmaksulla. Jätehuoltoviranomaisen työhön kuuluu huolehtia siitä, että kaikki asuinkiinteistöt hoitavat jätehuoltoon liittyvät velvoitteensa, kuten liittymisen jätteenkuljetukseen.

Kiertokapulan mukaan perusmaksun kustannukset tulevat nykytilanteen pohjalta tehdyn arvion mukaan koostumaan seuraavasti:

• Palvelutehtävät 72 %
• vaaralliset jätteet ja ilmaisjakeet 18 %
• jätelautakunta 10 %

Uusi jätelaki nostaa jätekeräyksen kustannuksia, ja jos perusmaksua ei oteta käyttöön, olisi jätemaksuja nostettava. Alla on Kolmenkierron tekemä vertailu perusmaksun vuosittaisesta vaikutuksesta eri tyyppisiin kiinteistöihin silloin, jos kiinteistöllä on yksi 240 litran jäteastia, joka tyhjennetaan kerran viikossa. Omakotitalojen suurempaa perusmaksua perustellaan sillä, että niiltä kertyy muita enemmän esimerkiksi remonttijätteitä. Kerros-, rivi- ja ketjutaloille esitetty maksu on huoneistokohtainen.

Kuva: Kolmenkierto

Perusmaksun myötä yhdyskuntajätteen vastaanottohintaa alennetaan noin 20 % vuonna 2022 ja se laskee tuolloin myös jäteastioiden tyhjennyshintaa jätteenkäsittelyn kustannusten osalta. Osa kustannuksista, jotka tällä hetkellä katetaan tyhjennysmaksuilla, siirtyy perusmaksulla katettaviksi.

Jätelautakunta päättää perusmaksun lopullisesta määrästä jätetaksassa, joka hyväksytään pääsääntöisesti vuosittain.

Asiasta päätettiin jätelautakunnan kokouksessa 22.10. Esityslista on nähtävillä jätelautakunnan verkkosivulla kolmenkierto.fi. Pöytäkirja julkaistaan tarkastamisen jälkeen Hämeenlinnan kaupungin sivuilla.

 

Korjaus: Kolmenkierron aiemmasta ilmoituksesta poiketen perusmaksu ei alenna tyhjennyshintaa 20 prosentilla, vaan vastaanottohintaa.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski