Pitäjät Lammi

Pieni on kaunista

Anne Lehto ja Juho Nummenmaa. Kuva:: Merja Hirvisaari

Lammin ydinkeskustaan syttyivät tammikuun alussa uuden valot, kun yhteen tyhjilleen jääneeseen liiketilaan Mommilantiellä avattiin Lammin Lääkäriaseman vastaanottotilat. Lääkäriaseman vetäjät ovat kuitenkin lammilaisille vanhoja tuttuja: yleislääketieteen erikoislääkäri Juho Nummenmaa ja hänen avovaimonsa, sairaanhoitaja AMK Anne Lehto. Pariskunta joutui lopettamaan Mainiemen vastaanottonsa, kun yhteinen yritys hävisi SPR:lle oikeudenkäynnin vastaanottokeskuksen aiheuttamista vahingoista ja ajautui konkursiin.

– Tietenkin se koko prosessi harmittaa ja suututtaakin meitä vielä, mutta koska asiat ovat nyt konkurssipesän hoidossa ja päätösvallassa, meillä ei oikeastaan ole muuta mahdollisuuttakaan, kuin katsoa nyt eteenpäin, kääriä hihat ja tehdä töitä, Juho Nummenmaa kertoo.

– Jos voisimme päättää, oikeudenkäyntiä jatkettaisiin, mutta se ei enää ole meidän käsissämme, hän toteaa.

Sijainti, sijainti ja sijainti

Television asunto-ohjelmia katsoneet ovat tulleet tutuiksi sen tosiasian kanssa, että asunnon valinnassa sijainnilla on erittäin suuri rooli. Sama pätee lääkäriaseman kanssa. Sen on hyvä olla niiden asuntojen lähellä.

– Siirtyminen Lammin keskustaan oli meille varsin luontevaa, sillä saimme Mainiemessä aika usein sellaisia toiveita asiakkailtamme, että toimipisteen pitäisi olla helpommin tavoitettavissa. Nyt tässä on kaikki lähellä: bussipysäkki ja taksiasema aivan vieressä, niin kuin apteekkikin, Nummenmaa kertoo.

– Tänne on helppo tulla, keskeisemmälle paikalle ei oikein Lammilla pääse, sanoo Nummenmaa. Kesäasukkaatkin voivat löytää lääkärin aiempaa helpommin, kun keskustan tärkeät palvelut ovat samalla alueella.

Nummenmaa on tyytyväinen siitäkin, että uusi hyvinvointikeskus rakennetaan uuden toimipisteen viereen. Ikäihmisetkin jaksavat kävellä Mommilantielle. Satunnaiset ohikulkijatkin ovat tervetulleita, ja on heitä käynytkin.

– Lammilaiset ovat ottaneet uuden toimipisteen hyvin vastaan ja kohtelevat meitä tuttuina lammilaisina, Nummenmaa sanoo tyytyväisenä.

– Ja sitähän me toki olemmekin. Annehan on täällä asunut koko ikänsä, ja meidän yhteinen kotimme on täällä ollut koko ajan. Lapsista osa asuu Lammilla, ja lapsenlapsista kaksi käy Lammilla koulua, yksi käy koulua Tuuloksessa, Nummenmaa kertoo.

Henkilökohtainen elämä maaseutupitäjän ytimessä on antanut eväitä sen ymmärtämiseen, että ihmistä ihan lähelle tulevan palvelun tarjoajan on eettisesti parasta olla lähellä omia potilaitaan.

– Esimerkiksi silloin, kun olin Hämeenkoskella terveyskeskuslääkärinä, kunnanjohtaja käytti saman terveysaseman palveluita kuin kaikki muutkin asukkaat. Jos jokin ei toiminut, päättäjät saivat hyvin suoran palautteen siinä missä lääkäritkin, Nummenmaa muistelee ja miettii, että päätökset muuttuvat ihmisen kannalta sitä huonommiksi, mitä kauemmaksi ne etääntyvät

– Olemme huomanneet, että kaikkein suurimmat toimijat eivät ole olleet parhaita mahdollisia yhteistyökumppaneita maaseutupitäjien asukkaille muutenkaan. Täällä haja-asutusalueella olevat ihmiset eivät kiinnosta isoja yrityksiä, mutta meidän kaltaisellemme pienelle toimijalle pieni on kaunista, Nummenmaa toteaa.

Mainiemestä kaikki toimijat mukaan

Lammin lääkäriasema tarjoaa kaikki samat palvelut, kuin Mainiemessäkin tarjottiin. Muistihoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, osteopaatti ja urheiluhieroja ovat samassa moniammatillisessa yhteistyöketjussa mukana, ja uudet tilat riittävät Nummenmaan mukaan ihan hyvin.

– Teemme edelleen yhteistyötä myös Fimlabin ja Hämeenlinnan terveyspalveluiden kanssa, joten kaikki laboratorio- ja röntgentutkimukset ovat edelleen potilaittemme käytettävissä, Nummenmaa painottaa.

– Jos potilaallamme on erikoissairaanhoidon tarve, voimme tarvittaessa antaa hänelle lähetteen julkiseen terveydenhoitoon aivan samalla tavalla kuin terveyskeskustenkin lääkäritkin, ja lähetteet ovat kaikki samassa jonossa, samalla painoarvolla, päätökset kiireellisyydestä tehdään pelkästään lääketieteellisin perustein, Nummenmaa sanoo.

Jonotusta hän ei muuten tunne omaksi sanakseen, koska yksityisellä lääkäriasemalla jonoja ei ole. Hämeenlinnan kaupungin sivuilta julkaistu tuore jonotilanne julkiselta sektorilta kertoo, että kiireettömään hoitoon hakeutujalla on Lammilla tällä hetkellä 20 päivän jonot. Hauhon jono on lyhyempi, 13 päivää, Idänpäässä ja Jukolassa jonot kasvavat jopa yli 30 päivän mittaisiksi.

– Halutessaan julkisen sektorin potilas voi lennosta vaihtaa myös yksityiseen, Nummenmaa vinkkaa hymy suupielissä karehtien.

Parasta on ihminen

Omia vahvuuksiaan lääkärinä Nummenmaa ei halua lähteä arvioimaan, se on kuulemma potilaiden tehtävä. Oman työnsä parhaaksi puoleksi hän vastaa epäröimättä:

– Ihminen!

Nummenmaa pitää ihmisistä, erityisesti silloin, kun he ovat aitoja ja näyttävät oman ainutlaatuisen persoonallisuutensa myös kanssakäymisessä lääkärin kanssa.

– Se on se syy, miksi erikoistuin yleislääketieteeseen. Vastaanotolla tapaan kaiken ikäisiä, kaiken kokoisia ja kaiken näköisiä, ihmisiä, yleislääkäri pääsee kaikkein lähimmäksi ihmistä omassa työssään, Nummenmaa sanoo.

– Arvostan kyllä sitäkin pitkälle erikoistunutta lääkärintyötä, mitä esimerkiksi lasiaisen leikkauksiin keskittynyt kirurgi tekee: häntä kiinnostaa siis se hyytelömassa, joka täyttää silmän, ja sen leikkaamisessa hän on ainutlaatuisen tärkeä silloin, kun ihminen sitä tarvitsee. Minä saan kohdata ihmisen kokonaisuutena, ja itselleni se on ehtymätön voimavara tässä työssä.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski