Pitäjät Hauho

Pienillä teoilla voi estää suuriakin vahinkoja

SPR:n Hauhon osastolaisten ryhmä harjoittelemassa tyhjiöpatjan käyttöä. Kuvassa vas. Seija, Erja, Minna ja Mari.Kuva: Jussi Karvonen

Koti ja ylipäätään tuttu ympäristö ei ole tae siitä, etteikö vahinkoja voisi sattua. Arjessa pienillä asioilla ihminen saattaa estää suuriakin vahinkoja syntymästä.

SPR:n Hauhon osasto herätteli toukokuun toisella viikolla paikallisen kaupan aulassa ohikulkijoita miettimään turvallisuustilannetta omassa kodissa. Tänä vuonna SPR:n teemana on arjen turvallisuus.

Arjen turvallisuuteen liittyy esimerkiksi se, ettei teräviä esineitä tai myrkkyjä pitäisi olla koskaan lasten ulottuvilla. Esimerkiksi tiski- ja pyykinpesuaineet.

– Ne ovat monissa kodeissa lukitsemattomissa alakaapeissa, joista lapsi voi saada ainetta käsiinsä ja vaikkapa pistää sen suuhunsa, sanoo Minna Hiiri SPR Hauhon osastosta.

Etenkin senioreilla kaikki tasapainoa horjuttavat tilanteet ovat riskejä.

– Kylpyhuoneissa ja tietysti muuallakin talossa liukkaat lattiapinnat, kynnykset tai raput ovat vaaranpaikkoja.

Paloturvallisuudessa tärkeintä on nopea reagointi. Monilla omakotitaloasujilla on sammutuspeite, mutta sen pitopaikka on hyvä miettiä tarkoin.

– Olen joskus saanut kuulla, että sammutuspeite toki on, mutta sitä säilytetään eteisessä. Eteisessä syttyy paloja hyvin harvoin, mutta huomattavasti todennäköisempi paikka on keittiö. Sammituspeite tulisi olla nimenomaan siellä, jotta nopea reagointi olisi mahdollista.

Palovaroitin kuuluu jo lain mukaan kodin varustukseen, mutta varsinkin mökeille Hiiri suosittelee myös häkäilmaisinta.

– Häkäilmaisin on tarpeen etenkin vuokramökeillä, joiden käyttäjillä voi olla hyvin pieni kokemus tulesta. Jollei ihminen muista, että tulen pitää olla täysin sammunut, ennen kuin pelti voidaan laittaa kiinni, on olemassa todellinen riski häkämyrkytykseen. Häkä on siitä salakavalaa, ettei se haise eikä sitä muutenkaan voi aistein havaita.

112-sovellutus varmistaa avun saannin

Yksi ehdottoman tärkeä arjen apu on 112-sovellutus, joka kertoo hätäpuhelun soittajan sijainnin hätäkeskuspäivystäjälle.

– Esimerkiksi onnettomuuksissa tai tapaturmissa avun hälyttäjä saattaa unohtaa tutunkin osoitteen. Vuokramökin asukas ei välttämättä ole edes osoitetta tullut selvittäneeksi. Tieliikenneonnettomuuksissa autoilija ei monesti pysty määrittelemään omaa sijaintiaan kovin tarkasti.

– Edellinen risteyskin on saattanut tulla ohitetuksi ilman että tienviitoista on jäänyt mitään mieleen. Hämeenlinnan seudun hälytykset menevät Turun hälytyskeskukseen, jonka päivystäjä tuskin tietää, jos soittaja ilmoittaa paikaksi vaikkapa Hauhon koulun. Päivystäjä hyvin todennäköisesti ei tiedä edes missä Hauho sijaitsee.

Perustaito on pitää ihminen hengissä

Koti- ja mökkioloissa tärkeää on pitää käsillä sidetarpeita, laastaria ja haavan puhdistusainetta.

– Punkkipihdit ovat tänä päivänä erittäin tarpeelinen varuste. Punkkeja tarttuu kotieläimiin, mutta myös ihmisiin. Punkki tulee saada pois heti ja kokonaisina.

Hiiri pitää tärkeimpänä ensiaputaitona sitä, että ihminen osaa auttaa tajutonta potilasta ja avata hänen hengitystiensä. Elottomaksi määritellään henkilö, joka ei enää hengitä, mutta tajuton pystyy hengittämään.

– Elotonta ihmistä harva kohtaa koko elämänsä aikana, mutta tajuttoman henkilön kohtaaminen on monin verroin todennäköisempää. Tajuton on saatava kylkiasentoon ja leukaa nostettava, jotta hengitys kulkee. Jos uhri on jumissa vaikkapa autossa, olennaisinta on nostaa päätä ylös. Mahdollisista niskavammoista ei siinä kannata huolehtia, sillä uhri menehtyy suuremmalla varmuudella hengittämättömyyteen kuin niskavammoihin. Kylkiasentoon kääntämistä on hyvä harjoitella, koska oikea tekniikka auttaa varsinkin silloin, jos uhrin ja auttajan kokoero on kovin suuri.

Elvytystäkään ei kannata arkailla, sillä elvyttäjä ei voi kovin suurta virhettä tehdä.

– Jollei hän tee mitään, voi uhri sen sijaan menehtyä.

Hätäkeskuspäivystäjät osaavat opastaa painalluselvytyksessä, joka onnistuu keneltä tahansa.

– Painallusten on oltava riittävän kovia. Jos kylkiluita katkeaa, ei vahinko ole potilaan kannalta merkityksellinen.

Joskus ihmiset arkailevat painalluselvytykseen ryhtymistä, koska pelkäävät uhrin kuitenkin hengittävän.

– Jos uhrilla hengitys kulkee ja häntä yritetään elvyttää painalluksilla, on kipu uhrilla niin niin kova, että hän varmasti reagoi silmin nähden tilanteeseen. Uhrille ei jää kuitenkaan mitään pysyvää vammaa, joten epävarmoissa tapauksissa kannattaa painallusta kokeilla.

Hiiri korostaa, ettei puhalluselvytystä kannata tehdä, jollei auttaja osaa puhaltaa oikein.

– Puhalluksen pitää olla riittävän voimakas, muttei liian kova. Jos puhallus on liian kova, saattaa uhri alkaa oksentamaan. Tämän takia hälytyskeskuspäivystäjät kysyvät aina ensiksi sen, osaako auttaja elvyttää. Jollei hän osaa, päivystäjä neuvoo painalluksen.

Monissa julkisissa paikoissa on defibrillaattori eli sydäniskuri, joka on tarkoitettu kenen tahansa käytettäväksi.Laite opastaa käyttäjäänsä, eikä sen kanssa voi tehdä oikeastaan mitään virhettä. Se osaa kertoa muun muassa sen, edellyttääkö potilaan tila laitteen käyttöä.

SPR Hauhon osaston ensiapupäivystäjät ovat kesän mittaan mukana useissa yleisö-
tapahtumissa.

– Toivomme tietysti jäävämme työttömiksi, mutta niin ei kovin usein valitettavasti käy. Ja jos tällainen vapaaehtoistoiminta kiinnostaa, toivotamme tervetulleeksi mukaan lämminhenkiseen porukkaan!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski