Pitäjät Tuulos

Pihakirppis keräsi mukavasti löytöjen tekijöitä

Maija Kuisma ja Merja Huhkio laittoivat pihakirppiksen pystyyn viime kesän tapaan. Kuva: Maria Ilonen

Tuuloksen Sydänmaan kylällä naapurukset Maija Kuisma ja Merja Huhkio laittoivat jo toista kertaa kirpputorin pystyyn Kuisman pihamaalle. Viime kesänä pihakirppistä pidettiin heinäkuussa, jolloin ajankohtaan osuivat ne viime kesän muutamat hyvät kesäkelit. Nytkin oli tilattu kesäkeli kohdallaan, kun hikisimmät helteet olivat hetkeksi hellittäneet, mutta aurinko paistoi, joten ulkosalla oli hyvä tehdä kauppoja. Kaupan oli kasveja, kuten värinokkosia, vaatteita, kirjoja, kenkiä, astioita ja kaikenlaista vanhaa tavaraa ovista ikkunoihin. Lisäksi pihalla oli puffetti.

– Pidän kirpputoripöytää milloin missäkin, pitää päästä kertyneestä tavarasta eroon, Maija Kuisma sanoo.

– Itse pyrin kulkemaan kirpputorilla kädet taskuissa, hän naurahtaa, ettei tulisi ostettua mitään.

Kirpputorimyynti harrastuksena

Myös Merja Huhkio on kokenut kirpputorimyyjä ja tuumaa homman olevan hänelle harrastus

– Olen koko suvun kirpputorimyyjä, sukulaiset sanovat, että myy sinä, kun harrastat sitä. Tuulosen parkkipaikkakirpputoreilla olen ollut myymässä ja välillä pidän pöytää jossakin. Viime kesänä päätettiin kokeilla, ja väkeä kävi ihan hyvin, muualta tulleet yllättyivät vanhasta kylästä, Huhkio sanoo Sydänmaan kylästä.

Kuisma ja Huhkio olivatkin laittaneet opasteita jo Padasjoentielle asti. Hyvä opastus sai kiitosta myös viime vuonna, kauempaakin tulleet löysivät hyvin perille. Nytkin paikalle saapui tasaisesti autoja.

Huhkiokin harrastaa lähinnä myymistä, kun tavaraa on kertynyt niin paljon itselle.

– Niin se on, että toisen romu on toisen aarre, hän sanoo.

– Ihmiset keksivät vanhoista tavaroista kaikkea sisustukseen ja pihoihin.

Huhkion tytär toi kassillisen kirjoja myyntiin, vaikka Huhkio sanoo, että kirjat ja vaatteet eivät lastenvaatteita lukuun ottamatta tee nykyään kovin hyvin kauppaansa. Ihmisillä on itsellään jo niin paljon tavaraa. Huhkio kertoo keräilijöiden etsivän kirpputoreilta tiettyjä tavaroita, lauantai-aamuna oli jo käyty kyselemässä, löytyykö vanhoja postimerkkejä.

– Tämä on mukava harrastus varsinkin näin kesällä, ja kun saa olla itse myymässä. Samalla saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja pääsee juttelemaan tuttujen ja vieraampienkin kanssa, Huhkio sanoo.

Mitä erikoisimmat tavarat kaupaksi

Maija Kuisma sanoo, että ihmiset saattavat ostaa mitä erikoisimpia tavaroita. Kirpputoreilla käymisestä on ehkä tullutkin tietynlaista löytöretkeilyä, etsitään jännittäviä ja erikoisia tavaroita. Maija Kuisman kokoelmissa onkin kaupan kaikenlaista vanhoista sahroista alkaen. Ne Kuisma aikoo lahjoittaa museolle, jos ne eivät mene kaupaksi ja jos museolla on kiinnostusta. Sahrojen Kuisma arvelee olevan todella vanhoja, sillä paikalla käynyt yli kahdeksankymmentävuotias mies ei muistanut kyseisenlaisia sahroja.

– Kaikenlaista on kertynyt, tyhjä tila kai tarvitsee täytettä. Kaikkea on liikaa, hän naurahtaa myyntiin kertyneestä tavarasta.

Lammin puolelta viiden ja yhden kilometrin päästä tulleet Äiti Anneli Heinonen ja tytär Anni Papinkivi kertovat harrastavansa kirpputoreilla kiertelyä. Mitään tiettyä he eivät etsi, vaikka Anni Papinkivi myöntääkin tiettyjen lasiesineiden osuvan aina silmään. Kuisman ja Huhkion pihakirppiksellä he kertovat käyneensä viime kesänäkin. Papinkivi kertoo katselevansa erityisesti lastentarvikkeita ja -vaatteita. Tälläkin kertaa mukaan lähti puku, joka toivottavasti sopii isommalle pojalle. Pienemmälle pojalle löytyi polkupyörä.

Anneli Heinonen kertoo etsivänsä kirpputoreilta lähinnä kirjoja.

– Kun tulee ikää, ei halua enää lisää tavaraa, Heinonen sanoo.

Kiinnostavaa luettavaa tulee kuitenkin ostettua. Tällä kertaa Heinoselle löytyi sopiva kesäkassi.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski