Pitäjät Lammi Tuulos

Pikaruokalasta jopoluokan ohjaajaksi

Jenni Sippola viihtyy jopoluokan nuorten seurassa. Kuva: Senna Aaltonen

Jopo eli joustava perusopetus on tarkoitettu oppilaille, jotka tuntevat oppivansa paremmin tekemällä, ei istumalla. Opetus järjestetään noin kymmenen hengen ryhmissä. Oppilaat ovat pääsääntöisesti yhdeksäsluokkalaisia, mutta opetukseen on otettu mukaan myös 7–8.- luokkalaisia. Opettajan lisäksi luokassa toimii ohjaaja, joka huolehtii muun muassa työssäoppimisjaksoista ja auttaa opetuksessa. Opetus tapahtuu perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti.

Joustavassa perusopetuksessa otetaan huomioon yksilölliset tarpeet toimintatavoissa ja opetusmenetelmissä. Opetuksessa kiinnitetään erityisesti huomiota oppiaineiden opetuksen lisäksi motivaatioon ja vastuullisuuteen. Opetuksessa korostuu toiminnallisuus, työssäoppiminen ja erilaisten oppimisympäristöjen käyttö. Työssäolojaksoja on kouluvuoden aikana useita.

Elokuussa aloittanut Hakkalan koulun jopoluokan ohjaaja Jenni Sippola opiskeli sosionomiksi Hämeen ammattikorkeakoulussa HAMKissa . Hän on työskennellyt monella eri alalla, kuten vaatekaupoissa ja pikaruokaloissa.

– Tärkeimmän työkokemuksen olen saanut lastensuojelutyöstä tai sosiaalialalta, sanoo jopoluokan ohjaaja Jenni Sippola.
Hakiessaan päivätyötä Sippola törmäsi vapaana olevaan paikkaan, jopoluokan ohjaajana. Häntä hieman jännitti tulla uuteen kouluun, sillä vastassa olivat uudet tavat ja ihmiset.

Sippola kertoo, että hän työskentelee mielellään nuorten kanssa. Hänen mielestään on hankalaa oppia uuden työpaikan käytännöt. Haasteita tuo se, että saisi kehitettyä opetuksen niin, että se palvelisi mahdollisimman hyvin oppilaita ja heidän tarpeitaan.

– Työparityöskentely jopoluokan opettajan ja ohjaajan välillä on todella tärkeää, Sippola sanoo. Yhteistyö jopoluokan opettaja Maarit Holmin kanssa toimii hänen mukaansa erittäin hyvin.

Sippola asuu Hämeenlinnassa ja kertoo heräävänsä aamuisin jo kuudelta. Vapaa-ajalla hän viettää aikaa perheensä kanssa ja harrastaa jujutsua. Sippolalla on kolme lasta, joiden kanssa arki päivätyössä sopii paremmin kuin aikaisemmat iltatyöt.

Senna Aaltonen ja Eeva Äijälä
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski