Pitäjät Hauho

Pitäjän ääni halutaan saada kuuluviin kaupungin ja viranomaisten suuntaan

Jouni Lehtonen. Kuva: Maria Ilonen

Hauholla on yksitoista vuotta eli kuntaliitoksesta kulunut aika odotettu, että Hämeenlinnan kaupunki muistaisi myös pitäjien elinvoiman turvaamisen ja kehittämisen. Nyt hauholaiset kokevat, että kaikki kehittämissuunnitelmat pyörivät Hämeenlinnan keskustan ja mahdollisen toriparkin ympärillä. Niinpä muutama aktiivi ryhtyi Hauholla tuumasta toimeen ja työryhmä, johon kuuluvat Jouni Lehtonen, Kaija Kess, Asko Ylöstalo, Mona Iso-Mustajärvi, Tiia Nurminen sekä Kari Aaltonen, alkoivat suunnitella yhdistyksen perustamista, joka ajaisi Hauhon asioita niin kaupunkiin kuin viranomaistahoihin päin.

– Ei riitä, että kaupungin johto käy kerran kymmenessä vuodessa täällä kahvilla. Kyllä kaupungin pitäisi huolehtia myös pitäjien kehittämistoimenpiteiden toteutumisesta, sanoo Jouni Lehtonen.

Kaupungin strategiaan on kirjattu osallisuus ja elinvoima, ja sen toteutuminen halutaan nyt saada toteutumaan myös Hauhon osalta.

Aiemmin Hauholla on toiminut jo Hauhon suunta -liike.

– Se on kuitenkin ollut vapaamuotoista toimintaa, ja siitä on puuttunut pitkäjänteisyys. Sen pohjalta organisoiduimme, ja tavoitteena on olla vastuullinen toimija, joka on ketterä ja joustava ja kykenee toimimaan ja tekemään päätöksiä nopealla aikataululla, Jouni Lehtonen sanoo.

Rakentavia ratkaisuja

Tuleva yhdistys on nimeltään Hauhon Pitäjä ry, ja sen perustava kokous pidetään Hauhotalossa kuluvan kuun 18. päivä. Kyseessä on yhdistys, joka kokoaa Hauholla toimivat yhdistykset, eli henkilöjäseniä yhdistyksessä ei tule olemaan. Kannattajajäsenenä voi mukana olla. Myös paikalliset yritykset ovat tervetulleita mukaan. Lisäksi toivotaan mukaan päätöksenteossa mukana olevia hauholaisia. Puoluepoliittisesti perustettava yhdistys tulee olemaan sitoutumaton.

Hämeenlinnan kaupunkiin päin ollaan yhteydessä rakentavassa hengessä.

– Emme lähde liikkeelle valittamalla, vaan tarjoamme rakentavia ratkaisuja. Haukkuminen ei vie asioita eteenpäin. Tarkoitus on vaikuttaa asioihin jo ennen päätöksentekoa, Jouni Lehtonen korostaa.

Kaupungin lisäksi uusi yhdistys haluaa vaikuttaa muun muassa ely-keskukseen ja sen tekemiin päätöksiin. Esimerkiksi Lehtonen ottaa Sappeen tien ja Lehdesmäen sillalle suunnitellun remontin, joka sulkisi tien sillan kohdalta useaksi kuukaudeksi. Se vaikeuttaisi melkoisesti alueen ihmisten ja yritysten toimintaa.

Hauhon elinvoimaan merkittävä seikka ovat joukkoliikenneyhteydet sekä niistä tiedonsaanti. Tähän Hauhon pitäjä ry haluaa myös vaikuttaa.

– Harva pikavuoro enää kiertää Hauhon kirkonkylän kautta. Ne pitäisi saada ajamaan taas Hauhon kautta, tai sitten tien varteen pitäisi ainakin saada kunnolliset pysäkkikatokset ja polkupyöräparkit. Kaupunki ei myöskään hyödynnä Matkahuoltoa niin, että sen kautta saisi tietoa, miten Hauholta ja Hauholle pääsee julkisella liikenteellä.

Kirkonkylästä kantakaupunkiin on kuitenkin toimivat linja-autoyhteydet.

Yhteys kaupunkiin

Kaupungin puolelta yhteyshenkilöksi on lupautunut strategiapäällikkö Sirpa Ylikerälä, jonka vastuualuetta osallisuusasiat ovat. Ylikerälällä on vahva Hauho-tuntemus, sillä hän on toiminut itsenäisen kunnan aikana Hauhon vs sosiaalijohtajana sekä Hauhon aluepäällikkönä kaupungin alueiden osallisuusprojektissa.

– On erittäin tärkeää saada pitäjät mukaan toimintaan ja edistää niiden pärjäämistä tällaisessa maaseutumaisessa kaupungissa. Hauholla aikoinaan hämmästyin, kuinka paljon siellä tehdään ja osataan sellaista, mistä me kaupungin virkamiehet emme edes tiedä, Ylikerälä sanoo.

Hänen mielestään ajatus yhdistyksien yhdistyksestä on hyvä.

– Hauholla on sitten jo valmiina foorumi, joka voi antaa lausuntoja kaupungin kehittämisen kannalta, sekä väylä tiedottamiseen.

Hän kehuu hauholaisia oma-aloitteisuudesta ja siitä, että mietitään, mitä itse voidaan tehdä.

Ylikerälä ymmärtää pitäjäläisten kokemuksen siitä, että heidät on unohdettu keskityttäessä kaupungin keskustan kehittämiseen.

– Se on aito kokemus, ja välillä on hyvä tarkastella asioita. On hyvä, että pitäjät pitävät meteliä itsestään. Uskon kuitenkin, että myös virkamiehillä on tahtoa ja halua myös maaseudun elävöittämiseen. Minä haluan viedä eteenpäin viestiä, mitä kaikkea Hauholla tapahtuu. Olen apuna ja tukena, missä vain pystyn, Sirpa Ylikerälä sanoo.

Käytännön toimien aikaansaaminen

Uuden yhdistyksen tavoitteena on nimenomaan pelkkien puheiden sijasta käytännön toimien aikaansaaminen, jotta Hauho säilyisi elinvoimaisena. Paljon palveluja on lähtenyt pois, ja työpaikkoja pitäjään tarvittaisiin lisää, mutta vielä Jouni Lehtonen ei usko olevan valojen sammuttamisen aika. Paljon on hänen mukaansa kiinni myös pitäjäläisten omasta asenteesta, mikä on Hauhon tulevaisuus. Myös matkailun kannalta Hauhon kannattaisi ottaa kaikki pitäjästään irti.

Hauholla on jo tällä hetkellä useita yhdistyksiä, mutta perustajatyöryhmä uskoo, että Hauhon Pitäjä ry:lle on vielä tarve.

– Nyt yritetään saada kuuluviin hauholaisten yhteinen ääni. Tulevaisuudessa on tarkoitus järjestää keskustelutilaisuuksia ja työpajoja ratkaisujen pohtimiseksi, Jouni Lehtonen sanoo ja uskoo vielä vakaasti Hauhon elinvoiman mahdollisuuksiin.

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski