Pitäjät Tuulos

Pitkän linjan maalaispappi

– Vanhat keskiaikaiset kivikirkot ovat sydäntäni lähellä, toteaa Tuuloksen uusi seurakuntapastori Miikka E. Anttila silmäillessään Tuuloksen kirkon sakastin seiniä. 27 vuotta pappina työskennellyt Anttila aloitti Petri Laineen sijaisena syyskuun alussa. Vuoden vaihteessa hänen on tarkoitus palata vakituiseen työhönsä Hattulan seurakuntapastoriksi.

– Tunnemme Petrin kanssa toisemme vuosien takaa. Keväällä Petri soitti ja kysyi minua sijaiseksi Tuulokseen. Tykkään vaihtelusta ja olen tehnyt pieniä pätkiä kirkkoherran sijaisuuksia ennenkin, muun muassa Humppilassa ja Forssassa, joten pienten seurakuntien asiat ovat minulle tuttuja, aiemmin myös Hämeenkyrön ja Janakkalan seurakunnissa työskennellyt Anttila kertoo.
Pienissä seurakunnissa viehättää vahva kotiseutuhenki.
– Oma seurakunta on ihmisille tosi tärkeä, ja vapaaehtoistyötä tehdään paljon verrattuna moniin suuriin seurakuntiin. Tuuloksessakin olisi periaatteessa mahdollista oppia tuntemaan vaikka kaikki seurakuntalaiset henkilökohtaisesti.

Muutoksia pehmentämässä

Ensimmäisen työviikkonsa aikana Anttila kertoo tavanneensa jo paljon seurakunnan toiminnassa ja vapaaehtoistyössä mukana olevia ihmisiä.

– Olen neljän kuukauden komennusmies, joten mitään radikaaleja muutoksia ei ole luvassa. Tyylini on varmaan hieman toisenlainen kuin Petrin, mutta tunnen kyllä hyvin hänen toimintatapansa. Pidän pyörät pyörimässä ja seurakunnan toiminnassa. Omalta osaltani tehtäväni on auttaa myös seurakuntaliitoksen sujuvuudessa.
Anttila uskoo Tuuloksen oman seurakuntaelämän säilyvän, vaikka hallinnollinen kuvio muuttuukin.
– Päätös seurakuntaliitoksesta on tehty, mutta siihen liittyy vielä monia avoimia kysymyksiä, joihin saadaan vastauksia ehkä tulevien kuukausien aikana. Vaikka Tuuloksen seurakunta sulautuu osaksi Lammin seurakuntaa, uskon sen kuitenkin säilyvän ikään kuin omana kokonaisuutenaan Lammin seurakunnan sisällä. Seurakunta on selvästikin tärkeä asia tuuloslaisille.
– Kohta on seurakuntavaalien aika, joten nyt on hyvä hetki vaikuttaa siihen, että se säilyy vahvana tulevaisuudessakin, Anttila muistuttaa.

Pyörän satulassa on aikaa ajatella

Anttila selailee puhelimen google mapsista parasta pyöräilyreittiä Turengista Tuulokseen.

– Tekisi mieli pyöräillä Turengista tänne nyt kun lämpimiä kelejä vielä riittää, intohimoiseksi pyöräilijäksi tunnustautuva Anttila pohtii.
– Tosin opettelen vielä autollakin, kannattaako Tuulokseen ajaa Lammin vai Hämeenlinnan kautta.
Pyöräilyn lisäksi Anttila harrastaa vapaa-ajallaan teologian tutkimusta ja pitää aiheesta toisinaan myös luentoja.
– Minua kiinnostavat erityisesti estetiikan eli kauneuden kokemisen ja musiikin teologia. Miksi esimerkiksi kristinusko kääntyy luontaisesti lauluksi ja mikä musiikissa ihmisiä koskettaa hengellisestä näkökulmasta ajateltuna? Hieman syvempi työskentely näiden kysymysten parissa tuo hyvää vastapainoa arjen työlle.
– Taidan olla pikkaisen tylsä ihminen, kun saarnaan työkseni ja vapaa-ajallakin tutkin teologiaa, Anttila naurahtaa.
Väriä miehen persoonaan tuo kuitenkin myös aktiivinen rooli kuntapolitiikassa. Anttila toimii Janakkalan valtuustossa nyt jo neljättä kauttaan Vasemmistoliiton edustajana.

Miikka E. Anttila

• Ammatti: Tuuloksen seurakuntapastori
• Kotipaikka: Syntynyt Tampereella, asuu Turengissa
• Ikä: 51 vuotta
• Koulutus: Teologian tohtori
• Perhe: Vaimo ja neljä lasta
• Harrastukset: Pyöräily, teologian tutkiminen
• Luottamustehtävät: Vasemmistoliiton valtuutettu Janakkalan kunnanvaltuustossa nyt neljättä kautta.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski