Pitäjät Tuulos

Poikien oma juttu

Alpo Miettunen ja Eenok Papinkivi ohjeistavat leipomispuuhissa. Poikakerho syntyi poikien omasta toivomuksesta. Kuva: Maria Ilonen

Tuuloksen poikakerhossa leivotaan, pelataan tai ulkoillaan poikien omien toiveiden mukaisesti

Leipominen ei todellakaan ole mikään pelkkä tyttöjen juttu. Taikina sekoittuu ja suklaa pilkkoutuu 4H:n poikakerhossa vauhdilla. Ohjaajien kerratessa ohjeita, pojat odottavat jo malttamattomina tositoimiin pääsemistä. Taikinan sekoittajiksi ovat kaikki halukaita. Leipominen onkin yksi poikien suosikkipuuhista. Maanantaisin kokoontuva poikakerho on lähtöisin poikien omasta toiveesta, kun pojat halusivat puuhailla keskenään poikaporukalla. Tällä hetkellä Tuuloksen poikakerhossa on kävijöitä viisi, joista tällä kertaa paikalla on kolme poikaa. Kysyttäessä pojat kertovat, että ovat kyllä tyttöjenkin kavereita, mutta on mukavaa olla kerhossa poikien kesken.

4H:n kerhot on suunnattu alakouluikäisille ja poikakerhonkin keski-ikä on noin yhdeksän vuotta. Toista vuotta poikakehossa mukana olevat Einari ja Urho Papinkivi sekä Jooa Ruponen kertovat, että kerhossa mukavinta on leipomisen lisäksi pelaaminen. 4H:n tilassa on mahdollisuus pelata esimerkiksi biljardia, pingistä tai Playstation -pelejä, joista Indiana Jones on ainakin Einarin suosikki. Leipoa pojat tykkäävät erityisesti keksejä ja muffinsseja. Suklaakeksejä valmistetaan tälläkin kertaa. Myös kotona pojat kertovat jonkin verran leipovansa.

Poikakerhon ohjaajina toimivat tällä kertaa Eenok Papinkivi ja Alpo Miettunen. Miettunen on tuuraamassa vakituista ohjaajaa Patrik Heinosta.

– Olemme myös käyneet pulkkamäessä ja paistamassa makkaraa. Tekeminen suunnitellaan poikien toiveiden mukaisesti. He saavat ehdottaa ja yhdessä sitten päätetään, Eenok Papinkivi kertoo.

Vaihtelevasti ohjelma on suunniteltu etukäteen tai sitten mennään vain sen kerran fiilisten mukaisesti. Kerhonohjaajina toimivat 4H:n nuoret ohjaajat, jotka saavat itsenäisesti suunnitella, mitä tehdään. Eenok Papinkivi on 16-vuotias ja ensimmäistä vuotta kerhonohjaajana. 17-vuotiaalla Alpo Miettusella on jo pidempi kokemus takana.

Leipominen on yksi kerholaisten mielipuuhista. Kuva: Maria Ilonen

Urho Papinkivi tarkkailee, miten Einari Papinkiveltä sujuu suklaan pilkkominen. Poikakerhossa valmistetaan suklaakeksejä.

Tämän vuoden aikana 4H-kerhojen ohjelmaan ovat vaikuttaneet myös korona- rajoitukset. Jos osallistujia on ollut enemmän kuin kuusi, ollaan oltu ulkona tai jakauduttu kahteen porukkaan. Välissä kokoontumiset olivat sallittujakin ainoastaan ulkona. Jonkin verran korona on vaikuttanut myös kerhojen osallistujamääriin.

– Ihmiset eivät ole niin uskaltaneet ilmoittautua ja kun kokoontumiset olivat jossain vaiheessa kokonaan tauolla, jotkut jäivät sen jälkeen pois, kerhosta vastaava 4H:n toiminnanohjaaja Anna-Maarit Heinonen sanoo.

Jotta kerho toteutuu, on oltava viisi ilmoittautunutta osallistujaa. Maksimiosallistujamäärä on 12. Tänä vuonna Tuuloksessa pyörii Poikakerhon lisäksi Liikkeessä -kerho ja Kokkikerho.

Kun leipomukset valmistuvat, päästään niitä maistamaan heti paikan päällä. Jos keksejä jää yli, voivat pojat ottaa ne kotiin vietäväksi.

Jooa Ruponen pääsi sekoittamaan suklaakeksitaikinaa. Kuva: Maria Ilonen

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat