Pitäjät Tuulos

Postcrossing koukuttaa harrastajansa yllätttävyydellään

Postcrossing-yhdistyksen vuoden taiteilija Minna Lehväslaiho piirsi Tuuloksen tapahtumaan Tuulos-aiheisen postikortin. Kuva: Jussi Karvonen

Postcrossing – postikorttien lähettäminen tuntemattomille ihmisille ympäri maailmaa – tarjoaa parhaimmillaan mahdollisuuden tutustua toiseen henkilöön hyvinkin läheisesti, mutta toisaalta suo myös mahdollisuuden yksityisyyteen ja nimettömyyteen. Nykyisessä nettiviestin maailmassa oikeiden postikorttien lähettäminen tuo harrastukseen lisää konkretiaa – ja syvyyttä. Postikorttiringin kansainvälinen toiminta-alusta on kuitenkin nettisivusto.

Postcrossingin idea on varsin yksinkertainen.

– Postcrossing.com-sivustolle luodaan käyttäjätili, ja kirjautunut käyttäjä pyytää järjestelmästä osoitetta, johon lähettää postikortti. Järjestelmä valitsee sattumanvaraisesti toisen käyttäjän osoitteen ja lähettää sen pyytäjän sähköpostiin. Osoitteen mukana tulee korttikohtainen tunnistekoodi, joka kirjoitetaan lähetettävään postikorttiin. Kun kortti saapuu perille, vastaanottaja kirjaa tunnistekoodin järjestelmään, jolloin järjestelmä tietää kortin saapuneen perille. Tämän jälkeen järjestelmä jakaa lähettäjän osoitteen kerran jollekin toiselle käyttäjälle maailmalla. Lähettäjä saa takaisin yhden kortin jokaista lähettämäänsä kohti, kertoo puheenjohtaja Marko Kulmala.

Harrastuksessa koukuttaa Kulmalan mukaan sen yllätyksellisyys.

– Olen saanut kortteja lukuisista maista ja on aina jännittävää nähdä mistä päin ja keneltä kortti on tullut. Käyttäjä voi muokata itselleen pienen profiilin, jossa katuosoite ei kuitenkaan näy. Palvelun käytön voi lopettaa koska tahansa. Harrastajilla on erikseen keskustelupalasta jossa voi juttua jatkaa.

Tuulokseen kokoontui kymmeniä harrastajia

Postcrossing-harrastajat kokoontuivat elokuun alussa Tuulokseen, Oksalan navetan Taiteen tiellä-tapahtumaan, tapaamaan Minna Lehväslaihoa, joka on yhdistyksen vuoden taiteilija tänä vuonna. Hän oli piirtänyt Postcrossing-tapaamiselle Tuuloksessa myös oman Tuulos-aiheisen postikortin. Oksalan navetalle tulikin kolmisenkymmentä postcrossing-harrastajaa. Taiteen tiellä -tapahtumassa oli korttiharrastajia houkuttamassa myös tapahtuman järjestäjän Krista Wegeliuksen tekemiä kortteja ja ison korttikaupan penkojaiset.

– Systeemi varjelee käyttäjän yksityisyyttä siten, että se antaa katuosoitteita yhdelle käyttäjälle vain muutaman kerrallaan. Vähimmäismäärää lähetettäville korteille ei ole, eli käyttäjä voi lähettää vaikka vain yhden kortin. Myöhemmin maksimiluku kasvaa hitaasti sen mukaan, montako käyttäjän lähettämää korttia on saapunut määränpäähänsä, Kulmala kertoo.

– Jokainen luo itselleen järjestelmään henkilökohtaisen profiilin, jonka laajuuden jokainen voi itse päättää. Jotkut harrastajat kertovat itsestään vain muutamalla rivillä, toiset kertovat itsestään hyvinkin laajasti. Harrastuksen myötä on syntynyt pitkäakaisin ystävyyssuhteita, jopa avioliittoja.

Kortteihin voi kirjoittaa mitä tahansa mieleen tulee. Yleisiä aiheita ovat Kulmalan mukaan omasta maasta tai itsestään kertominen sekä yleinen jutustelu. Osa käyttäjistä mainitsee profiilissaan joitakin toiveita saapuvien postikorttien aiheista, niissä olevista kirjoituksista tai postimerkeistä.

– Postikortteja on hauska saada, mutta tällä tavoin voi myös koettaa keräillä tietynlaisia kortteja tai vauhdittaa postimerkkiharrastusta.

Yhdistystoiminta tuo lisäarvoa

Postcorossing-yhdistyksen kesäretkelle Tuulokseen osallistui myös valkeakoskelainen Jaana Laakso. Hän on harrastanut postcrossingia kuutisen vuotta ja on yksi valtakunnallisen yhdistyksen perustajajäsenistä.

– En ole aktiivisimmasta päästä, mutta uskoisin lähettäneeni noin tuhat korttia näiden vuosien aikana. Olen saanut kortteja takaisin saman verran kuin olen niitä lähettänytkin. On kiva huomata, että osa ihmisistä haluaa edelleen lähettää oikeita postikortteja.

Suomessa harrastajakunta on järjestäytynyt yhdistykseksi, mikä on ainutlaatuista koko maailmassa. Suomen yhdistys on perustettu vuonna 2015.

– Jäseniä on yli viisisataa, mutta harrastajia on useampia tuhansia. Osa on harrastanut postcrossailua jo ennen yhdistyksen perustamista. Yhdistystoiminta tuo harrastukselle lisäarvoa. Yhdistys järjestää esimerkiksi retkiä ja saamme ostettua postikortteja edullisemmin. On oikeastaan aika erikoista, ettei muualla maailmassa ole samaa mahdollisuutta huomattu, sanoo Suomen yhdistyksen puheenjohtaja Marko Kulmala.

Postimaksut kismittävät

Harrastajia kismittää postcrossingin lisääntyneet kustannukset. Keskimääräinen harrastaja lähettää vuodessa muutamia kymmeniä tai ehkä satojakin kortteja

– Postimaksut ovat nousseet, mutta postin palvelu ei ole parantunut. Jos postimaksu nousee esimerkiksi kymmenellä sentillä, tuntuu se tässä harrastuksessa. Harrastuksen hinta nousee helposti sadoilla euroilla, jos harrastaja lähettää vuodessa vaikkapa satoja korttteja. Kuusi vuotta sitten kortin postimaksu oli alle euron, tämän kuun lopussa se nousee jo 1,60 euroon. Esimerkiksi Saksassa on maksu 95 senttiä,kertoo Kulmala.

Aktiivisimmat harrastajat ovat todella ahkeria lähettäjiä. Tänä vuonna lähetettiin koko maailman 53. miljoonas postcrossing-kortti, Suomessa kortteja on lähetetty 3,3 miljoonaa kappaletta. Suomen ahkerin lähettäjä on lähettänyt lähes 24 000 korttia ja sijoittuu maailman rankingissä peräti kolmanneksi. Ykköstilalla rankigissä oleva harrastaja on lähettänyt kaikkiaan yli 27 000 korttia.

Katso lisää kuvia Keski-Hämeen digilehdestä!

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat