Pitäjät Tuulos

Putkiliike laajentui erämyymäläksi

Jukka Tölli ja Kylli Almiste. Kuva: Maria Ilonen

Korona on ollut Jukka Töllin ja Kylli Almisten kymmenvuotisen yrittäjyyden suurin kriisi, toiselle alalle onnistuneesti laajentaminen suurin onnistuminen.

Jukka Tölli ja Kylli Almiste muuttivat yksitoista vuotta sitten Saloisten kylään, Lammin ja Janakkalan rajalle. Tölli työskenteli LVI-alalla pääkaupunkiseudulla, mutta työmatka varsinkin pimeään aikaan alkoi tuntua liian pitkältä. Niin hän laittoi pystyyn oman yrityksen Putkimajan, joka tarjoaa alan palveluja asiakkaille. Kolme vuotta sitten yritystä laajennettiin aivan toiselle alalle. Eräkolmio on erä- ja retkeilymyymälä, joka on toiminut kauppakeskus Tuulosessa jo kahdessa paikassa. Samoissa tiloissa toimii myös putkiliike, mutta 400 neliön tiloista eräpuoli vie 300 neliötä. Putkiliikkeen toiminnasta suurin osa on asennuspalvelua.

Eräkolmiosta vastaa pääosin Töllin puoliso Kylli Almiste, joka siirtyi erämyymälään ravintola-alalta. Yrittäjäpariskunnan lisäksi niin putki- kun eräpuolellakin työskentelee yksi työntekijä.

Jukka Tölli kokee, että 10 vuoden aikana suurin onnistuminen on ollut yrityksen laajennus nimenomaan uudelle toimialalle ja sen puolen kasvu. Viimeisimpänä valikoimaan saatiin patruunat, ja sen myötä asiakaskunta on kasvanut myös metsästyspuolelle. Tulevaisuudessa on tarkoitus laajentaa edelleen aseisiin ja niiden optiikkaan. Yrityksen kymmenvuotisjuhlaakin vietettiin liikkeessä elokuun 8. päivänä metsästyskauden avajaisten merkeissä.

Kevään Jukka Tölli myöntää olleen yrittäjälle haastava. Korona vei asiakkaat.
– Ensin yritimme pitää liikettä auki, mutta kerrankin istuin tuossa penkillä, eikä yhtään ihmistä kulkenut ohi, Tölli sanoo ja kysyttäessä nimeää juuri koronan koko yrittäjyysaikansa isoimmaksi haasteeksi.

Liike oli kaksi ja puoli kuukautta suljettuna, ja juuri ennen koronaa valikoimaan oli otettu patruunat, joiden myyntiluvan saamista oli yritetty jo kaksi vuotta.

Kesän myötä ostoksilla käynti on taas vilkastunut. Tänä kesänä on myös näkynyt vaellusbuumi, kun ihmiset ovat lähteneet koronarajoitusten myötä luontoon. Niinpä myös ensikertalaisia on ollut paljon ostamassa ensimmäisiä erävarusteitaan.

Tuulosta Jukka Tölli pitää hyvänä paikkana yrittäjälle.
– Tämän alan liikkeitä ei ole lähiseudulla. Asiakkaina on niin paikallisia kuin kauempaakin tulevia sekä ohikulkijoita. Asiakkaita käy ympäri Suomea. Varsinkin erikoisliikkeelle, jos liikeidea on hyvä, Tuulonen on hyvä paikka, Jukka Tölli sanoo.

Alun perin Töllin liike oli Lammilla, mutta sitten Tuulosen syysmessujen yhteydessä hän kuuli vapaasta liiketilasta ja päätti siirtää liikkeensä Tuuloseen. Sittemmin siirryttiin kauppakeskuksen toisesta päästä keskeisemmälle paikalle ja isompaan liiketilaan.
Liiketiloihin on tehty suuret investoinnit. Tulevaisuus näyttää hyvältä, ja vaikka koronaepidemian toisen aallon mahdollisuus on olemassa, ei Tölli halua sitä ja sen vaikutuksia vielä murehtia.

Kotona Jukka Töllillä ja Kylli Almistella on neljä metsästyskoiraa, joten metsästys- ja eräharrastus on isossa osassa myös vapaa-ajalla. Kodin takapihalta pääsee suoraan metsään, kun aikoinaan Vantaalla asuessa jahteja varten piti matkustaa useampikin sata kilometriä. Töllin harrastuksen myötä myös Kylli Almiste on innostunut metsästyksestä.

Jo aiemmin, LVI-alalla työskennellessään, Jukka Tölli oli tottunut olemaan vastuussa isoista urakoista, joten siinä mielessä hän ei kokenut yrittäjäksi siirtymistä valtavana muutoksena.
– Joskus sitä tietysti ajattelee, että olisi sitä voinut helpommallakin päästä.
Yrityksen perustaminen osui myös aikoinaan haastavaan aikaan.
– Silloin oli juuri finanssikriisi, joten sekin osui riskialttiiseen aikaan, hän sanoo.

 

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat