Pitäjät Hämeenkoski

Putulan kansakoululaiset koolla

Putulan kansakoululaisia monelta vuosikymmeneltä. Kokoonkutsuja Tapio Lusi takarivissä keskellä. Jokunen eksyi puutarhaan ja puuttuu kuvasta. Kuva: Tarja Parikka

Putulan kansakoulun käynyt Tapio Lusi tapasi hautajaisissa pari koulukaveria. Syntyi idea kutsua heitä koolle isommalla joukolla. Lyhyessä ajassa saatiin kokoon edustava joukko oppilaita monelta vuosikymmeneltä, 1930-luvulla syntyneistä 60-luvulla koulua käyneisiin. Jotkut eivät olleet tavanneet 60 vuoteen.

Tapio Lusi oli valmistanut isot kattilalliset sekä veteen että kermaan keitettyä kalasoppaa ja leiponut muhkean mansikkakakun. Niillä hän hemmotteli vieraitaan vanhassa kotitalossaan, jota on kunnostanyt hauskasti ja tyylikkäästi perheen kesken. Viereen on noussut myös nykyaikainen asunto ja kukoistava puistomainen puutarha.

Vuonna 1903 perustetun Putulan kyläkoulun haikeat lopettajaiset juhlittiin 1970. Rakennus on yhä paikallaan, mutta muuttui kohta konehalliksi. Oppilaita sinne vaelsi kolmen pitäjän alueelta, Koskelta, Lammilta ja kauimmaiset hiihtelivät  viiden kilometrin matkan Asikkalan Selkämaalta. Siellä ne kahvitkin nyt juotiin.

– Minulle aina sanotaan, etten ole muuttunut miksikään. Johtuu varmaan siitä, että olen ollut karjanhoitaja koko ikäni, Tapio Lusi arveli.  Mutta huomasi sentään, että monenlaista on tullut elämässä koettua, vaikka on ollut aina kotona.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski