Pitäjät Kulttuuri Hämeenkoski

”Putulan kirjastossa lukuihminen ei pety koskaan”

Eeva-Liisa Niemi löysi kiinnostavia lastenkirjoja, vaikka niitä jo ”muutama” kotona onkin. Kuva: Jussi Karvonen

Kun käteen tarttuu Paavo Airolan teos Oletko ymmällä, on kirja otettava, koska sen saa vieläpä ilmaiseksi. Putulan kyläkirjaston ilmaisliiteristä tekee löytöjä, joiden arvo voi euromääräisesti olla melko mitätönkin. Hauskuutta kuitenkin riittää ja hauskuuden voi halutessaan myös palauttaa kyläkirjastoon kiertämään. Ja jokainen keräilijä tietenkin arvottaa aarteensa omilla säännöillään.

Maailmankuulu ravitsemustieteilijä ja luonnonparannusterapeutti Paavo Airola vastaa 80-luvun alussa julkaistussa kirjassaan muun muassa kysymykseen ovatko mikroaaltouunit turvallisia. Vastauksena kirjassa on, että eläinkokeiden perusteella suhteellisen suuret mikroaaltosäteilyannokset saattavat olla harmaakaihin taustalla ja muutkin biologiset haitat ovat mahdollisia. Mikroaaltouunien ainoaksi hyödyksi näyttäisi jäävän niiden nopeus, mutta kannattaako ruoan valmistumista nopeuttaa muutamalla minuutilla, jos riskinä on silmien vioittuminen?

Putulan kyläkirjastossa on Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Seija Ollilan arvion mukaan noin 25 000 teosta, joita vanhaan navettaan on kertynyt 30 vuoden ajan.

– Kirjojen määrä kasvaa koko ajan, sillä meiltä poistuu vähemmän kuin mitä sisään tulee. Perikunnat, kirpputorit sekä yksityiset ihmiset tuovat meille kirjojaan. Tämän päivän trendinä näyttää olevan, että kirjoja luetaan, mutta niitä ei haluta säilyttää hyllyissä. Ihmiset ostavat meiltä kirjan ja palauttavat sen takaisin, sanoo Ollila.

Huonokuntoisimmat kirjat viedään ilmaisliiteriin. Jos ne eivät lähde sieltäkään kävijöiden matkaan, ne viedään tuhottaviksi. Samoin käy osalle kirjastonkin teoksista.

– Tiettyjen kirjailijoiden teoksia tulee suuria määriä ja osa niistä on samaa kirjaa. Meidän on pakko saada vanhoja kirjoja pois uusien tieltä jo senkin takia, ettei lisätiloja ole käytettävissä.

Rahoitus järjestetty pitkäksi aikaa

Putulan kyläkirjasto on koko maankin mittakaavassa ainutlaatuinen matkailukohde. Ideaa on Ollilan mukaan yritetty toteuttaa muuallakin maassa, mutta tiettävästi kokeilut ovat kaatuneet rahoitukseen.

– Tietääkseni tätä mallia on vireillä parissakin paikassa, mutta tähän mennessä yleensä ongelmaksi on tullut rahoitus. Vanhoja navettoja on tyhjillään, joten tiloja varmaan maaseudulla riittäisi. Me olemme 30 vuoden aikana saaneet EU-rahaa ja muun muassa erilaisia palkintorahoja, mutta kirjaston toiminta perustuu isoon perintöön, jonka uskomme säästeliäällä käytöllä riittävän vielä muutaman vuosikymmenen.

Kirjat ovat säilyneet jopa vuosikymmeniä yllättävän hyvässä kunnossa nimenomaan navetan parvella. Siellä on läpiveto, joten kosteusongelmaa ei ole.

– Mietimme kirjaston laajentamista alakertaan, mutta laajennus ei ole mahdollista nimenomaan kosteuden takia, Ollila kertoo. Talven aikana hiiret nakertavat muutaman teoksen, mutta vahingot ovat minimaaliset

Putulan kyläkirjasto ei ole vain kirjojen lainauspaikka, vaan se on koko kylän kohtaamispaikka, jossa niin kyläläiset kuin mökkiläisetkin tapaavat toisiaan.

– Luulen, että joissakin kylissä saatetaan olka kateellisia meille tästä paikasta, naurahtaa Ollila.

Viisautta Putulan hyllystä

Hollolalainen Rune Strömberg lukeutuu Putulan kyläkirjaston vakiokävijöihin. Tämän kesän ensimmäisellä käyntikerralla haaviin jäi muun muassa Dag Hammarskjöldistä kertova kirja.

– En ole ihan varma, onko tämä onko minulla, mutta parilla eurolla se kannattaa ostaa. Hammarskjöld oli erittäin viisas mies ja hänen tekstejään on hyvä lukea joka tapauksessa. Voin kuitenkin palauttaa kirjan takaisin, jos se minulla jo on.

Toinen löytö oli Reijo Wileniuksen Ihminen ja työ 1930-luvulta.

– Luen hyvin paljon erilaista kirjallisuutta, myös runoja. Täällä on hyllyissä sellaisia teoksia, joita en usko muualta ainakaan kovin helposti enää löytyvän. Putulasta saa hankittua niin paljon hengen ravintoa, että sillä elää taas pitkään, naurahtaa Strömberg.

Hämeenlinnalaiset Matti ja Eeva-Liisa Niemi vierailevat Putulassa monta kertaa kesässä.

– Olemme sellaisia himolukijoita. Tämä on todella ainutlaatuinen paikka, sanovat Niemet.

Ilmaisliiteristä Niemien mukaan tarttuu muun muassa Jack Londonin teoksia, lastenkirjoja ja teknisiä käsikirjoja.

– Vanhoja lastenkirjoja ei välttämättä ole enää helppo löytää. Ostin lastenkirjoja noin 700 kappaletta eräästä poistomyynnistä. Niitä olen kotona järjestellyt, mutta aina voi löytyä uusia teoksia kokoelmaa täydentämään, Eeva-Liisa Niemi sanoo hymyillen.

Paavo Airola

Paavo Olavi Airola (1918–1983) oli amerikansuomalainen ravitsemusasiantuntija, luontaislääkinnän ja luomuruoan intoilija sekä kirjailija. Airola syntyi Baltimoressa suomalaissiirtolaisten perheessä. Perhe päätti kuitenkin lähteä Neuvostoliittoon rakentamaan kommunismia ja asettui Petroskoihin Paavon ollessa vasta 3-vuotias. Vuonna 1938 hänet pidätettiin puhdistuksien aikana, mutta vankileiristä hän onnistui kuitenkin karkaamaan rajan yli Suomeen, mistä hän pakeni toisen maailmansodan jälkeen Ruotsiin, ja sieltä jälleen Kanadan kautta Yhdysvaltoihin.

Airola on kirjoittanut toista kymmentä kirjaa, niistä kahdesta tuli kansainvälisiä menestysteoksia: How to get well (Voi hyvin) ja Are you confused? (Oletko ymmällä?). Kirjoissaan Airola suositteli pääosin terveellistä ravitsemusta ja luomuruokaa. Hänen mielestään se on monien tautien vasta-aine. Virallinen lääketiede ei ole ollut Airolan kanssa kaikesta samaa mieltä. Airolan oma koulutustausta jäi monesta tittelistä huolimatta epäselväksi. Hän menehtyi 64-vuotiaana sydänkohtaukseen.

Lähde: Wikipedia

Lue Keski-Hämeen Kesälehti nyt veloituksetta digilehtenä!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski