Pitäjät Lammi

Puu kaatuu!

Puunkaatajan pespektiivi. Kuva: Antti Papinmäki

Lammin kirkonkylällä hieraistiin silmiä toissa viikolla, kun Linjatiellä henkilönostimen korissa korkeuksissa heilui mies varmoin ottein moottorisaha kädessään, kaatanen pihakoivua rivitalon pihasta. Nätisti oksa kerrallaan, ylöspäin kohoten puu pääsi oksitaan ja alaspäin tultaessa runko lyheni pätkä pätkältä.

Pihapuiden poisto kapeista ja toisinaan muutenkin haastavista paikoista ei ole aivan jokapojan hommia. Antti Papinkiveltä homma taittuu varmoin ottein, ja yhteistyössä paikallisen kiinteistönhuoltoyrityksen kanssa urakan jälkeen paikka on myös siisti, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan

-Se, käytämmekö henkilönostinta vai kiipeänkö valjaiden avulla puuhun, riippuu paikasta ja puun kunnosta. Tällainen paikka, jossa pääsemme henkilönostimella lähelle ja samalla voimme poistaa useamman puun, on malliesimerkki nostimen käytöstä, Papinkivi kertoo.

Puunkaato voi tarvita luvan. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan puun kaataminen on aina luvanvaraista asemakaavoitetulla alueella, mutta kunnissa lakia tulkitaan eri tavoin. Ennen kuin omalla pihalla ryhtyy itse puita kaatamaan, kannattaa tarkistaa säädökset oman asuinkunnan verkkosivuilta.

Kun pihapuuta lähdetään kaatamaan, tulee Papinkiven mukaan huomioida muun muassa puun kunto, tila, jossa puu kaadetaan sekä muu liikenne.

-Turvallisuus on kaiken a ja o. Näissä hommissa ei pidä hötkyillä, vaan kannattaa aina hetki miettiä, ennen kuin lähtee kaatopuuhiin. Tapauskohtaisesti on mietittävä, kannattaako kiivetä vai käyttää nostinta. Tähän vaikuttaa muun muassa puun kunto. Lahopuuhun ei kiivetä, ja vastaavasti ihan yksittäistä puuta varten ei kannata nostinta ottaa, Papinkivi kuvailee.

Hänen mukaansa pihapuun kaato on sesonkityötä.

-Käytännössä olen huomannut, että kiireisimmät ajat pihapuiden kaatamisen osata ajoittuvat kahteen ajanjaksoon Keväällä pääsiäisestä juhannukseen ja syksyllä elokuun puolivälistä marraskuun alkuun.

Puunkaatajan puhelin pirahteleekin tasaisena virtana. Mökkipihat, hautausmaat, teiden ja linjojen varret ovat tulleet Papinkivelle tutuiksi.

-Suurin osa paikallista puunkaatajaa tarvitsevista on mökkiläisiä, jotka keväällä talvitauon jälkeen palailevat mökeilleen ja haluavat puita kaadettavan. Kesän lomakaudella on hiljaista, ja kun taas on aika laittaa mökki talviteloille, huolehditaan samalla myös pihaa, jatkaa Papinkivi.

Antti Papinkivi puunkaadossa. Kuva: Mikko Reitti

Työmaa-alueelle ei missään nimessä tule mennä, sillä tulenpuuska voi lennättää putoavan oksan kauaksikin.

Työssään Papinkivi on huomannut, että kokonaisvaltainen palvelu on tänä päivänä ihmisille tärkeää.

-Tällaisessa paikassa kuin esimerkiksi nyt ollaan, keskellä kirkonkylää, ei ole mahdollista jättää oksia, runkopuuta tai edes kantoa pihalle puunkaadon jälkeen. Sen vuoksi paikallisten yritysten yhteistyö on myös tärkeää, Papinkivi kertoo.

Yhteistyön ansiosta pienetkin yrittäjät pystyvät tarjoamaan kokonaispalvelua. Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea, eikä kaikilla tarvitse olla samaa kalustoa.

-Se on sekä yrittäjien että asiakkaiden etu. Me viemme kaiken tarvittaessa pois ja jyrsimme kantojyrsimellä kannonkin muruiksi, niin se ei ole enää tiellä ruohoa leikatessa, kertoo Antti Papinkivi puunkaatoon liittyvistä mahdollisuuksista.

Puunkaatoon varsinkin asuinalueilla liittyy kuitenkin aina myös isoja riskitekijöitä, ja onnistuminen edellyttää varovaisuutta kaikilta. Papinkivi haluaakin muistuttaa ihmisiä siitä, että merkit ja sulkunauhat ovat työmaa-alueilla ihan tarkoituksella.

-Haastavimpia paikkoja työskennellä ovat teiden ja linjojen varret sekä paikat, joissa on ulkopuolista liikennettä. Aina ei tunnuta ymmärtävän, että sieltä ylhäältä voi jotain pudota.

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen teemanumerossa Syksy, joka on myös verkossa veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

Lue myös: Omalla tontilla ei saa kaataa sahkolinjojen lahella olevia puita ilman lupaa

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat