Pitäjät Hauho

Puurokallion vanha kuusikko

Kuva: Jarmo Vacklin

Hauhon pohjoisosissa sijaitsee pieni, mutta mielenkiintoinen vanha suoejltu kuusikko. Tämä pieni suojelualue sijaitsee lähellä Ilmoilan kylää, tarkemmin Puurokallion alueella.

Ilmoilan kylän ympäristö on hyvin luontorikasta aluetta ja alueella sijaitsee useita niin yksityisiä kuin valtionkin luonnonsuojelualueita.

Vanha kuusikko sijaitsee valtakunnallisestikin tärkeän lintuveden, Jokijärven eteläpuolella. Alueella on niin vehmaita lehtoja, kuin myös karua vuorimaata.

Maasto alueella on mäkistä ja komeita vuoriakin löytyy kuten Vermasvuori, joka nousee yli 150 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Vermasvuoren rinteillä on kulkenut muinoin Hämeenlinna–Pälkäne välinen maantie, jonka vanha ura on vieläkin nähtävissä vuoren rinteillä.

Kuva: Jarmo Vacklin
Kilpikaarnaiset männyt ovat usein satoja vuosia vanhoja. Paksu kaarna suojaa mäntyjä metsäpaloja vastaan.

Puurokallion metsä sijaitsee loivalla rinteellä. Metsä on tuoretta kangasmetsää ja aluskasvillisuuteen kuuluvat muun muassa käenkaali ja seinäsammalet. Toisinaan kuivista kangasmetsistä löytyy myös karhunsammalia, vaikka suurin osa karhunsammalista esiintyykin kosteissa korvissa ja soilla.

Saniaisista metsässä kasvaa muun muassa sananjalkaa, joka on tyypillinen kuivien metsien laji.

Kuva: Jarmo Vacklin
Eräät saniaiset pystyvät myös kasvamaan varjoisissa metsissä, missä moni muu kasvi ei pärjää. Tällaisia varjostusta kestäviä saniaisia ovat muun muassa metsäimarre ja sananjalka.

Monet kasvilajit eivät tule toimeen varjoisissa kuusikoissa

Käenkaalin lisäksi Puurokallion kuusikossa kasvaa oravanmarjaa. Oravanmarja viihtyy happamassa maa-aineksessa, jossa ei moni kasvilaji pysty kasvamaan. Hapan maa hidastaa jopa kuusen taimien kasvua.

Kuolleiden kuusien tilalle kasvaa usein lehtipuita, kuten koivuja. Pidemmän päälle koivu kuolee varjoisassa metsässä ja lahoaa.

Kuva: Jarmo Vacklin
Ennen niin runsaslukuinen hömötiainen on vähentynyt suuresti.

Hömötiainen tarvitsee koivupökkelöitä, joihin se kovertaa pesäkolonsa. Puurokallion metsässä asusteleekin viime vuosina harvinaistunut hömötiainen, joka on paikoin jo uhanalaistunut, jopa hävinnyt kokonaan. Hömötiaiselle kannattaa laittaa myös pönttöjä, sillä hätätilassa se asettuu myös pönttöön pesimään.

Kesäisin Puurokallion kuusikoissa asustelee hömötiaisen lisäksi myös muun muassa peippo, pajulintu, punarinta, metsäkirvinen ja töyhtötiainen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski