Pitäjät Tuulos

Rautatientorilla tavattiin — Tuuloslainen kuusi toi valoa ja joulumieltä pääkaupunkiin.

Kuva: Pasi Salminen

Tuuloslainen, 12-metrinen ja tyven halkaisijaltaan 25-senttinen joulukuusi koristi tänä vuonna Helsingin Rautatientoria. Koristeena oli tonttulakki ja 700 valoa.

Coca-Cola on vuosien ajan järjestänyt ennen joulua joulurekkakiertueen, mutta koronan takia kiertue jäi tänä vuonna pitämättä. Kuusi ikään kuin korvasi rekkakiertueen poikkeusaikana

– Harvoin näin isoja, yli kymmenmetrisiä kuusia menee kaupaksi, mutta joka vuosi muutama isompi kuusi päätyy julkisille paikoille, sanoo toimitusjohtaja Teemu Saarinen Kuusisaarisista.

Saaristen perhe on kasvattanut joulukuusia jo puoli vuosisataa Tuuloksessa. Perhe asuu Espoossa, mutta kuuset varttuvat Tuuloksessa.

– Itse olen kesätuuloslainen, sanoo Saarinen.

Kuusisaaristen joulukuuset myydään lähinnä pääkaupunkiseudulle.

– Metsäsylioppilaat ovat yksi jälleenmyyjistämme, ja heidän kauttaan kuusi päätyi Helsinkiin. Coca-Cola puolestaan etsi kuusta torille, ja tämä yksilö valikoitui Rautatientorille.

Kuva: Pasi Salminen

Kuusi ei kasva itsekseen jouluun

Harva kuusenostaja näkee sen työn, mikä joulukuusen taustalla on. Kuusi ei kasva itsekseen ainakaan joulukuuseksi.

– Koteihin ostettavat kuuset ovat kasvaneet yleensä kymmenkunta vuotta. Vuoden tai puolitoista ne vain kasvavat, minkä jälkeen jokainen kuusi leikataan kerran vuodessa kartiomaiseen muotoon. Leikkaus myös tuuheuttaa kuuset, Saarinen kertoo.

Vaikka kasvatuskin vielä onnistuu, luonto saattaa joskus tuoda haasteita joulukuuselle.

– Hirvet ja peurat aiheuttavat taimikoissa vahinkoja loppujen lopuksi aika vähän. Sen sijaan tietyt hyönteiset ja sienitaudit voivat saada aikaan vahinkoja. Kesähalla voi vioittaa kerkkiä, minkä seurauksena kuusen kasvu jää siltä vuodelta kenties kokonaan väliin. Sinä vuonna kuusta ei kannata myydä, joten sen kauppa siirtyy vuodella, sanoo Saarinen.

Kuusikaupassa on siirrytty vuosikymmenten aikana keräilytaloudesta viljelyyn.

– Ne ajat, jolloin kuusia käytiin hakemassa suoraan metsistä tai kerättiin hakkuilta latvoja, ovat kuusikaupassa ohitse. Kasvatetut kuuset ovat todella tasalaatuisia, koska muoto saadaan leikkaamalla kartiomaiseksi.

Kuva: Metsäylioppilaat

Metsäylioppilaat toivat kuusen Tuuloksesta Rautatientorille kuorma-autolla.

Coca-Colan kuusi oli harvinaisuus

Rautatietorin kuusi oli Saarisen arvion mukaan 30-40 vuotias.

– Tämä kuusi oli jotenkin jäänyt kasvamaan viljelyn tuntumaan omalle metsäpalstalleni. Se on luonnostaan kasvanut sopusuhtaiseksi ja tuuheaksi, mikä on aika harvinaista näin kookkaan kuusen kohdalla. Kaiken lisäksi se sattui kasvamaan niin hyvässä paikassa, ettei sen kaatamisessa ja kuljettamisessa ollut ongelmia.

Iso kuusi painaa noin 800 kiloa. Niitä kaadetaan vain tilauksesta.

– Tämän kokoisen kuusen voi kuljettaa kuorma-autolla. Toimme sen peräkärryllä isomman tien oheen, josta kuorma-auto otti sen kyytiinsä. Lavettikuljetusta ei vielä tämänkokoiselle tarvitse tilata.

Joulun jälkeen kuusi sai vielä arvoisensa lopun.

– Se kuljetettiin torilta kokonaisena Viikissä sijaitsevalle energiapuukasalle, josta se päätyy poltettavaksi lämpöenergiana.

Suomalaisen kuusen ohelle ovat joulumarkkinoille tulleet ulkomaiset pihta-, musta- ja balkaninkuuset.

– Pihtakuusi säilyttää neulasensa ja tuoksuu voimakkaasti. Kaikki pihtakuusilajit eivät Suomen talvia kestä. Sen sijaan musta- ja balkaninkuuset viihtyvät Suomessakin aika hyvin, sanoo Saarinen.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat