Pitäjät Keski-Häme

Rehtoreiden tunnelmia uudesta alkavasta lukuvuodesta

Tuuloksen koulu.

Helteisen heinäkuun jälkeen koululaisilla ja koulujen henkilökunnalla alkaa arki, kun uusi lukuvuosi starttaa. Kouluilla riittää kiirettä, jotta kaikki on valmiina, kun oppilaat saapuvat. Uusien ekaluokkalaisten vuoksi kannattaa myös pitää malttia liikenteessä ja varoa pieniä tiellä liikkujia.

Konnarin koulussa uusi lukuvuosi aloitetaan remontin keskellä

Lammin Konnarin koulun rehtori Jari Jokinen kertoo, että päällimmäisenä ajatuksissa ovat koulussa käynnissä olevat korjaustoimenpiteet ja koulunkäynnin aloittaminen näissä vallitsevissa olosuhteissa. Kuluneen kesän aikana on tehty kaikkein kriittisimmät korjaustoimenpiteet.

– Itse koulun nykyisissä tiloissa tehtävillä korjaustoimenpiteillä on ollut kohtuullisen kiire ennen uuden lukuvuoden alkua. Remontit ovat edenneet pääosin suunnitelmien mukaan.

Joiltakin osin koulun sisällä näkymät ovat hieman erilaiset kuin vielä ennen kesää. Kesän aikana on kuitenkin pystytty tekemään vain osa tarvittavista toimenpiteistä. Käytännössä korjaustoimenpiteitä tullaan koululla jatkamaan näillä näkymin koko lukuvuoden 2018–2019 ajan pala kerrallaan, eli 1–2 tilaa kerrallaan. Korjausten tieltä väistetään tarvittavassa määrin koulun sisällä.
– Joka tapauksessa käytettävissä olevien koulutilojen käyttöä joudutaan tiivistämään entisestään. Tämä tarkoittaa käytännön ratkaisuina esimerkiksi yhteisopettajuusryhmiä, joissa kaksikin ryhmää jakaa samaa opetustilaa.

Rehtori Jari Jokisen tärkeimmät tavoitteet alkavalle lukuvuodelle ovat toiminnan sujuvuus entisestään tiiviimmissä koulun puitteissa.
– Arjen rutiinit sujuvat varmasti, mutta joustavuutta ja sopeutumista varmasti vaaditaan lukuvuoden aikana sekä oppilailta että henkilökunnalta, Jokinen kertoo.
Rehtorin näkökulmasta päällimmäisenä, tilanteesta huolimatta, on tyytyväisyys siitä, että puitteet koulunkäynnille haasteista huolimatta näyttävät olevan lähtökohtaan nähden kohtuullisen hyvät.

– Aika paljon on kesän aikana tapahtunut, vaikka erinäistä säätöä ja tilojen muokkausta, kalustamista ja muuta sellaista varmasti joudutaankin tekemään koulun alettua ja korjaustöiden keskellä opiskelemaan.

Hauhon yhtenäiskoulussa hyvä fiilikset

Hauhon yhtenäiskoulun rehtori Pekka Paappanen kertoo, että koulumaailmassa sattuu ja tapahtuu joka vuosi.

– Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Mielenkiintoista on nähdä, miten hyvä kesä on vaikuttanut oppilaiden vireyteen ja kaverisuhteisiin. Oman kokemukseni mukaan sateisen ja kylmän kesän jälkeen aloitus on ollut nihkeämpää.

Paappanen kertoo, että varsinaisesti mitään mullistavaa ei ole tiedossa.
– Uutta opetussuunnitelmaa ajetaan sisään kaikkien muiden paitsi yhdeksäsluokkalaisten osalta. Hauhon Yhtenäiskoulussa jatketaan neljännen kehityskaaren asioita pienillä viilauksilla. Lisätään kansainvälistä toimintaa ja tuunataan oppimisympäristöjä edelleen paremmiksi.

Paappasen mukaan tärkeimpiä tavoitteita tulevalle lukuvuodelle ovat tavoitteellisuus ja tasokas toiminta, monipuolisuus ja yhteisöllisyys.
– Tavoitteena on jatkaa koulun toimintaa niin, että olisi mahdollisimman vähän aiheettomia poissaoloja.

Rehtorilla on hyvät fiilikset tulevan lukuvuoden suhteen.
– Meillä on hyvä henkilökunta ja kivat oppilaat. Yhteistyö kotien kanssa on sujunut jo pitkään hedelmällisesti. Olen viime aikoina tutustunut todella moniin rehtoreihin Suomessa ja nähnyt ja kuullut, missä mennään eri kunnissa. Siitä näkökulmasta meillä Hämeenlinnassa ovat monet asiat todella hyvin. Erityisesti arvostan koulujen rehtoreiden välistä yhteistyötä ja myös sivistyshallinnon johtoa. Sieltä löytyy harvinaisen paljon viisautta ja tarmoa.

Tuuloksen uudehkossa koulussa jatkavat entiset tutut opettajat

Tuuloksen koulun rehtori Antti Lamminpää kertoo, että Tuuloksen uudehko koulurakennus on entisellään. Kesällä pestyistä yläikkunoista tulvii valoa aulaan entistä kirkkaammin.

– Tuuloksen koulu on mukana eurooppalaisessa liikuntaviikossa 24.–28.9.2018 ja viikon teema on Be active. Tätä suunnitellaan opettajien ja oppilaskunnan kanssa ja mukaan toivotaan apua koulun ulkopuolisiltakin toimijoilta. Opettajien työtä tulee Hämeenlinnassa tukemaan laajeneva tutoropettajatoiminta. Henkilökunnassa ei ole vaihdoksia tapahtunut. Tutut opettajat ja muut aikuiset ovat täällä oppilaista huolehtimassa.

Antti Lammimpää kertoo, että pidemmälle aikavälille on sovittu työtapojen kehittämistä uuden opetussuunnitelman hengessä. Lisäksi on sovittu oppimisympäristöjen kehittämisestä sekä liikkumismahdollisuuksien parantamisesta.

– Sää on nyt suosinut lomalaisia. On tarennut uida ja ulkoilla. Nyt kun kelit ennusteen mukaan viilenevät, on ihan hyvä palata turvalliseen arkeen. Meillä on Tuuloksessa reippaat oppilaat. Vanhemmat ja muut tuuloslaiset ovat hienosti koulun tukena, niin hyvähän tässä on koulua taas aloitella.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski