Pitäjät Hauho Lammi Tuulos

Rekrytapahtuma pyrkii yhdistämään työnhakijat ja työpaikat

Miia Raussi toivoo, että avoimet työpaikat ja työnhakijat kohtaisivat toisensa. Tämä on Tuulosessa järjestettävän rekryiltapäivän tavoite. Myös pitäjissä on töitä tarjolla. Kuva: Maria Ilonen

Kauppakeskus Tuulosessa järjestetään ensi keskiviikkona, maaliskuun 4. päivä, rekryiltapäivä, jossa on paikalla niin yrityksien ja oppilaitosten edustajia, työvoimatoimiston väkeä kuin työhakijoita ja opiskelijoitakin. Linnan Kehitys Oy:n yritys- ja työelämämanageri Miia Raussi sai idean tapahtumaan, kun hän kävi keskustelua alueen yrittäjien kanssa ja kuuli työvoimaan saamiseen liittyvistä haasteista alueella.

– Työpaikkoja on silläkin alueella paljon, hakijat ja tekijät eivät vain kohtaa, mikä on tosin ihan yleinen haaste, jolle pitää tehdä jotain, Raussi sanoo.

Työllisyysprosentti on koko Hämeenlinnan alueella melko alhainen, joten avoimiin työpaikkoihin on pulaa motivoituneista ja oikealla asenteella varustetuista työnhakijoista. Rekrytapahtuman tavoitteena on nyt saada yhteen työnhakijat ja avoimet työpaikat.

Tapahtuma on suunnattu koko Tuuloksen, Hauhon ja Lammin alueelle.

– Rekrytapahtumia järjestetään jo nyt paljon, mutta haluttiin, että kaikki eivät sijoitu

kantakaupunkiin. Ja näin valmiiksi alueella asuvat voitaisiin rekrytä oman alueen yrityksiin, Miia Raussi sanoo ja vakuuttaa, että myös pitäjien elinvoimasta halutaan ehdottomasti pitää huolta.

Tapahtumapaikaksi valikoitui Tuulonen Jari Päivärinnan tarjottua tilat tapahtumalle, Tuulonen on myös sijaintina keskeinen.

Alat, joilla on työvoimapulaa, eivät vedä

Pitäjien yrityksissä ollaan valmiita monenlaisiin ratkaisuihin, jos vain motivoituneita työhakijoita saadaan. Kouluttaminen ja yhteistyö oppilaitosten kanssa on mahdollista. Joten vaikka juuri sopivaa tutkintoa ei löytyisikään, kannattaa hakea ja olla yrityksiin yhteydessä.

Haasteena työllistymisen kannalta Miia Raussi näkee myös tietämättömyyden erilaisista tukitoimista. Henkilöt, jotka eivät ole suoraan valmiita tuottavaan töihin, voisivat hyötyä erilaisista tukitoimista ja löytää polkunsa työelämään sitä kautta.

– Aina pitää tietysti lähteä liikkeelle siitä, mitkä ovat yrityksen resurssit. Myös oppilaitosten kanssa on helppoa kehittää räätälöityjä tapoja toimia. Työkokeilu on erittäin hyvä tapa selvittää, onko henkilö soveltuva alalle, Raussi Sanoo. Hän pitää myös näiden tukipalvelujen edellleen kehittämistä tärkeänä.

Työpaikkoja on pitäjissä tällä hetkellä tarjolla esimerkiksi ravintola- ja puhdistuspalvelualoilla.

– Ne eivät valitettavasti ole tällä hetkellä kovin vetovoimaisia aloja. Ravintola-alalla tilanne on jo ihan katastrofaalinen. Moneen alaan liittyy mielikuvia, jotka voivat olla vääristyneitäkin. Esimerkiksi puhdistuspalvelu ei ole pelkkää siivoamista, eikä niin fyysistä työtä enää, kuin joskus ennen. Lisäksi siihen sisältyy myös asiakaspalvelua, Miia Raussi sanoo.

Vääriä mielikuvia eri aloista voidaan Raussin mielestä vähentää tiedon lisäämisellä.

Pyritään täsmärekrytointiin

Miia Raussi kertoo monen ihmettelevän, missä ne paljon puhutut työpaikat sitten ovat. Kaikkia ei välttämättä löydy työvoimatoimiston sivuilta. Avoimien työpaikkojen määrä alueella on kuitenkin suuri. Tähän epäkohtaan Linnan Kehitys pyrkii puuttumaan.

– Pyrimme täsmärekryillä löytämään sopivan työntekijän avoimiin tehtäviin. Teemme paljon yhteistyötä työvoimatoimiston ja kaupungin työllisyystiimin kanssa, ja he perkaavat jatkuvasti työttömien työnhakijoiden listoja, Raussi selvittää työllistämisperiaatteita.

– Elinkeinoyhtiönä voimme reagoida nopeasti tarpeen vaatiessa, kun asioita ei tarvitse hyväksyttää monen eri instanssin kautta. Hämeenlinnassa on kyllä hyvä tahtotila työllisyyden kehittämiseen.

Joidenkin työnhakua saattaa rajoittaa oman auton puute, sillä liikkuminen julkisen liikenteen turvin ei useinkaan onnistu. Tähän haasteeseen ei rekrytapahtumakaan voi vastata. Julkisen liikenteen lisääminen olisi ehkä ratkaisu, mutta kysymykseksi jää, onko sille tarpeeksi käyttäjiä, jos sitä lisätään.

Tulevaa tapahtumaa Raussi pitää onnistuneena, jos siellä saadaan yhytettyä yksikin työnhakija ja työntekijää etsivät yritys.

Kesätyötä tarjolla

Rekryiltapäivään oli puolitoista viikkoa ennen tapahtumaa ilmoittautunut kymmenisen henkilöä. Ilmoittautuminen on periaatteessa jo sulkeutunut, mutta Raussi sanoo, että ottaa kyllä edelleen ilmoittautumisia vastaan. Paikalle hän kannustaa tulemaan paitsi työttömiä työnhakijoita, myös esimerkiksi opiskelijoita, sillä tapahtumassa on tarkoitus myös etsiä yrityksille sopivia kesätyöntekijöitä.

Kesätyöntekijöille on tarvetta, jotta yritykset saisivat pidettyä ovensa avoinna ja samalla vakituisten kesätyöntekijöiden kesälomat pyörimään.

– Paikalle kannattaa tulla myös, jos opiskelukuviot pohdituttavat, koska paikalla on oppilaitosten edustajia, ja silloinkin jos yleisesti mietityttää, mihin seuraavaksi suuntaisi, Miia Raussi kannustaa.

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat