Pitäjät Hämeenkoski

Reserviläisyys on ennen kaikkea asennetta

Hannu Heikkilä. Kuva: Jussi Karvonen

Maanpuolustus on ennen kaikkea asennetta, mutta tarjoaa halukkaille johtajakoulutusta.  Hämeenkoskelainen kunnallisneuvos ja Hollolan kunnanvaltuutettu Hannu Heikkilä on reservin vääpeli.

– Käsittääkseni vääpeli on aika harvinainen reservin arvo. Varusmiespalveluksesta kotiuduin kersanttina, sain kertausharjoitusten ansiosta ylennyksen ylikersantiksi ja myöhemmin vääpeliksi. Sen ylennyksen syystä ei itselläni ole varmuutta, mutta  se saattoi olla seurausta luottamustoimistani. Hämeenkosken kunnanvaltuuston puheenjohtajana kävin maanpuolustuskoulutuksessa. Ylennystä ei mitenkään perusteltu, mutta ehkä tuolla koulutuksella oli jotain tekemistä vääpeliylennyksen kanssa, naurahtaa Heikkilä.

Aikoinaan aliupseereilla oli oma yhdistys Hämeenkoskella. Se oli perustettu jo 1950-luvulla. Yhdistys ehti miltei kuolla, kunnes Heikkilä muutaman muun reserviläisaktiivin kanssa elvytti yhdistyksen 1980-luvulla.

— Kun valtakunnallinen Reserviläisliitto perustettiin 90-luvulla,  niin paikallisiin reserviläisyhdistyksiin voivat liittyä kaikki varusmiespalveluksen suorittaneet reservin arvoista riippumatta. Pienet paikallisyhdistykset liittyivät  suuremmiksi kokonaisuuksiksi tarkoituksena tarjota monipuolisia harrastusmahdollisuuksia jäsenilleen, Heikkilä kertoo.

Heikkilä ei ole ollut enää viime vuosina aktiivinen reserviläistoiminnassa.

— Hollolan kunnanvaltuutettuna en ole enää maanpuolustuksen kanssa tekemisissä. Sen sijaan Hämeenkosken valtuuston puheenjohtajana sain – kuten muutkin sinä asemassa olleet henkilöt saivat  –  kymmenpäiväisen maanpuolustuskoulutuksen, jossa varauduttiin siihen, miten kunnissa tulisi poikkeusoloissa toimia. Siitä on yleisesti aika vähän tietoa, mikä on tietysti ymmärrettävääkin. Kurssi koski sitä että poikkeusoloissa kunnan johtoryhmässä pitää säilyttää toimintakykynsä. Jokaisella on tarkoin määrätyt tehtävänsä.

Tämän päivän nuorison asennetta maanpuolustukseen Heikkilä pitää hyvänä.

— Olen tyytyväinen siihen, että naiset on otettu maanpuolustukseen tasavertaisina miesten kansa. Omana varusmiesaikanani naissotilasta ei olisi osannut kuvitellakaan. Tuolloin hyvin harva keskeytti varusmiespalveluksen. Nykyisin ehkä keskeyttämisiä on enemmän, mutta kokonaisuudessaan nuoret ovat sisäistäneet maanpuolustuksen hyvin.

Heikkilän mielestä palkka-armeija ei meille sovellu, vaikka joskus sellaista on väläytelty.

— Uskoisin varusmiespalveluksen edelleen innostavan nuoria. Armeija tarjoaa johtajuuskoulutusta mikä on monesti myös siviilissä hyödyksi. Itse opiskelin varusmiespalveluksen jälkeen  pari vuotta maatalousoppilaitoksessa ja pääsin sen jälkeen työnjohtajaksi. samaan oppilaitokseen aika nuorena jo 23-vuotiaana. En  tosin ole varma oliko aliupseerikoululla merkitystä tuohon tehtävään, mutta ainakin se oli aliupseerikoulun ansiosta varmaan helpompaa.

Kunnanvaltuuston puheenjohtajana Heikkilä oli kunnan edustajana  kutsuntalautakunnassa 2000-luvun alkuvuosina.

–Pojat olivat reippaita ja osassa heistä kiinnitti huomiota se, että olivat aloittaneet kuntoilun armeijaan varten jo siinä vaiheessa

Nykyistä maailmanmenoa Heikkilä katsoo hiukan huolestuneena.

– Vaikeat ajat ovat tulossa ja tuntuu että Euroopassa viime vuosina tapahtuneet poikkeukselliset asiat kuten Krimin valtaus eivät nykyaikaan sovi.

Hollolassa Heikkilä on maanpuolustuksellisiin asioihin ottanut kantaa esimerkiksi  Hälvälän harjoitusalueen ja ampumaradan säilymisen puolesta. Kun Hennalan varuskunta lopetettiin, kyseenalaistettiin myös Hollolan Hälvälän harjoitusalueen ja ampumaradan säilyminen. Sitä suunniteltiin osin asutuksen laajentamisalueeksi.

– Nykyäänkin Hälvälää käytetään eri varuskuntien harjoitusalueena, ja se on myös reserviläistoiminnan ja maanpuolustusjärjestöjen yksi tärkeä tukikohta, sanoo Heikkilä.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski