Pitäjät Kulttuuri Lammi

Rippikoulun päättäjäisiä riitti tänä kesänä Lammilla, kolmen konfirmaation putkessa piti syödä välillä eväitä

Miska Paljärvi, Sami Laulajainen ja Janne Kangasmaa. Kuva: Jussi Karvonen

Konfirmaatiokesä oli tänä vuonna ikimuistoinen niin rippikoululaislle, isosille kuin seurakunnan työntekijöillekin.

– Kun samana sunnuntaina on kolme konfirmaatiojumalanpalvelusta parin tunnin välein, pitää seurakunnan työntekijöiden kuin isostenkin ottaa välillä evästä, naurahtaa Lammin seurakunnan nuorisotyöntekijä Sami Laulajainen.

Vaikka tänä vuonna rippukouluikäluokka oli poikkeuksellisen pieni, oli vajaalle 50 rippikoululaisella järjestettävä kolme konfirmaatiota koronasääntöjen mukaisesti.

–  Meillä oli kaksi oli rippikoululeiriä ja yksi päivärippikoulu. Kummankin leirin osalta oli kolme konfirmaatiota ja päivärippikoululla oma konfirmaationsa. Tietysti tämä hieman työllisti meitä, mutta hyvin me tästä selvisimme. Jokaisessa konfirmaatiossa oli 7-8 rippikoululaista ja heidän perheensä. Koronasäännökset tulivat näin täytetyiksi. Tälle vuodelle sattui tuo tavallista pienempi ikäluokka, mutta ensi vuonna rippukouluikäisiä on taas entinen määrä, sanoo kirkkoherra Heli Ulvinen.

Rippikoululaisia on Lammilla vuosittain 70-80. Muutama nuori saattaa olla harraste- tai järjestörippikouluissa muualla, mutta tänä vuonna näitä nuoria ei ollut.

– Lähes vuosittain joku nuori liittyy rippikoulussa kirkkoon, jolloin hänet myös kastetaan. Tänä vuonna ei kastettavia ollut yhtään, sanoo Ulvinen.

Ulviselta rippikoululaiset saivat elämänohjeekseen raamatunlauseen.

– Taivaan Isä johdattaa niitä, jotka kulkevat rukoillen. Se on hyvä pitää mielessä elämän varrella, sanoi Ulvinen.

Kuva: Jussi Karvonen

Konfirmaatioissa oli alle kymmenen rippikoululaista kerrallaan, jotta koronarajoitukset täyttyivät.

Isoset ovat suurin vapaaehtoisjoukko

Jokaisesta ikäkuokasta kymmenisen prosenttia osallistuu isoskoulutukseen.

– Tosin osa jättää koulutuksen kesken, mutta yleensä isosten määrä on riittänyt. Isosista on joskus ollut pientä pulaa mutta saamme aina tarvittaessa nuoria Hämeenlinnasta. Isoskoulutus on hyvää johtajakoulutusta, jota arvostetaan esimerkiksi jatkokoulutuksessa, sanoo Laulajainen.

Isoskoulutukseen osallistuu vuosittain noin 50 000 nuorta koko valtakunnassa.

–  Isoset ovat maan suurin vapaaehtoistyöntekijöiden joukko. Lammillakin osa isosista jää seurakunnan toimintaan, jossa he ovat monesti siihen saakka kun opiskelut vievät heidät muualle. Tietysti he voivat sen jälkeen olla mukana esimerkiksi opiskelupaikkakuntansa opiskelijatyössä, sanoo Laulajainen.

Kuva: jussi Karvonen

Nuorisotyöntekijä Sami Laulajainen (vas.), kirkkoherra Heli Ulvinen ja kummit siunasivat jokaisen rippikoululaisen matkaan elämän taipaleelle.

Miska Paljärvi oli isosena kolmatta vuotta ja tällä kertaa isosten isosena toisin sanoen eräänlaisena isosten päällikkönä.

– Olen saanut tätä kautta kesätyötä ja saan siinä sivussa musisoidakin. Tänä kesänä leirit sujuivat aika normaalin kaavan mukaan, ehkä suurin ero oli kaksi ruokailuryhmää. Aion jatkaa ensi kesänäkin. Täysi-ikäisenä voi ottaa osaa esimerkiksi yövalvontaan.

Janne Kangasmaa oli isosena toista kesää.

– Olen ollut varhaisnuorisoleireillä ja seurakunnan toiminta on tuttua. Isosena on aina mukava olla, sanoo Janne.

Laulajaisen mukaan rippikoululeirit ovat hyvin suomalainen keksintö.

– Missään muussa maassa ei samassa laajuudessa pidetä leirejä rippikouluikäisille. Oma ammattikuntakin sai alkunsa osin juuri rippikoululeirien ansiosta, sanoo Laulajainen.

Kuva: Jussi Karvonen

Konfirmaatio päättyy hartaasti ehtoolliseen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat