Pitäjät Teemat Hauho

Risto Soinia motivoi mahdollisuus työllistää

Kontuvahdit valppaina lunta odotellessa. Kiinteistöhuollolle on tarvetta korona-aikaankin. Kuva: Jouni Lehtonen

Hauholainen Risto Soini on tarjonnut neljän vuoden ajan kiinteistönhuoltopalveluja omalla toiminimellä. Nyt hän on lähtenyt kasvattamaan yritystoimintaansa perustamalla syyskuussa osakeyhtiön nimeltä Kontuvahti Oy.

– Hauholla monet asunto-osakeyhtiöt ovat nimeltään kontuja, kuten Hauhonkontu ja Kaivokontu, hän selittää yrityksensä osuvaa nimivalintaa.

Koronapandemia ei ole kiinteistöhuollossa toimivan yrityksen kasvuhalukkuutta nitistänyt. Nurmikot kasvavat ja liukkautta esiintyy – koronasta huolimatta. Poikkeusolot ovat voineet jopa lisätä siivouspuolen töitä.

Kohteissa työskentelyyn korona on vaikuttanut, sillä työtä tehdään usein ihmisten kodeissa tai toimitiloissa. Monesti taloyhtiöiden asukkaat ovat lisäksi riskiryhmää, mikä pitää ottaa toiminnassa huomioon.

– Emme mene kohteisiin ennalta ilmoittamatta ja kun menemme asukkaiden koteihin, niin käytämme tarvittavia suojaimia ja huolehdimme käsihygieniasta. Joissain kohteissa siivousta on lisätty koronan vuoksi, yrittäjä kertoo.

Hiljattain Risto Soini  on hankkinut toimitilat Yritystiellä sijaitsevasta Pienteollisuustalosta Hauhon Vihniöstä. Oman hallitilan hankinta tuli toiminnan laajentuessa ajankohtaiseksi. Soini sai kiinteistökauppaan Finnveran takauksen, joka on tarkoitettu vakuudeksi erilaisiin pk-yritysten rahoitustarpeisiin kuten investointeihin.

Hallin myötä työntekijöille järjestyi asianmukaiset sosiaalitilat sekä työkoneille lämmin huolto- ja varastotila.

– Kun talvella lähtee liikkeelle lämpimästä hallista, niin ikkunat ovat heti sulana ja koneen ohjaamo lämmin. Se on jo turvallisuuskysymyskin, Soini kertoo.

Risto Soini. Kuva: Jouni Lehtonen

Uuden hallitilan myötä kalusto on nyt säilössä lämpimässä ja kuivassa. Myös kaluston huoltoa on miellyttävämpää tehdä sisätiloissa.

Hallin päädyssä on yrityksen omista kohteista tulevien puutarhajätteiden käsittelyalue.

– Tämä alue on iso apu meille, sillä aiemmin jouduimme viemään puutarhajätteen kohteistamme suoraan Karanojan jätteenkäsittelyalueelle Hämeenlinnaan. Nyt voimme käsitellä ja välivarastoida sen täällä lähellä, Risto Soini kertoo.

Tulevan talven lumenaurauksiin ja hiekoituksiin Hauholla yrityksellä on valmiudessa uutukainen pyöräkuormaaja. Kauempana oleviin kohteisiin pääsee kätevästi nelivetoisella avolava-autolla, jossa on aura- ja hiekoitusvarustus.

Kesäaikaan yritystä työllistävät taloyhtiöiden ja muiden kohteiden pihanurmikot. Ne vaativat leikkauksen noin kerran viikossa.

– Nurmikon kasvu on paremmin ennakoitavissa kuin lumentulo, joten kesäaikaan yksi remonttitaitoinen työntekijämme ehtii hyvin tekemään pieniä remontteja. Muutenkin huoltokohteissamme saamme tehtyä pikkufiksaukset omin voimin nopeasti, yrittäjä selittää.
Risto Soini kertoo, että pikkupaikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa, joten työt on syytä tehdä hyvin.

– Pyrimme toimimaan siten, että voimme liikkua kylillä ilman luimistelua tekemättömien tai huonosti tehtyjen töiden takia, hän naurahtaa.

Oman toimeentulon lisäksi Risto Soinia motivoi yrittämisessä mahdollisuus työllistää muita. Kontuvahdin palkkalistoilla on nyt yrittäjän lisäksi 5 työntekijää. Työntekijät ovat enimmäkseen osa-aikaisia työn luonteen takia ja omasta halustaan.

Risto Soini työskentelee mieluusti yksityisten ja yritysten parissa. Julkisiin kilpailutuksiin yrittäjä ei tunne suurempaa vetoa.

– Kuntien tekemä jatkuva kohteiden kilpailutus ja tinkaaminen eivät houkuttele. Haluan tehdä työni hyvin ja huolella – ajan kanssa, Risto Soini tuumii.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat