Pitäjät Hauho

Rockabilly on enemmän kuin musiikkia

Nurolan tavoitteena on saada Witsiälän legendaarinen lava taas henkiin ja täyteen ihmisiä. Hän toivoo myös lähikuntien kesäasukkaiden löytävän paikan päälle. Kuva: Tanja Lupari

– Kaikki kaikessa, vastaa hauholainen Jari Nurola kysymykseen, mitä rockabilly ja rock hänelle merkitsee.

– Olen kuunnellut rockabillyä 13-vuotiaasta saakka. Hurriganes oli ensimmäinen bändi, johon hullaannuin, ja muutamaa vuotta myöhemmin kuulin Matchboxin Rockabilly Rebel -kappaleen. Se oli menoa. Sen parempaa biisiä ei ole eikä tule, 52-vuotias Nurola vannoo.

Rockabilly on elämäntapa, joka heijastuu myös muualle kuin levyhyllyyn.

– Vaatetus on osa sitä maailmaa, ja samassa muodissa kuljetaan kuin 35 vuotta sitten, Nurola naurahtaa.

Huolella laitetut ja toinen toistaan kiiltävämmät jenkkiautot liitetään yleensä myös vahvasti rockabilly-kulttuuriin. Nurola ei kuitenkaan autoille suuremmin lämpene.

– Onhan se hienon näköistä, kun on viimeisen päälle laitettuja autoja ja moottoripyöriä, mutta en itse jaksa räplätä niiden kanssa, on muutakin tekemistä.

Yksityisbileistä kohti isompia yleisöjä

Ja tekemistä Nurolalla tosiaan riittää. Hänen pitkäaikainen haaveensa toteutuu lauantaina, kun Witsiälän legendaarisen tanssilavan valtaa Nurolan järjestämä Witsiälän Rock ’n Roll Happening. Tapahtumaan odotetaan yleisöä jopa yli 800 henkilöä ja illan kruunaa muiden ulkomaalaisten artistien lisäksi lavalle pääesiintyjänä nouseva Matchbox – Nurolan suosikkiyhtye kautta aikojen.

Miten hauholainen putkiasentaja, yrittäjä ja viiden lapsen isä sai päähänsä järjestää tapahtuman, jollaista Witsiälässä sen koommin kuin Hauhollakaan ei ole koskaan aiemmin järjestetty?

– Olimme juhlineet sekä omia että vaimon 50-vuotisjuhlia Alvettulan seuraintalolla pidetyissä bileissä, joissa oli hyvä meininki ja esiintyjiä ulkomaita myöten. Seuraavana päivänä siivotessa mietin, että tällaisia bileitä pitäisi järjestää niin, että porukkaa olisi paikalla isomminkin. Siitä se idea sitten heräsi, Nurola muistelee.

– Bileitten järjestäminen on pirun hyvä harrastus! Aiemmin en rohjennut edes ajatella tämän mittaluokan tapahtuman järjestämistä, mutta nyt kun Witsiälän upea lava on viettänyt hiljaiseloa pari vuotta, niin päätin katsoa, mihin rahkeet riittää.

Uusi hyvää tekevä vetonaula Hauhon kesään

Witsiälän Rock ’n Roll Happening ei tavoittele taloudellista voittoa, ja se on toteutettu pitkälti talkootyönä aina ilmeen graafisesta suunnittelusta järjestysmiehiin. Tapahtuman lipputulot sekä illan aikana pidettävän hyväntekeväisyyshuutokaupan tuotto ohjataan Hämeen Mokian toiminnan tukemiseen ja sen kautta syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.

– Huutokaupassa on muun muassa nimmareilla varustettuja valokuvia ja keikkajulisteita, sekä levyharvinaisuuksia, joita olemme saaneet lahjoituksena ja kaivelleet omista levykokoelmista.

Vaikka Nurola henkilöityy tapahtuman nokkamieheksi, ei se olisi nähnyt koskaan päivänvaloa ilman laajaa yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisten verkostoa.

– Tapahtuman järjestäminen on vaatinut paljon niin aikaa, vaivaa kuin tiedonkeruuta vaikkapa lupa-asioihin liittyen. Ympärilläni on onneksi tosi hyvä porukka ihmisiä, jotka ovat antaneet toteutukselle kaikkensa. Hyvä niin, koska kukaan ei pystyisi yksin kasaamaan tämän mittaluokan tapahtumaa.

Nurola on erityisen mielissään siitä, kuinka moni hauholainen toimija on innostunut lähtemään tapahtumaan mukaan yhteistyökumppanin roolissa.

– Olisi hienoa, jos alueen yrittäjät yhdessä miettisivät, miten tapahtumaa voitaisiin jatkossa kehittää niin, että se hyödyttäisi kaikkia toimijoita laajemminkin.

Jatkoa tosiaan on luvassa, sillä Nurola aikoo tehdä tapahtumasta jokavuotisen vetonaulan Hauhon kesään.

– Teetin mainoskyltit, joissa on päivämäärä tarralapulla, se on helppo vaihtaa, Nurola virnuilee.

Ei kaipuuta kaupunkiin

Alun perin Hämeenlinnasta kotoisin oleva Nurola ehti viettää pari vuotta pääkaupunkiseudulla kunnes rakkaus toi hänet Hauholle yli kolmekymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen mies ei ole muualle kaivanut.

– Maaseutu on paras paikka ihmiselle elää ja olla. Kun ajan töistä kotiin, niin akut latautuvat jo maisemia katsellessa. Mielenterveystilastot kertovat omaa karua kieltään kaupungistumisen vaikutuksista.

– Täältä ajaa tarvittaessa tosi nopeasti lähimpiin kaupunkeihin. Tuntuu hullulta, että pääkaupunkiseudulla ihmiset saattavat käyttää jopa pari kolme tuntia päivässä pelkästään työmatkoihin.

Nurola myöntää Hauhonkin muuttuneen paljon vuosien varrella. Palveluiden katoaminen harmittaa.

– Alvettulassakin oli aikoinaan kolme pankkia, kauppa, apteekki ja pubi. Toki tämä ei ole pelkästään hauholainen ilmiö, vaan samaa on tapahtunut kaikilla paikkakunnilla.

Lauantain tapahtuman esiintyjien aikataulu on tiukka ja osa bändeistä suuntaa lentokentälle heti keikan loputtua. Jos aikataulu olisi väljempi, Nurola tietäisi heti, minne artistit Hauholla veisi.

– Aluksi Lautsiaan uimaan ja saunomaan, sitten ongelle!

Tapahtuman lipputulot sekä illan aikana pidettävän hyväntekeväisyyshuutokaupan tuotto ohjataan Hämeen Mokian toiminnan tukemiseen ja sen kautta syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski