Pitäjät Teemat Lammi

Ruoppilan talo kuntoon

Ruoppilan talo. Kuva: Maria Ilonen

Petri Kouhia peri historiallisen rakennuksen äidiltään ja kunnostaa nyt taloa, jossa on vuosien varrella harjoitettu monenlaista liiketoimintaa.

Ruoppilan talo S-Marketin edustalla on viime vuodet ollut tyhjillään ja ulkopinnoiltaan huonossa kunnossa, mutta talon perinyt Petri Kouhia on perhevoimin laittanut taloa ja pihaa kuntoon. Ulkoseinät on maalattu ja ovet uusitaan. Pihaa tasoitetaan parhaillaan kaivinkoneella. Siihen tosin piti ottaa ulkopuolinen tekijä.

Talo on rakennettu 1800-luvulla, ja viimeksi sitä on omistanut Petri Kouhian kesällä edesmennyt äiti Hilkka Kouhia, joka perusti aikoinaan taloon kukkakaupan. Se oli nimeltään Kukkakauppa Vuokko.
– Siellä kukkakaupan takahuoneessa minäkin olen kasvanut, naurahtaa Petri Kouhia, joka sittemmin ryhtyi itsekin kukka-alalle veljensä Seppo Kouhian tapaan.

Hilkka Kouhia oli rakennuksessa ensin vuokralla ja omistaja Erkki Ruoppila asui talon toista päätyä. Kouhia osti talon sittemmin Ruoppilalta. Kukkakauppa siirtyi tien toiselle puolelle, mutta hautaustoimisto jatkoi Ruoppilan talossa. Nimeksi tuli silloin Lammin kukkakauppa ja hautaustoimisto.

Petri Kouhia. Kuva. Maria Ilonen

Petri Kouhialle on kunnia-asia kunnostaa keskellä kylää sijaitseva Ruoppilan talo. Talon kunnostaminen oli hänen edesmenneen äitinsä Hilkka Kouhian harras toive. Seinät ovat jo saaneet uuden maalin ja pihaa on tasoitettu. Talon kunnostaminen on nyt Petri Kouhian vapaa-ajan projekti, josta hän on varsin innostunut.

Ruoppilan talossa on toiminut myös Petri Kouhian sisaren Seija Gråstenin Lastenasu, Leila Salmisen parturi-kampaamo, eläinlääkäri sekä kirjakauppa. Lammin kirjasto toimi rakennuksessa vuosina 1937–1950. Alun perin paikalla oli Ruoppilan rakennusryhmä, johon kuului kolme rakennusta. Nyt Petri Kouhian omistuksessa oleva talo on ainoa näihin päiviin asti säilynyt.

– Äidin harras toive oli, että kunpa saataisiin vielä Ruoppilan talo arvoiseensa kuntoon, mutta hän oli jo vanha ihminen. Minä aion talon nyt kunnostaa ja se on minulle kunnia-asia, Kouhia kertoo.
Vielä hän ei paljasta, mitä suunnitelmia on talon tulevaisuuden varalle.

– Ainahan talossa on kuitenkin liiketoimintaa harjoitettu, mutta aika näyttää. Sijainniltaan tämä on paraatipaikalla, joten pitäähän se kuntoon saada, hän sanoo.

Uuden maalin saaneet seinät ovat jo muuttaneet talon ulkonäön. Nyt, kun pihakin laitetaan kuntoon, on sekin jatkossa käytettävissä riippuen siitä, millaista toimintaa talossa tulevaisuudessa on.

Keskeisellä paikalla sijaitsevan talon kunnostusta on moni ohikulkija poikennut katsomaan ja juttelemaan Kouhian kanssa.

– On sanottu, että talon kunnostaminen on historiallinen teko, ja olen tästä itse aivan innoissani. Tykkään vanhoista rakennuksista, niissä on sellainen elämän jälki, kun rakennus alkaa olla yli satavuotias. Vaimonkin kanssa kiertelemme lomilla usein vanhoja rakennuksia katsomassa, Kouhia sanoo.

Vanhan remontoiminen on käsityötä, jota tehdään vanhaa entisöimällä ja ajan henki säilyttämällä. Talo oli seissyt useita vuosia oman onnensa nojassa niin, ettei kukaan ollut luultavasti edes raottanut sen ovia.

– Silti siellä oli raikas ilma. Ilmanvaihto toimii näissä vanhoissa taloissa ihan eri tavalla, kuin myöhemmin rakennetuissa, Petri Kouhia sanoo.

Rakenteetkin olivat hyvässä kunnossa. Katon Kouhia kertoo olevan edelleen kelvollinen. Ainoastaan muutama hajonnut minareettilevy on vaihdettava. Sisätilat ovat kohtalaisen hyvässä kunnossa. Siellä Kouhialla on suunnitelmissa siivoilla ja maalailla niin, että tiloista tulee taas käyttökelpoiset. Kouhia toivoo, että vanhaa rakennusperinnettä alettaisiin enemmän elvyttää.
Hän aikoo jatkaa talon kunnostusta pikkuhiljaa vapaa-ajan projektinaan.

Lammilla Kouhian kukkakaupan perintöä jatkoi toissa vuonna eläkkeelle jäänyt Seppo Kouhia. Petri Kouhia pitää omaa liikettään Turengissa. Hänkin on viihtynyt alalla jo 39 vuotta. Vaikka Kouhia asuu Turengissa, on Lammi hänelle rakas paikka edelleen.

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Häme-lehden Marras-teemanumerossa 45/2020, joka on myös verkossa kaikkien luettavissa veloituksetta. Tervetuloa tutustumaan!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski