Pitäjät Kulttuuri Tuulos

Saksalainen pappispariskunta on työstänyt musikaalia ja tehnyt uusia lauluja Tuuloksen turvapaikassa

Hanna Dallmeier ja Thorsten Leisser. Kuva: Janne Dallmeier

Hanna Dallmeier ja Thorsten Leisser saapuivat helmikuun lopussa Saksasta Tuulokseen kahden nuorimman lapsensa kanssa aikomuksenaan työstää musiikkiprojektejaan kolmen kuukauden opintovapaansa aikana. Saksassa asuvat ja siellä pappeina työskentelevät Dallmeier ja Leisser ovat ennenkin vierailleet Tuuloksessa vuosittain, sillä Dallmeierille Tuulos on ollut toinen koti koko hänen elämänsä ajan. Hänen äidinäitinsä oli syntyisin Tuuloksen Sairialasta ja myös hänen äitinsä syntyi Tuuloksessa, kun äidinäiti tuli vuonna 1944 Tuulokseen lapsuudenkotiinsa synnyttämään, koska sodan takia oli päästävä turvaan kaupunkeja uhkaavilta pommituksilta.
Isoäidin vapaa-ajan paikassa Sairialassa vierailtiin ja vietettiin kesiä ja jouluja, sittemmin niitä on vietetty omassa kesäasunnossa Maijanrannassa Suolijärven rannalla, missä tämäkin kevät on kulunut. Lisäksi Tuuloksessa ja pääkaupunkiseudulla asuu Hannan sukulaisia, joiden kanssa ollaan paljon tekemisissä.

Tuulos on aina pysynyt

– Olen elämässäni muuttanut paljon, mutta Tuulos on aina pysynyt. Se on ollut toinen koti ja paikka, minne voi aina palata. Se on nytkin osoittautunut turvapaikaksi koronan myllertäessä maailmalla, kuten se oli äidinäidille turvapaikka aikoinaan, Hanna Dallmeier sanoo.
Dallmeierin äiti Maija, tyttönimeltään Hurme, lähti 18-vuotiaana lukiolaisena Englantiin kielikurssille ja tapasi siellä saksalaisen nuoren miehen.
– Äiti päätti, että tästä miehestä tulee hänen elämänsä mies. Äiti ja isä pitivät yhteyttä, mutta menivät naimisiin vasta, kun äiti kävi koulun loppuun ja suoritti lääketieteen kandidaattiopinnot Helsingissä. Isovanhemmat sanoivat äidille, että muuten ihan ok, mutta pitikö sen olla saksalainen, naurahtaa Hanna Dallmeier.

– Tuolloin vuonna 1962 sodasta oli vielä melko vähän aikaa ja suomalaisilla oli ristiriitaisia tunteita saksalaisia kohtaan, hän lisää.

Hanna Dallmeier on elänyt elämänsä Saksassa, mutta hän syntyi Helsingissä, sillä äiti halusi synnyttää esikoisensa Suomessa. Dallmeierin äiti menehtyi vuonna 2014 ja hänet on haudattu Tuulokseen oman äitinsä viereen. Myös äidin ja isoäidin haudan takia Tuulos on tärkeä Dallmeierille ja hänen perheelleen.

Kuva: Kirsi-Marja Hurme

Hanna Dallmeier ja Thorsten Leisser  tapasivat opintojen parissa, mutta  pappeuden lisäksi
heitä yhdistää myös musiikki. Dellmeier soittaa muun muassa poikkihuilua ja Leisser kitaraa.
Fransiskus Assisilaisesta kertovasta musikaalista jäi Tuuloksessa vielä  sovitustyö tekemättä. Tässä pariskunta musisoi Tuuloksen Maijanrannassa.

Musiikki yhdistää

Hanna Dallmeier asuu perheinen Sievershausenissa, joka on 2500:n asukkaan kylä Pohjois-Saksassa. Dallmeier toimii tämän seurakunnan kirkkoherrana. Hänen miehensä puolestaan on toisen, kuuden kilometrin päässä sijaitsevan kylän kirkkoherra. Seurakunnat kuuluvat isompaan, viiden seurakunnan muodostamaan organisaatioon, joka tekee yhteistyötä.
Saksassa papeilla on oikeus joka seitsemäs vuosi palkalliseen opintovapaaseen. Aiemmin tämä tarkoitti teologian opiskelua yliopistossa, mutta muutama vuosi sitten opintovapaasta tehtiin vapaamuotoisempi, ja sen teeman saa suunnitella itse.

Hanna Dallmeier ja Thorsten Leisser tapasivat aikoinaan opinnoissaan, mutta pariskuntaa yhdistää pappeuden lisäksi myös musiikki. Molemmat soittavat ja laulavat ja käyttävät musiikkia paljon työssäänkin ja laulattavat seurakuntiaan. Kymmenisen vuotta sitten he alkoivat yhdessä myös itse säveltää ja sanoittaa kappaleita. Pappispariskunta halusi käyttää myös opintovapaansa musiikkiprojektien työstämiseen. Tähän tarkoitukseen Tuuloksen kesäpaikka, kaukana seurakuntaelämän kiireistä, tarjosi loistavat puitteet.

Musikaali Fransiskus Assisilaisesta

Tuuloksessa oli suunnitelmissa tehdä isompi musiikillinen projekti. Kolmen kuukauden aikana oli tarkoitus työstää musikaalia Pyhästä Fransiskus Assisilaisesta.

– Ajatuksena on musikaali, johon voisivat osallistua soittamista ja laulamista harrastavat ihmiset ilman musiikillista koulutusta, Hanna Dallmeier kertoo.

Fransiskuksen valikoitumiseen aiheeksi oli monta syytä.

– Hän oli sellainen lempeä radikaali, toi sanottavansa lempeällä tavalla esille. Hän ylisti koko luomakuntaa ja piti sitä siskonaan ja veljenään. Jos vesi on minun siskoni, kuinka voisin sitä saastuttaa, pohtii Dallmeier ja sanoo Fransiskuksen sanomalla olevan paikkansa meille tänäkin päivänä, kun ilmastonmuutos ja koronakriisi koettelevat.

Fransiskus Assisilainen oli rikkaan perheen poika, joka hylkäsi rikkaudet ja teki valintansa elää köyhyydessä ja köyhien lähellä. Hän käytti yksikertaista, ruskeaa kaapua ja käveli paljain jaloin, hän eli kuten opetti. Lisäksi hän ajoi kristinuskon asiaa ilman sotaa sekä oli kansainvälinen ja lähti myös maailmalle. Hänen tarinansa on tehnyt vaikutuksen Hanna Dallmeieriin, ja hän on kirjoittanut musikaaliin myös laulun Paljain jaloin tämän innoittamana. Laulun sanat käänsi suomen kielelle Dallmeierin enon vaimo Kirsi-Marja Hurme.

Kuva: Kirsi-Marja Hurme

Hanna Dallmeierin äiti ja isoäiti on haudattu Tuulokseen, ja myös siksi Tuulos on tärkeä hänen ja Thorsten Leisserin perheelle.

Nauhoituksia Tuuloksen kirkossa

Perheen nuorimmille lapsille järjestyivät vanhempien opintovapaan ajaksi paikat päiväkoti- ja esikouluryhmissä Tuuloksessa. Lapset ovat Saksan ja Suomen kaksoiskansalaisia, ja heidän oli tarkoitus vahvistaa täällä suomenkielentaitoaan. Perhe halusi tutustua lomailun lisäksi myös arkiseen Suomeen. Korona kuitenkin muutti suunnitelmia.

– Koulut ja päiväkodit suljettiin kahden viikon päästä siitä, kun olimme saapuneet. Vanhin lapsemme oli jäänyt Saksaan, koska hänelle ei myönnetty koulusta vapaata, ja isäni jäi huolehtimaan hänestä. Saksassa tuli eteen kuitenkin sama tilanne, eli koulut suljettiin, ja niin heidätkin piti saada pian tänne Suomeen, Hanna Dallmeier kertoo.

Tuulos ja Suomi tuntuivat turvallisilta.

– Täällä kun pidetään muutenkin välimatkaa. Lisäksi isäni on lähes 80-vuotias ja ikänsä puolesta riskiryhmää.

Kun lapset sitten olivatkin kotona, ja ympärillä paljon muutakin perhettä, ei musikaalille jäänytkään niin paljon aikaa, kuin oli suunnitelmissa.

– Mutta silti musikaalin runko, tekstit ja musiikkikappaleet saatiin tehtyä, iloitsee Dallmeier.

– Vain sovitustyö on vielä edessä, ja halu saada sekin tehtyä on suuri.

Hanna Dallmeier ja Thorsten Leisser ehtivät käydä yksissä Tuuloksen kirkkokuoron harjoituksissa, ja Dallmeier ehti olla kerran jumalanpalveluksessa soittamassa poikkihuilua. Heidän oli tarkoitus olla kolmen kuukauden vierailunsa aikana enemmänkin mukana paikallisessa seurakuntaelämässä, mutta kaikkien kokoontumisten loputtua poikkeusoloihin tämän toteutuminen jäi vähälle.

Musiikkia on kuitenkin nauhoitettu Tuuloksen kirkossa kanttori Aaro Alaspään säestämänä, kun Dallmeier ja Leisser halusivat lähettää pääsiäisenä musiikillisia terveisiä saksalaisille seurakunnilleen. Nämä kappaleet ovat nyt kuultavissa myös seurakuntien kotisivuilla, esimerkiksi osoitteessa www.kirche.sievershausen.de. Sen lisäksi trio nauhoitti musikaalikappaleen Paljain jaloin.

Perhe palasi toukokuun puolivälissä Saksaan, mutta aika Tuuloksessa sai kytemään ajatuksen, että siellä voisi joskus tulevaisuudessakin viettää pidemmänkin ajan, jos sen järjestäminen vain onnistuu.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski