Pitäjät Hauho

Sarastus on ollut liikunnan ja terveiden elämäntapojen asialla jo toistasataa vuotta

Ilonen kokoaa Sarastuksen vaiheista tiedote-, lehtileike- ja valokuvanäyttelyn Hauhon kirjastoon vuoden 2020 tammikuussa. Kuva: Jussi Karvonen

Hauholainen Raittiusyhdistys Sarastus III ry. on puhunut terveiden elämäntapojen ja -arvojen puolesta jo 12 vuosikymmenellä. Kunnioitettavaan 115 vuoden ikään ehtinyt yhdistys järjesti alkuvuosina muun muassa vapaat iltamat palvelijoille. 1980-luvulta alkaen Sarastus on vienyt nuoria ja aikuisia pienille ja isoille vaelluksille, kädentaitoja oppimaan, kansantanssiharrastukseen, ja samalla tarjonnut raitista elämänmallia.

Yhdistys on ylläpitänyt perinteitä ja tarjonnut terveysaiheisia luentoja sekä muita tietokanavia.

Sarastuksen ensimmäisenä vuonna yhdistyksen jäsenmaksu oli yksi markka, jonka vastineeksi jokainen seuran jäsen sai Kylväjä-lehden kuukausittain ilmestyneen numeron.

– Yhdistys oli toiminut ilmeisesti 1920-luvulle, minkä jälkeenkin se oli ehkä toiminnassa, mutta keskusjärjestölle tai yhdistysrekisteriin ei ollut muutosimoituksia tehty, sanoo seuran 1980-luvulla elvyttänyt ja aluksi puheenjohtajana toiminut Anneli Ilonen.

Sen verran merkintöjä alkuajoista on säilynyt, että vuonna 1907 ostettiin kankaita kansakoululaisten vaatettamiseksi. Kankaat ommeltiin vaatteiksi talkoilla. Alkuaikojen toimintaa olivat kokoukset, vuosijuhlat ja vapaat iltamat palvelijoille.

Raittiusyhdistys Sarastuksen perustamisvuosi, 1904, oli vilkasta kasvun ja kehittymisen aikaa jo 1853 perustetulle keskusjärjestö Raittiuden Ystäville.

– Hauholla on ollut 1900-luvulla kaksi muutakin Raittiuden Ystävien jäsenyhdistystä. Hauhon Raittiusyhdistyksen toiminnasta ei ole käytettävissä tietoja. Sen sijaan vuodesta 1946 aina 1970-luvulle saakka toimi Hauholla evakkojen mukanaan tuoma Pihlaisten Raittiusyhdistys, jonka toimihenkilöt olivat kotoisin Kivennavalta Pihlaisten kylästä, Ilonen kertoo.

Hauhon Eteläisissä perustettu Raittiusyhdistys Sarastus sai järjestysnumeron III nimensä perään vuoden 1919 jälkeen, jolloin mainittuna vuonna perustettuun yhdistysrekisteriin alettiin rekisteröidä yhdistyksiä. Roomalainen järjestysnumero Sarastuksen nimessä johtuu siitä, että parilla muullakin keskusjärjestön yhdistyksellä oli sama nimi.

Sarastus ”herätettiin henkiin”

Sarastus heräsi henkiin vuonna 1987 aluksi monitoimikerhon muodossa. Raittiuden Ystävien alueohjaajana osa-aikaisesti toiminut Ilonen kutsui Eteläisten nuoret kokoon, minkä seurauksena syntyi monitoimikerho, mutta toiminta laajeni pian Hauhon muillekin alueille, koska mainittu Hauhon Raittiusyhdistys oli tietymättömissä.

– Monitoimikerhossa suunniteltiin harrastettavaksi muun muassa pihaleikkejä, pienoisaskartelua ja tietovisailuja. Toiminta laajeni aluksi kirkonkylään, koska koulun veistosalia tarvittiin kanteleiden rakentamisen vaatimuksiin, ja tilat sekä välineet olivat siellä paremmat – myös suutarintöihin.

Toiminta oli aluksi tietovisailua, retkeilyä ja kädentaitojen harrastamista. Viikonloppuvaelluksia tehtiin pitemmällekin, käytiin esimerkiksi Lapissa.

– Keskusjärjestön tarjoaman ohjaajan, laukaalaisen Toivo Ikosen johdolla tehtiin perinnekäsitöinä käyttöesineitä, kuten pärekoreja päreiden kiskomisesta alkaen, rakennettiin viisi- ja kymmenkielisiä kanteleita ja opittiin suutarintöitä; tuloksena lipokkaita kansantanssikengiksi, Ilonen kertoo.

Myöhemmin Sininuorisoliiton ja sen piirin Hämeen Sininuoret ry:n kanssa yhteistyössä järjestettiin kursseja uusiopaperin valmistuksen, paperimassatöiden, silkkipainon, tinatöiden ja grafiikkataiteen oppimiseksi.

– Minä opetin kansantansseja aluksi lapsille. Se toiminta saavuttikin suuren suosion. Enimmillään oli ryhmiä Kirkonkylässä, Alvettulassa ja Eteläisissä neljäksi illaksi viikossa. Valmiiksi hiottuja ohjelmia kävimme esittämässä eri yhteisöjen ja yksityistenkin tapahtumissa omalla paikkakunnalla. Lopetin lastenryhmien ohjauksen vuoden 1999 alusta alkaen ja perustin aikuisten ryhmän, joka sai myöhemmin nimen Ikiliikkujat, koska siihen liittyi myös nuoria ja lapsia, Kertoo Ilonen

Kansantanssista tuli voimavara

Ilosen mukaan Sarastuksen toiminta pysäytettiin vuonna 1999 vuosikokouksen päätöksellä ”pariksi vuodeksi” silloisen puheenjohtajan nurjan suhtautumisen takia.

– Kun Ikiliikkujat tarvitsi Opintotoiminnan Keskusliiton kautta valtionavun saamiseksi rekisteröidyn taustayhdistyksen, laitettiin Sarastuksen hallinto kuntoon, ja siitä alkaen yhdistyksellä on jälleen ollut aktiivista toimintaa. Kansantanssi onkin ollut monipuolisesti terveyttä edistävänä toimintamuotona Sarastuksen ydintoimintaa, kunnes vuonna 2009 toteutetun kuntaliitoksen takia tilaongelmat alkoivat haitata kyseistä toimintaa.

Vuonna 2012 järjestettiin kaksi kirjoituskilpailua nuorille ja vuosina 2015–2017 yhdistys järjesti terveysteemaisia luentoja. Viimeksi Sarastus osallistui kesällä 2019 Hämeen Partiopiirin Ilves19-leirin ohjelmaan järjestämällä leiriläisille terveitä elämäntapoja käsitelleen tietovisan yhteistyössä Raittiuden Ystävien kanssa.

Raittiuden Ystävien vuosittainen ja näkyvin kampanja on joulun alla järjestettävä Anna lapselle raitis joulu, joka on saanut merkittävää tunnustusta ja siihen on myöhemmin liittynyt iso joukko muitakin järjestöjä.

Tällä hetkellä näkyvin osa Sarastuksen toimintaa on Musiikillinen kudos, konsertti joka järjestettiin tänä vuonna kuudennen kerran. Se syntyi vuonna 2014 Sininuorisoliiton Uskalla Unelmoida -hankkeen tuottamana Hauhon nuorten kaipuusta saada mahdollisuuksia esiintymiseen lähinnä musiikin alalla.

Ilonen kokoaa Sarastuksen vaiheista tiedote-, lehtileike- ja valokuvanäyttelyn Hauhon kirjastoon vuoden 2020 tammikuussa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski