Pitäjät

Lammin lukio saa jatkaa

Hakkalan koulu ja Lammin lukio.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan, että selvitystyötä Lammin lukion osalta jatketaan, mutta ei enää siltä pohjalta, että pitäisikö Lammin lukio yhdistää kaupungin muihin lukioihin. Selvityksen kohteena on nyt lukion kehittäminen siten, että sen toimintaedellytyksiä saataisiin vahvistettua taloudellisesti kestävällä tavalla.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus muutti apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon esitystä siten, että kohdat 1, 2 ja 4 hyväksyttiin esityksen mukaisina:

1. merkitä tiedoksi liitteenä olevan lukioselvityksen
2. todeta, että kaupungin taloudellinen tilanne on edelleen kiristynyt talouden tasapainottamisohjelman esittämisen jälkeen
4. selvitystyö tulee tehdä niin, että asia voidaan huomioida vuoden 2021 talousarviossa.

Lulu Ranne (ps.) kertoo yrittäneensä saada pykälän muokattua kokouksessa sellaiseen muotoon, että tehtäisiin selkeä päätös Lammin lukion säilyttämisestä, mutta ehdotus ei saanut kannatusta.

– Tein muokatun esityksen: Selvitys merkitään tiedoksi ja Lammin lukion toimintaa jatketaan ja kehitetään taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävästi. Olisin halunnut selkeän päätöksen siitä, että Lammin lukio saa jatkaa, niin ettei siihen taas muutaman vuoden kuluttua palattaisi, Ranne kertoo.

– Kehittäminen on tärkeää, mutta lukiotyö ja sen kehittäminen tarvitsevat työrauhaa.

Pitkän keskustelun jälkeen voitolle jäi kuitenkin se kanta, että selvitystyötä jatketaan vielä. Lähtökohtana on löytää taloudellisesti kestävä tapa jatkaa lukiotoimintaa Lammilla.

– Kunnanhallitus oli liikuttavan yksimielinen siitä, että enää ei tutkita yhdistämistä muihin lukioihin, vaan miten saadaan talous ja toiminta niin ettei tarvitse enää viiden vuoden päästä palata Lammin lukioon, vaan etsitään keinot lisätä oppilasmääriä, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.)

Kohta 3. muutettiin muotoon: Lukioverkon selvitystyötä jatketaan. Lähtökohtana on löytää taloudellisesti kestävä tapa jatkaa lukiotoimintaa Lammilla. Lisäselvityksen yhteydessä tulee tarkastella asiaa oppilasmäärän kehityksen, kiinteistökustannusten pienentämisen ja alueellisen elinvoimavaikutuksen kannalta. Jatkoselvityksen yhteydessä tulee arvioida, onko Lammin lukion toimintaedellytyksiä mahdollista lisätä painottamalla tiettyjä erityisaloja tai -aineita kuten taide- ja taitoaineet, luonnontieteet, yrittäjyys, media tai esimerkiksi partio.

Aikaisemmin kolmoskohta kuului: Tehtyä selvitystä tulee jatkaa erityisesti Lammin lukion osalta, jonka kiinteistökustannusten vaikutus on osoittautunut merkittäväksi. Lisäselvityksen yhteydessä tulee tarkastella asiaa oppilasmäärän kehityksen, kiinteistökustannusten pienentämisen ja alueellisen elinvoimavaikutuksen kannalta. Jatkoselvityksen yhteydessä tulee arvioida, onko perusteltua yhdistää Lammin lukio kaupungin muihin lukioihin.

– Jos mitään ei tehdä, todellakin palaamme asiaan viiden vuoden kuluttua, mutta nyt olemme kaikki sitoutuneet siihen, että käärimme hihat ja yhdessä löydämme ne keinot, joilla Lammin lukiosta tulee vielä suurempi vetovoimatekijä Lammille, kuin se nyt on, Sari Rautio sanoo.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski