Pitäjät Hämeenkoski

Seuralaan on tulossa mittava sisäremontti

Seurala on teknisesti aika hyvässä kunnossa aikaisempien remonttien ansiosta, nyt on vuorossa sisäremontti. Kuva: Jussi Karvonen

Hämeenkosken Seurala odottaa mittavaa sisäremonttia. Osa maalaustöistä joudutaan teettämään urakoitsijalla tilojen korkeuden vuoksi. Tällä hetkellä remontti on tarjouspyyntövaiheessa ja töihin päästäneen käsiksi vuodenvaihteen tienoilla.

– Kyse ei ole niinkään siitä, että jotakin olisi isommin rikki tai vialla, vaan pikemminkin sisäosien ilmeen kohentamisesta. Tarkoitus on saada Seuralaan entistä enemmän kokoustilaa, jota voisimme vuokrata, sanoo Seurala Oy:n hallituksen jäsen Asko Laine.

Remontissa kunnostetaan juhlasali, näyttämö, käytävät ja kahvio sekä remontoidaan yksi yläkerran huone kokoustilaksi.

– Tiloja maalataan ja juhlasaliin sekä kokoushuoneeseen hankitaan audiovisuaaliset laitteet. Juhlasaliin hankitaan riippuvat pallovalaisimet. Juhlasali ei ole enää liikuntasalina, joten pyrimme saattamaan siitä alkuperäisen näköisen. Alakerran kokoushuonetta aloimme remontoida talkoilla jo etukäteen, jotta saisimme sen vuokrattavaksi mahdollisimman pian remontin ajaksi. Maalaukset vaativat kuitekin ammattilaisia. Maalausurakoitsijoilla kiireet hellittävät talvella, jolloin heidän aikatauluhinsa luultavasti sopii hyvin Seurala kaltainen remontti.

Remontin kokonaiskustannusarvio on Laineen mukaan noin 80 000 euroa. Ethäpä ry:n Leaderin kautta saatavaa rahoitusta on noin 45 000 euroa.

– Omarahoitusosuus on talkootyön muodossa. Saamme loppuosaa rahoitettua yhtiön säästöistä, mutta joudumme hankkimaan lisärahoitusta. Vaihtoehtoina ovat laina tai sitten paikalliset yhdistykset voisivat osallistua rahoitukseen.

Seurala Oy pyrkii saamaan kiinteistölle monipuolista käyttöä.

– Seuralassa on esimerkiksi laitoskeittiö, joita ei tällä seudulla muita ole vuokrattavissa. Yhtiö voi vuokrata esimerkiksi vain keittiön, jos joku haluaa pitää juhlat vaikka kotona. Toisaalta pieniin juhiin voi riittä pelkkä kahvio, eikä juhlasalia tarvitse vuokrata lainkaan. Neliöitä on kuitenkin runsaasti, kaikkiaan puolet enemmän kuin esimerkiksi Lammin Turvantalossa, joten aika isojakin tilaisuuksia voisi täällä järjestää, Laine miettii.

Pari vuotta aikaa harjoitella

Hämeenkosken kunta otti vastuulleen Seuralan käytön, ylläpidon ja hoidon 1970-luvun puolivälissä. Kiinteistöyhtiö oli olemassa vain taustalla, omistajan roolissa.

– Kunta teki omalla kustannuksellaan Seuralaan ison remotin, koska tiloja tarviittiin muun muassa koulun liikuntatiloiksi. Myöhemmin Seuralaa on kunnostettu ulkopuolelta, muun muassa rappausta on uusittu, katto korjattu ja ehkä isoimpana remonttina käyttövesijärjestelmän ja sadevesijärjestelmän uusiminen. Teknisesti rakennus on siis aika hyvässä kunnossa, Laine kertoo.

Kun kuntaliitos astui voimaan, Hollolan kunta irtisanoi 2018 heinäkuussa vuokraopimuksen, ja irtisanomisaikana Hollola vastaa edelleen Seuralan ylläpidosta. Kolmen vuoden jälkeen kunta pesee kokonaan kätensä Seuralasta ja sen ylläpito ja markkinointi jäävät yksinomaan Seurala Oy:lle.

– Ensimmäinen vuosi sopimuksesta on nyt kulunut. Halusimme aloittaa remontin nyt, jotta meillä on aikaa sopeutua tilanteeseen ja pääsemme vuokraamaan heti tiloja jo irtisanomisaikana. Meillä on pari vuotta aikaa harjoitella, sen jälkeen kunnan velvoitteet päättyvät.

Laineen mukaan Hollolassa on vähitellen alettu ymmärtää Seuralan merkitys hämeenkoskelaisille.

– Hollola on tullut tähän remonttiin mukaan myös taloudellisesti. Riskinä on kuitenkin se, että kunta järjestää omat tilaisuutensa muualla kuin Seuralassa, koska parin vuoden päästä kunta joutuu maksamaan meille tilojen käytöstä.

Aikoinaan Seuralassa järjestettiin paljon häitä ja syntymäpäiviä, mutta viime vuosina niiden määrä on vähentynyt.

– Uskomme, että Hämeenkoskella on kuitenkin Seuralan tiloille kysyntää remontin jälkeen, sanoo Laine.

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen Syyslehdessä 12.9.2019. Syyslehti on veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

 

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski