Pitäjät Keski-Häme

Seurantalojen korjausavustusten haku alkoi

Riikosten seurantalo. Kuva: Katja Seppälä

Seurantalojen korjausavustusten hakuaika alkoi syyskuun alussa. Hakemus tulee jättää Suomen Kotiseutuliiton sähköiseen hakupalveluun 30. syyskuuta mennessä.

Seurantalojen korjausavustukset vuodelle 2021 ovat haettavana. Seurantalojen korjausavustus on tarkoitettu seurantalojen kunnostamiseen, käytettävyyttä parantaviin korjauksiin sekä talojen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseen. Avustusta voi hakea yhteisö, joka omistaa vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon. Seurantalojen korjausavustusta haetaan sähköisessä verkkopalvelussa.

Riikosten kyläyhdistyksellä hyvät kokemukset

Riikosten kyläyhdistys haki avustusta muutama vuosi sitten kylätalon kunnostukseen.

–Talon päädyssä oleva kuisti kävi huonokuntoiseksi ja osin turvattomaksikin. Kuistin kautta toimii muun muassa talon ruokahuolto. Kyläyhdistys rakennutti talon päätyyn uuden kuistin. Ilman useiden tuhansien eurojen avustusta tuskin remonttia olisi voitu toteuttaa, sanoo Miinaliisa Salonen kyläyhdistyksestä

Avustuksen hakeminen oli varsin helppoa, eikä aiheuttanut ensikertalaisillekaan suurta päänvaivaa

— Budjetti piti pyrkiä määrittelemään tarkkaan, muttei se maallikoillekaan mikään mahdottomuus ollut. Näppituntuma siihen mitä tarvikkeet ja työ maksavat pitää tietysti olla. Meillä töissä olivat kirvesmies ja puuseppä ja apuakin tässä suhteessa löytyi.

Riikosten kylätalon aikaisempi remontti sai pientä jatkoa tänä vuonna, kun kyläseura maalasi kuistin kaiteet. Maalaukseen ei rahoitusta haettu.

— Ulko-ovi tullaan vielä maalaamaan, minkä jälkeen ehostusremontti on valmis, sanoo Katja Seppälä Riikosten kyläyhdistyksestä.

Avustuksilla säilytetään rakennusperintöä

Seurantalojen korjausavustus on tarkoitettu seurantalojen kunnostamiseen, käytettävyyttä parantaviin korjauksiin sekä talojen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseen. Avustusta voi hakea yhteisö, joka omistaa vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon.

Avustusten jakamisessa kiinnitetään huomiota talon kulttuurihistorialliseen arvoon sekä kansalaistoiminnan kokoontumistilojen tarpeeseen alueella. Ratkaisevassa osassa avustuksia myönnettäessä ovat hyvät korjaussuunnitelmat.

Vuonna 2020 korjausavustusta myönnettiin 135 seurantalon omistavalle yhteisölle yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Hakijoina oli 240 eri yhteisöä kaikkiaan 18 maakunnasta.

Seurantalo on yhteisnimitys erilaisten aatteellisten yhdistysten kokoontumistiloikseen rakentamista taloista. Vanhimmat talot on rakennettu 1880-luvulla. Kaikkiaan erilaisia seurantaloja on Suomessa nykyisin yli 2 000. Niiden korjaustyö on kansallisesti merkittävä haaste, josta vastaavat usein paikalliset yhdistykset talkootyönä.

Seurantalojen korjausavustus on avustus, jonka jakamisen opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi. Avustusten myöntämisen edellytyksenä on, että ministeriö osoittaa tarvittavat määrärahat. Avustusten myöntämisestä päättää Suomen Kotiseutuliiton hallitus Seurantaloasiain neuvottelukunnan lausunnon perusteella helmi-maaliskuussa 2021.

Seurantalojen korjausavustusten hakeminen:

https://kotiseutuliitto.us12.list-manage.com/track/click?u=9cb36d433e4c1d86a1f878f89&id=d7b8ef0ad3&e=ed979b5b6d

 

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski