Pitäjät Hämeenkoski

#Sinä teet suojatien

Jari Kukkonen oli turvaamassa kolmen päivän ajan aloittavien koululaisten tietä Asikkalantien hautausmaan läheisyydessä olevan suojatien kohdilla Hämeenkoskella. Kuva: Sirpa Suvanto

Hämeenkoskelainen Inga Nikkilä järjesti somen avulla koulunsa aloittaville sekä eskarilaisille kolmen päivän ajan turvaa koulutielle. Neljän alakouluikäisen lapsen äitinä koulun alkaminen ja siihen liittyvät haasteet ovat lähellä Nikkilän sydäntä ja siitä ajatus lähti.

Hämeenkoskella turvattiin aloittavien koululaisten kulkua kolmen päivän ajan vapaaehtoisten voimin

– Odottelin tietoa koulukuljetuksista, sillä omat lapset ovat kuljetusoppilaita. Mietin samalla niitä pikkuisia, jotka kävelevät kouluun päivittäin. Pohdiskelin, että millainen reitti heillä on, ja onko kylän raitti riittävän turvallinen kulkea kouluun ja harrastuksiin. Innostuin asiasta ja etsiskelin netistä artikkeleita aiheeseen liittyen.
Nikkilä selvitteli, millaisia kampanjoita Liikenneturvalla on ja löysi #Sinä Teet Suojatien -kampanjan.
– Ajattelin, että voisimme kylänä osallistua siihen. Heitin ajatuksen ilmoille Facebookin Hämeenkoski-ryhmään ja aika nopeasti saimme riittävästi ihmisiä kasaan toteuttamaan projektia. Homma toteutettiin neljän ihmisen voimin kolmessa eri kohdassa aamulla sekä iltapäivällä. Vapaaehtoisilla oli huomioliivit päällä. Itse ehdin yhdeksi aamuksi mukaan. Luulen, että tempauksemme toi huomiota lapsiin liikenteessä, Nikkilä kertoo.
Jari Kukkonen oli puolisonsa kanssa Saimaalla, kun hän aukaisi Facebookin ja huomasi Hämeenkoski-ryhmässä Inga Nikkilän julkaisun kampanjasta.
– Olen aina ollut liikenneturvan kannalla. Nuorempana tuli ajeltua ylinopeutta ja sakkojakin tuli siitä hyvästä. Nyt, kun näen lapsia matkalla kouluun ja muulloinkin, toivon että koulutiellä menee kaikki hyvin ja turvallisesti sekä hyvällä mielellä. Minun oli helppo osallistua kampanjaan, koska minulla oli aikaa. Olin turvaamassa koulutietä huomioliivi päällä muistutuksena autoilijoille siitä, että koulut ovat alkaneet ja lapsukaisia on liikenteessä, Jari Kukkonen kertoo.
Inga Nikkilä keräsi vapaaehtoisia kampanjaan ja osoitti heille paikat ja ajat. Vapaaehtoiset olivat huomioliivit päällä selkeästi näkyvillä turvaamassa koulutietä. Jari Kukkonen oli kolmena päivänä turvaamassa lasten koulutietä kahdessa eri paikassa.
– Olimme autoilijoille huomiomerkki, opastimme lapsia suojatien käytössä tarpeen tullen ja loimme lapsukaisille tunteen, että heistä välitetään. Mielestäni turvaaminen onnistui hyvin. Lasten kanssa toivotettiin huomenet ja suurin osa autoilijoista hidasti ja moikkasi. Autoilijat myös pysähtyivät ja antoivat lasten ylittää tien turvallisesti. Yksi hauskakin tapaus oli, kun kissa ei käyttänyt suojatietä, kävi istumaan ajotielle. Autoilija huomasi kissan, pysähtyi ja minä kävin komentamassa kissan pois tieltä, Kukkonen naurahtaa.

Kampanja palkitsi tekijänsä hyvällä mielellä

Jari Kukkonen pitää turvaamaansa koulureittiä näkemänsä perusteella varsin turvallisena.

– Autoilijat ja muut moottoriajoneuvot huomioivat lapsukaiset todella hyvin. Lapset kun vain muistavat miten käyttää suojatietä ja koulutietä sekä muitakin teitä myös kouluajan ulkopuolella. Autoilijoilta toivoisin sitä, että muistavat olla tarkkaavaisia, keskittyä ajamiseen, noudattaa ajonopeuksia ja unohtaa puhelimen käytön autolla ajaessa. Jokainen meistä, oli sitten lapsi tai aikuinen ja oli liikkeellä kävellen, polkupyörällä, mopolla tai autolla, kaikki me teemme omalla käytöksellämme tiellä kulkemisesta turvallista.
Kukkosesta oli mukava olla kampanjassa mukana, nähdä iloisia koululaisia ja hymyileviä autoilijoita.
– Tämä tapahtuma antoi minulle todella paljon. Olin kolmena aamuna tässä hautausmaan risteyksessä ja kahtena iltapäivänä kaupan kohdilla. Niin paljon näin iloisia ihmisiä liikkeellä, moikkailuja ja sitä, että ihmiset todella hiljensivät vauhtia nähdessään huomioliivit päällä olevan henkilön paikalla. Ehkä tämä kampanja unohtuu. Joskus voisi olla vaikka yhtenä aamuna vapaaehtoisia huomioliivit päällä. Taajamassakin voisi olla useammin nopeustutka, mutta poliisien resurssit ovat tietysti rajalliset, Kukkonen tuumaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski