Pitäjät Hämeenkoski

SPR:n mitaleita Hämeenkoskelle

Tasavallan Presidentti on Suomen Punaisen Ristin hallituksen ehdotuksesta myöntänyt Suomen Punaisen Ristin pronssiset ansiomerkit Nina Niemiselle, Jari Lehtiselle ja Susanna Vuoriselle SPR:n periaatteiden hyväksi tehdystä työstä. Kuva: Jussi Karvonen

SPR:llä on Hämeenkoskella ollut vuosikymmenet vilkasta toimintaa ainakin jäsenmäärällä mitaten. Kun Hämeenkoski liittyi Hollolaan, myös Hämeenkosken SPR:n yhdistys sulautui Hollolan yhdistykseen. Hollolan yhdistyksessä on parisataa jäsentä, joista satakunta on hämeenkoskelaisia.

– Meillä on aika hyvä edustus yhdistyksessä sanovat Nina Nieminen, Jari Lehtinen ja Susanna Vuorinen.
Tasavallan Presidentti on Suomen Punaisen Ristin hallituksen ehdotuksesta myöntänyt Suomen Punaisen Ristin pronssiset ansiomerkit kolmikolle SPR:n periaatteiden hyväksi tehdystä työstä. Ansiomerkit myönnettiin pitkäaikaisesta hallitustyöskentelystä ja muusta aktiivisuudesta.
– SPR:llä ei ole muita tapoja muistaa aktiivejaan, koska mitään palkkiojärjestelmää ei ole, sanoo Nieminen.

Nuorimmat aktiivit
yli viisikymppisiä

Vuorinen kuului parikymmentä vuotta Hämeenkosken yhdistyksen hallitukseen, Nieminen on varapuheenjohtajana Hollolan yhdistyksessä ja Lehtinen rahastonhoitajana. Nieminen oli myös Hämeenkosken yhdistyksessä varapuheenjohtajaja ja Lehtinen puheenjohtajana.

– Jäin pois hallituksesta, kun yhdistykset sulautuivat yhteen. Se oli hyvä tilaisuus luopua hallituspaikasta oman elämäntilanteen sanellessa valinnan. Rahkeet eivät enää ihan kaikkeen riittäneet. Osallistun toimintaan enää satunnaisesti, sanoo Vuorinen.
Yhdistyksen tämän vuoden näkyvin toiminta on Nälkäpäiväkeräys syksyllä. Hämeenkoskella ei ole enää vuosiin harrastettu varsinaista ensiaputoimintaa, pääpaino on ollut ja on edelleen ystävätoiminnassa.
– Ensiaputoiminta on vuosia sitten annettu vpk:n hoidettavaksi, mikä oli aivan järkevä päätös. VPK:lla on koulutetut henkilöt ja pienessä kunnassa aktiivi-ihmiset olivat VPK:ssa ja SPR:ssä osin samat, sanoo Lehtinen.
– Yritimme joskus elvyttää ensiaputoimintaa yhdistyksessä samoin kuin nuorisotoimintaa. Nuorisotoiminnan saaminen aktiiviseksi olisi edellyttänyt jaoston perustamista, mihin ei oikein resursseja ollut, kertoo Vuorinen.
SPR:n toiminnassa keski-ikä on verrattain korkea.
– Me olemme Jarin kanssa viisikymppisinä Hollolan yhdistyksen ylivoimaisesti nuorimmat aktiivit. Yhdistyksessä on aika paljon pitkäaikaisia jäseniä, mutta ikärakenne on aika vanha, sanoo Nieminen.
Uusien jäsenien hankkiminen edellyttäisi markkinointia vaikkapa kouluissa ja tapahtumissa kiertämistä, mutta sellaiseen ei ole oikein resursseja.
– Vaatimukset ovat ensiaputoiminnassa kasvaneet, eikä siihen voi ottaa ihmisiä lennosta, sanoo Nieminen.

Ystävätoiminnalle kysyntää
Hollolan yhdistyksessä

SPR:n ystävätoiminnassa on Hollolassamukana parikymmentä jäsentä, joista hämeenkoskelaisia on yksi. Toiminnan tarkoituksena on tuoda seuraa ihmisille.

– Voimme käydä jonkun kotona juttelemassa tai mennä vaikkapa vanhainkotiin laulamaan ja keskustelemaan asukkaiden kanssa, kertoo Nieminen.
Ystävätoimintaan on helppo päästä mukaan muutaman tunnin koulutuksella. Kysyntää ystävätoiminnalle olisi, koska väestö ikääntyy. Muistisairas ei ehkä muista jälkeenpäin ystävästä tai hänen käynnistään mitään, mutta joka tapauksessa käynti tarjoaa sen hetkisen ilon, tuumivat palkitut. Sen sijaan ensiaputoiminnassa koulutusvaatimukset ovat tiukentuneet ja esimerkiksi kouluttajille on asetettu varsin tiukat säännökset.
– Olen itse röntgenhoitaja, mutten saa antaa elvytyskoulutusta, koska en ole kursseja käynyt, sanoo Nieminen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

Lukijoiden mielipiteet