Pitäjät Lammi

Suljetaanko skeittiparkki? Nuoret pelkäävät harrastuspaikkansa puolesta.

Lammin skeittiparkista puuttuu kaksi reiliä, koska ne oli rikottu. Kuva: Ilmo Miettunen

Kevään koronakaranteenin aikana, jolloin koulut olivat etäopetuksessa ja liikuntahallit suljettuina, skeittausvillitys heräsi ja skeittaajaharrastajien määrä kasvoi myös Lammilla. Joka päivä Lammin skeittiparkilla näkyi skeittaajia yhä enemmän ja enemmän. Osa harrastajista skeittasi ja osa skuuttasi eli temppuili potkulaudalla ahkerasti.

Kaksi innokasta skeittaajaa, Toivo Saarinen ja Aapo Kiiliäinen, ovat kavereineen rakentaneet Lammin skeittiparkin. Karanteenin alkaessa Lammilla ei ollut paikkaa skeitata, joten skeittaajat päättivät tehdä sellaisen itse Hakkalan koulun koripallokentän paikalle.

— Ramppien ja muiden temppuiluvälineiden rakentaminen oli kohtalaisen vaikeaa. Materiaalien kustannukset olivat matalat, kun suurin osa materiaaleista oli puuta, Saarinen ja Kiiliäinen kertovat,

Skeittiparkin alue on ahdas, joten ramppeja ja muita obstaakkeleita (erilaisia temppuiluvälineitä) ei mahdu paljon. Alue on kuitenkin ollut harrastajien ahkerassa käytössä.

Rullalautailu on erittäin haastava harrastus sekä fyysisesti että mentaalisesti. Skeittauksessa monet temput vaativat hyppimistä ja tasapainoa. Skeittaajat ovatkin fyysisesti hyvässä kunnossa, koska viettävät pitkiä aikoja lautaillen.

Lammin nuorille on ollut tarjolla marras–joulukuussa Pinnaskaten, Skate ry:n ja Hämeenlinnan Nuorisopalveluiden järjestämä tapahtuma, jossa on mahdollisuus harjoitella skeittausta.

– Ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa uutta harrastusta, skeittaajat kannustavat.

Huono juttu skeittajien kannalta on, että skeittiparkki tarvitsisi korjauksia, koska sitä on jatkuvasti vandalisoitu eri tavoin, esimerkiksi siirtelemällä obstaakkeleita tai jopa rikkomalla niitä. Skeittaajien huoli on, että heidän skeittiparkkinsa on purku-uhan alla kaupungin taholta, koska laitteiden pitää olla hyväksyttyjä ja turvallisia.

Turvallisuusasioita selvitetään parhaillaan skeittiyhdistysten kanssa, jotta harrastus Lammilla voisi jatkua.

Okko Heinonen, Oliver Järvinen, Ilmo Miettunen, Vilho Toukovalkama
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski