Pitäjät Kulttuuri Hämeenkoski

Sulosaaren kotimuseossa mennään taaksepäin ajassa

Kuva: Jussi Karvonen

Sulosaaren kotimuseo Hämeenkosken Putulassa edustaa esineistöltään tietyssä määrin koko 1900-lukua.

Sulosaaren viimeiset omistajat neiti-ihmiset, Anja ja Pirkko, toivat jo elinaikanaan esiin toiveen, että heidän kotitalostaan tehtäisiin kotiseutumuseo. Talon huonokuntoisuuden takia museota ei voitu ajatellakaan sijoitettavan taloon, vaan Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistys päätti tuoda irtaimistoa pysyvästi kirjaston alakertaan.

Viime syksynä muutama nykyisen yhdistyksen hallitus päätti tyhjentää Sulosaaren huushollitavarat kirjaston alakertaan. Haaveena oli saada pystytettyä tämän vuoden kulttuuripäiville Sulosaaren kotimuseo, mistä Anja Sulosaari oli testamentissaan maininnut. Kotimuseon aherruksessa ovat olleet mukana Eila Rokkila, Kaisa Näränen, Seija Ollila, Juhani Rokkila ja Pekka Mantila.

– Osa esineistöstä on säilötty pysyvästi kotimuseoon, osa on myös myyty. Tarkoitus ei ollut koota museoon suoranaista museoesineistöä, vaan pikemminkin kattaus yhden maatalon esineistöstä talon historian mukaan, sanoo Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistylsen puheenjohtaja Seija Ollila.

Kokoelmassa on paljon maatalousvälineitä kuten kuokkia, sirppejä, viikatteita, radioita, kuparipannuja kodinkoneita muun muassa ompelukone, kirjoituskone, astiastoja, perhoskokoelma ja kirjoja muun muassa sieni- ja lintukirja.

– Anja oli taidokas käsityöihminen, ja hänen kirjontatöitään on runsaasti esillä. Seinällä on hyvin säilynyt, lyhytnukkainen, iso ryijy 1900-luvun alusta. Tällä tavoin olemme halunneet kunnioittaa testamentin määräystä, Ollila sanoo.

Talo on miltei tyhjennetty

– Sinne jäi flyygeli, joka ei ole ehkä soittokuntoinen, mutta jonkun asiantuntijan pitäisi vielä arvioida flyygelin arvo. Kokonsa ja painonsa takia flyygeliä on hyvin vaikea saada talosta ulos, sillä se ei ehkä mahdu ovista, vaan pitäisi tuoda ikkunasta. Flyygeli on ehkä jostakin 1900-luvun alusta. Flyygeli ostettiin aikoinaan talon Reetta-tyttärelle, josta tuli kansakoulunopettaja.

Putulan kirjaston alakertaan pystytetyn kotimuseon esineet kertovat Sulosaaren suvun historiaa. Kuva: Jussi Karvonen

Talolla pitkä historia

Sulosaaren talo sijaitsee Hämeenkoskella Myllytien ja Asikkalantien kulmauksessa. Taloa ei kannata remontoida. Talo on rakennettu 1800-luvun loppupuolella. Siinä asuivat Sylvi ja Jussi Sulosaari, jotka pitivät talossa kauppaa ja postia. Heillä oli myös Oravaisten verkatehtaan edustus. Salosaarilla oli yksi tyttö ja kuusi poikaa: Reetta, Mauno, Mauri, Heikki, Pentti, Matti ja Esko. Heikki ja Matti kaatuivat rintamalla, Pentti hukkui noin 200 metrin päässä kotoa, Salmisen talon kohdalla virtaavaan Putulanjokeen.

Mauri ja vaimonsa saivat kaksi tytärtä Anjan (s.1939) ja Pirkon (s. 1945). He olivat neiti–ihmisiä. Anjan tiedetään olleen sisustussuunnittelijana Iskulla ja jääneen eläkkeelle Hagelstam`s Bulevardin huutokaupoista. Pirkko oli toimistopäällikkö jossakin firmassa Helsingissä. Anja ja Pirkko pitivät Putulan mummolaa kesäpaikkanaan. Pirkko kuoli vuonna 2007 ja Anja vuonna 2009.

Talon kohtalosta vallitsee erimielisyys

Anja ja Pirkko testamenttasivat omaisuuttaan Putulan kirjasto- ja kotiseutuyhdistykselle. Anjan on tiedetty maininneen, että heidän kesäpaikastaan voisi tehdä jonkinlaisen kotimuseon.

– Sulosaaren toistasataa vuotta vanhaan taloon tällaista ei voitu ajatellakaan. Sisäkatto on osin painunut sisään, ja lattia on paikoin laskenut alas. Yksi mahdollisuus olisi myydä talo tontteineen esimerkiksi kesäpaikaksi. Itse talon kohtalo selvinnee kesällä yhdistyksen vuosikokouksessa.

Ollilan mukaan talon kohtalosta on eri mielipiteitä, mutta yksimielisyys pitäisi löytyä.

– Osa ihmisistä olisi valmis myymään tontin, osa ei, ja osa tulkitsee testamenttia siten, ettei tonttiakaan voi myydä, koska testamentti velvoittaa perustamaan taloon kotimuseon. Talo on kuitenkin hyvin huonossa kunnossa. Jotkut asiantuntijat ovat arvioineet, että nykyisen talon purkaminen ja uuden samanlaisen rakentaminen tulisi halvemmaksi kuin nykyisen kunnostaminen, Ollila kertoo.

– Voimme päättää asiasta vuosikokouksessa, mutta yksimelisyys pitäisi löytyä, jottei kukaan riitauttaisi asiaa.

Tontilla on aitta, joka on kunnostettu viitisen vuotta sitten, jolloin siihen asennettiin muun muassa uusi huopakatto.

– Katon kunnostukseen on käytetty EU-rahaa, eikä aittaa tai tontteja voi kunnostusehtojen mukaan myydä, ennen kuin remontista on kulunut viisi vuotta, Ollila selventää.

– Nyt tuo aika alkaa olla kulunut. Aitan toista päätä olemme käyttäneet kokoontumistilana lähinnä kyläläisten uudenvuodenjuhlissa.

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski