Pitäjät Tuulos

Suolijärven venevalkama soistuu umpeen

Ylläpitäjää kaivataan ja kunnostusta tarvitaan
<@Tuulos>Tuulos<@$p>

Tuuloksen Suolijärven venevalkaman kehno kunto vaatisi kohentamista, mutta ongelmana on, ettei kunnossapidolle löydy tekijää. Venevalkaman rannan omisti Tuuloksen seurakunta, mutta seurakunnan sulautuessa omistajana on nyt Hämeenlinnan seurakuntayhtymä

Tuuloksen kunta ja seurakunta tekivät vuonna 2007 sopimuksen, jonka mukaan kunta vastaisi venevalkaman ja sille johtavan tien ylläpidosta. Sopimuspaperi on edelleen nykyisen seurakuntayhtymä hallussa. Sen mukaan sopimus olisi voimassa vuoteen 2020 saakka.
Hämeenlinnan kaupungille sopimus ei ole kuitenkaan siirtynyt.
– Muistan kyseisen sopimuksen. Se purettiin muistaakseni pari vuotta sitten kaupungin luonnonhoidon ja seurakuntayhtymän kesken. En osaa sanoa, onko kirjallinen sopimus jossakin, mutta kaupungilla ei tällä hetkellä ole mitään kunnossapitovelvoitetta, sanoo vs. luonnonhoitopäällikkö Mika Rantonen.
Seurakuntayhtymän talouspäällikkö Kai Kauppinen löytää 16.6 2007 päivätyn sopimuksen, jossa Tuuloksen seurakunnan silloinen kirkkoherra Risto Blom ja vt.kunnanjohtaja Helena Hirviniemi sopivat kunnan hoitavan ylläpidon. Sopimus olisi päättynyt vuonna 2020, ellei kumpikaan osapuoli olisi sanonut sitä irti vuosittain kesäkuun loppuun mennessä.
Sopimuksen tultua katkaistuksi, pallo kunnossapidon ja siivouksen lienee seurakuntayhtymällä. Tuuloksessa seurakuntayhtymällä on yksi vakituinen työntekijä, joten siinäkin mielessä rannan kunnostus tuskin kovin korkealle seurakuntayhtymän työlistoilla voi edes nousta, jos se sellaiselle edes pääsee.

Neljä tonttia edelleen myymättä

Kauppisen mukaan seurakuntayhtymä omistaa venerannan läheisyydessä myös neljä rantatonttia.

– Vuosia sitten tonteista pyydettiin perustamiseen liittyvä lausunto. Tontit asetettiin myyntiin ja muistaakseni yksi henkilö oli kiinnostunut tontista. Sen jälkeen emme ole niitä edes aktiivisesti markkinoineet. En ole vuosikausiin rannassa käynyt, mutta ainakin oman muistin mukaan se oli aika soistunut ja jonkinasteista vesijättömaata, eikä rakentaminen ilman paalutusta olisi mahdollinen. Liikenteellisesti paikka olisi aika hyväkin, Kauppinen sanoo.
Sosiaalisessa mediassa Tuuloksen satamasta vastuullista tahoa on peräänkuuluteltu. Venevalkaman kunnostukseen tuskin riittää millään taholla suurta intoa. Rannan kunto on maallikonkin silmin sen verran jälkijunassa, ettei kunnostus ole ainakaan kovin pienellä hinnalla tehtävissä.
Ainakin näin kuivan kesän jälkeen rantaviiva on vetäytynyt varsin pitkälle. Pusikointuneesta rantaviivasta paljastuu tolpilla merkittynä ainakin yksitoista venepaikkaa. Tolpat ovat tällä hetkellä 30–40 metrin päässä avovedestä. Välissä on soistuvaa rantaa kaislikkoa ja pensaikko, joiden ruoppaaminen tuskin ilman kunnon konevoimaa olisi mielekästä. Varsinainen rantakin on todennälköisesti osin aika matala, joten kunnon venerannan aikaansaaminen saattaisi edellyttää myös laajempaa ruoppausta kuin vain rantapöheikön kaivamista auki.
Toisaalta osaa veneistäkään ei ole taatusti soudeltu puoleen vuosikymmeneen. Veneiden ympärillä kasvaa reilusti kaksimetristä vesakkoa ja veneet ovat enemmän ongelmajätettä kuin vesikulkuneuvoja.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski