Pitäjät Tuulos

Suomen miljoonas lämpöpumppu Tuulokseen

Koirien kanssa retkellä. Luonto- ja eläinrakkaille Mero Kalliolle ja Henna Hyllille ilmalämpöpumpun valinta oli myös ympäristöteko.

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU juhli 20-vuotisjuhliaan torstaina 21.11. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen kertoi lehdistötiedotteessaan ennen juhlia, että miljoonan lämpöpumpun raja on parahiksi täyttymässä juuri synttäreiden aikoihin.

Syntymäpäivän aamuna lahtelaisen asennusyrityksen edustaja, lämpöpumppumiehenäkin tunnettu Matti Perkkiö teki kaupat kahdesta ilmalämpöpumpusta Tuulokseen ja arveli, että nyt taisi mennä miljoona rikki. Asia varmistettiin vielä Hirvoselta, ja niinpä Henna Hylli ja Mero Kallio saivat Perkkiöltä historiallisen onnittelupuhelun Tuulokseen:

– Onnittelut, ostitte Suomen miljoonannen ilmalämpöpumpun!

Mero Kallio hämmästeli kuultuaan pumppujen määrän.

– Olihan se yllätys, että niitä on asennettu niin paljon. Se kyllä tuntui hyvältä. Ajattelin, että taidettiin tehdä hyvä ostos, kun niitä on jo noin paljon muutkin laittaneet, sanoo Kallio.

Lämpöpumppujen määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina ennätyslukuihin. Perkkiö kertoo, että syyt siihen ovat selvillä

– Suurin osa lämpöpumpuista hankitaan energiansäästöön, mutta myös vastuullisuus on yhä merkittävämmässä roolissa.

Säästö parhaimmillaan jopa puolet lämmityskuluista

Henna Hylli ja Mero Kallio.

Hylli ja Kallio asuvat Tuuloksessa kuukausi sitten ostamassaan omakotitalossa, jonka yläkerrassa on 90 neliötä ja alakerrassa saman verran.

– Talossa on kaksi kerrosta ja energiatodistuksen mukaan sähkönkulutus on noin 40 000 kilowattituntia vuodessa, joten päätimme heti että laitetaan ilmalämpöpumput kumpaankin kerrokseen energiansäästäjiksi, kertoo Kallio.

Lämpöpumput toimittava Perkkiö kertoo tuon tarkoittavan noin 4500 euron vuotuisia lämmityskuluja.

– Onhan se paljon. Suurin osa lämpöpumpun hankkijoista ostaakin lämpöpumpun energiansäästöön. Lämpöpumpuilla voi parhaimmillaan säästää jopa yli puolet lämmityskuluista, kertoo yli 10 vuotta lämpöpumppualalla työskennellyt Perkkiö.

Kallion ja Hyllin talossa on yläkerrassa leivinuuni ja alakerrassa avotakka, joilla lämmityskuluja voisi myös leikata.

– Me saisimme vaimon metsätilalta kyllä puut, mutta ajateltiin, että emme kuitenkaan ehdi koko ajan sitä puulämmitystä hoitaa, niin hankittiin ilmalämpöpumput. Valintaan vaikutti sekin, että uusissa pumpuissa on takkatoiminto, jolla voi leivinuunin lämpöä kierrättää isommalle alueelle silloin, kun se lämmitetään. Se on kätevää, Kallio iloitsee.

Pumppu pelasti perheen lemmikin

Myös viilennys on Kallion mielestä tärkeä ominaisuus laitteessa.

–Viime kesänä asuimme asunnossa, jossa oli ilmalämpöpumppu ja totesimme jo silloin, että tämä on tosi kätevä. Meillä sattui olemaan ainut asunto siinä rivitalossa, jossa oli pumppu, meillä oli hyvä tuuri, Kallio kertoo. Hänen mukaansa pumppu nimittäin muodostui heidän Taika-koiransa pelastukseksi.

Taika-koira.

– Ilman viilentävää pumppua olisi viime kesä varmasti ollut viimeinen kesä 14,5 vuotiaalle koiravanhuksellemme, Kallio toteaa. Taikalla on ollut jo kaksi vuotta sydänvaiva, lääkkeillä on vielä toistaiseksi pärjätty. Taikan lisäksi pariskunnalla on kiinanharjakoira Pörri sekä kääpiosnautserit Mari ja Martta.

Hylli ja Kallio ovat jo päättäneet hankkia ilmalämpöpumpun mökillekin. Nykypumpuissa olevan etäohjauksen avulla mökin saa lämpimäksi jo etukäteen.

– Kun siellä ei ole takkaa, niin yksikin juhannus lähdettiin kesken kotia, kun oli niin kylmä. Kun on ilmalämpöpumppu, niin päästään mökille aikaisemmin keväällä ja kausi jatkuu myöhempään syksylle, sanoo Kallio.

Ekologisuus on tärkeää

Luonto ja ekologisuus ovat sekä Hyllille että Kalliolle tärkeitä asioita. Hylli opiskelee parhaillaan luonnonvaratuottajaksi ja Kallio valmistunut keväällä personal traineriksi ja hän valmentaa omassa yrityksessään ihmisiä selviytymään arjessa.

– Olen parhaillaan erikoistumassa luontomatkailuun ja haaveilen, että pääsen viemään ihmisiä luonnon keskelle, Kallio kertoo.

Lämpöpumpun valinnassa ympäristövaikutukset olivatkin pariskunnalle tärkeä kriteeri. Kaksi lämpöpumppua vähentää hiilijalanjälkeä jo yhden henkilöauton vuosipäästöjen verran.

– Ennen kuin ehdittiin edes muuttaa asuntoon, komposti oli jo pihassa. Ensimmäiset kahvinpurut meni jo kompostiin!”, Kallio naurahtaa. 
– Kaikki kierrätetään mitä voidaan.

Kuvat: Mero Kallio

Lue myös: Lämpöpumppuyhdistys SULPUn tiedote

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski