Pitäjät Lammi

Syksyn luomutorilla varustauduttiin jo talveen

Reijo ja Tuula Parviainen. Kuva: Jussi Karvonen

Tohijärven Luomutilan syksyn luomutorilta ei useinkaan lähdetä vain korien tai kassien kanssa kotiin, vaan moni poistuu torilta rattaiden ja kärryjen kanssa. Luomutuotteita ostetaan pitkällä tähtäimellä, ei vain esimerkiksi seuraavaksi viikoksi.

– Olemme järjestäneet luomutorin muistaakseni kahdeksana viime vuotena. Osa myyjistä tulee itse paikalle, osa on tuonut tuotteitaan myyntiin, mutta yhteistä kaikille on, että ne ovat luomua ja tuottajat ovat pääosin Hämeenlinnan ympäristöstä, sanoo Anna-Kaisa Taavila.

Tohijärven luomutilan syystori on jo traditio. Kuva: Jussi Karvonen

Luomutorilla oli tänä syksynä myynnissä vihannesten ja juuresten lisäksi muun muassa viljatuotteita, mehuja, hunajaa, karitsan- ja kyytönlihaa, kananmunia, leipää ja käsitöitä.

– Luomutuote on todellinen luomutuote kun se on kasvatettu puhtaassa maaperässä ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita, Taavila kertoo.

Tohijärven Luomutilalla on viljelty luomuna jo noin parikymmentä vuotta. Pelloilla kasvaa muun muassa perunaa, mansikkaa, juureksia, erilaisia kaaleja, kurpitsoita, herneitä, papuja, salaatteja ja sipuleita.

Suomalainen luomutuotannon ohjeistus perustuu Euroopan unionin luomuvalvonnan järjestämistä ja luonnonmukaista tuotantotapaa määritteleviin säädöksiin. Lisäksi alaa ohjaavat Suomen lakiin kirjattu asetus luonnonmukaisesta tuotannosta sekä Ruokaviraston ohjeet säädösten toimeenpanosta viljelylle ja luonnontuotteiden keruulle.

Kuva: Jussi Karvonen

Tohijärven luomutilan syystorilla riitti valikoimaa.

– Luomuviljelyssä on kyse paljon muustakin kuin vain puhtaasta luonnontuotteesta. Luomuviljelyssä ajatuksena on hyödyntää luonnon omaa toimintaa eli niin sanottuja ekosysteemipalveluita maan viljavuuden hoidossa, kasvien ravinteiden saannin turvaamisessa ja kasvinsuojelussa, Taavila kertoo.

Ekosysteemipalveluita ovat muun muassa maaperän pieneliöstön työ, typensidonta typensitojabakteerien voimin ja karjanlannan ravinteiden käyttäminen kasvien hyväksi sekä tuholaisten luonnonmukainen säätely.

– Luomutilalla olennaista on viljelykierto, minkä takia pellolla vuorotellaan ns. lataavia ja kuluttavia kasveja. Palkokasvit ovat tärkeä osa luomuviljelyyn kuuluvaa viljelykasvien vuorottelua.

Kuva: Jussi Karvonen

Tohijärvellä kasvatetaan myös useita erilaisia kaalilajikkeita.

Luomua ostetaan jo jouluun saakka

Lammilaiset Reijo ja Tuula Parviainen ostivat Tohijärven syystorilta muun muassa porkkanoita ja punajuuria.

– Näiden pitäisi riittää ainakin jouluun saakka. Ne säilyvät hyvin, joten niitä kannattaa ostaa pitkäksi aikaa. Luomutuotteet ovat hinnaltaan hieman kalliimpia, mutta ne ovat hintansa väärti, sanoo Reijo Parviainen.

Tuula Parviainen suosii hapatusta ruuanlaitossa.

– Olen huomannut, että esimerkiksi hapanpavut saa onnistumaan luomutuotteilla hyvin. Niissä ei ole suoloja, minkä ansiosta hapatus toimii. Käymme täällä kesän mittaan aika monta kertaa, mutta syystorilta pitää ostaa ruokaa pitkäksi aikaa.

Roosa Simola. Kuva: Jussi Karvonen

Roosa Simolan kärryyn kertyi muun muassa lanttua ja härkäpapua.

Lammilainen Roosa Simola osti maitokärryyn kotiin vietäväksi muun muassa lanttua, härkäpapua ja selleriä.

– Luomussa viehättää se, ettei näiden viljelyssä ole käytetty lisäaineita. Tarkoitus on, että nämä riittävät pitkälle loppuvuoteen saakka.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat