Pitäjät Lammi

Taimipäivillä puutarhaihmiset tekivät löytöjä

Kuva: Maria Ilonen

Kesä on alkamaisillaan ja pihan- ja puutarhanlaittolaitto sekä istutusten tekeminen ajankohtaista. Porkkalan kartanon puutarhamyymälän järjestämät perinteiset Taimipäivät keräsivät korona-ajasta huolimatta väkeä paikalle tekemään kesäkukka-, taimi ja perennalöytöjä sekä kahvittelemaan ja nauttimaan grillimakkaraa.

Kalseahkojen kevätkelien jälkeen sää oli toukokuun toiseksi viimeisen viikonlopun lauantaina kesäisen lämmin, ja puutarhaihmisiä olikin saapunut paikalle mukavasti. Värikkäät kesäkukat hehkuivat auringonvalossa houkuttelevina, ja kasvihuoneissa oli suorastaan trooppinen helle.

Riitta ja Leena Pimiä. Kuva: Maria Ilonen

Riitta ja Leena Pimiä olivat keränneet kärryllisen kasveja Taimipäiviltä ja olivat silminnähden tyytyväisiä hankintoihinsa. Arpaonnikin oli vielä suosinut.

Äidin opissa pihanlaittoon

Portilla kyytiä mahtavan saaliinsa kanssa odottivat äiti ja tytär Riitta Pimiä ja Leena Pimiä.

– Alle sata euroa nämä maksoivat, oli hyviä tarjouksia! Riitta Pimiä hehkutti.

Pimiät olivat hankkineet Taimipäiviltä muun muassa kirsikkapuun, krysanteemeja ja tomaatin. Ostosten lisäksi kotiin vietäväksi oli saatu myös arpajaisvoittoja. Kaikille ostoksia tehneille jaettiin arpa, ja voittoina oli luonnollisesti pihan ja puutarhan tuotteita. Riitta Pimiä myönsi hurahtaneensa täysin pihan laittoon.

– Jotkut sanovat, että mitäpä sitä ei kauneutensa eteen tekisi, Riitta Pimiä naurahti ja vertasi puutarhan kanssa olevan samalla tavalla.

Tytär on vielä vähän äidin opissa asian suhteen.

– Meillä oli juuri pihatalkoot, nyt on paikkoja mihin kasveja laittaa, Leena Pimiä sanoo.

Molemmat olivat sangen tyytyväisä Taimipäivien saldoonsa.

Kuva: Maria Ilonen

Anniina Rikala Porkkalan Kartanosta kertoi, että varsinkin pelargoniat sekä yrttien ja vihannesten taimet ovat tehneet kauppansa. Sonja Kautonen on työharjoittelussa Porkkalan Kartanossa ja kertoi, että tekemistä on riittänyt.

Pelargoniat sekä yrttien ja vihannesten taimet suosiossa

Porkkalan kartanon kaksipäiväiset Taimipäivät ovat jokavuotinen kevään perinteinen tapahtuma, joka on järjestetty jo noin kahdenkymmenenviiden vuoden ajan.

– Ihan kivasti on väkeä liikkeellä, vaikka nyt eivät ihmiset välttämättä liikkeelle lähde, Anniina Rikala perheyrityksestä kertoo viitaten korona-aikaan.

– Nyt on kuitenkin istutusaika, ja tarjoukset tietysti vetävät ihmisiä. Pelargonioita on mennyt paljon sekä yrttien ja vihannesten taimia, nyt on vallalla villitys kasvattaa itse omia ruokia, Rikala sanoo.

Rikalalla pitikin kiirettä. Samoin Lepaan puutarhaoppilaitoksen opiskelija Sonja Kautonen, joka on Porkkalan Kartanossa työharjoittelussa, tuumi olleen touhukasta.

– Tylsää ei ole ollut, ja koko ajan on päässyt tekemään, hän sanoi työharjoittelusta.

Valinnan vaikeus ison valikoiman keskellä

Erilaisten tarjousten lisäksi tarjolla oli grillimakkaraa yrityksen tarjoamana sekä arpajaiset. Lisäksi Taimipäivillä on vuosittain pyörittämässä ulkopuolinen taho kahvilaa. Tänä vuonna kahvilaa piti Oona Ansamaa. Tarjolla oli munkkia, porkkanakakkua, mokkapalaa, kuin myös suolaista.

– Aiemmin olin myymässä Anniinan leipomia tuotteita ja sitten tuli puheeksi kahvilan pitäminen, kun leivon paljon, kertoo Ansamaa.

Viime vuonna kahvilan pitämisestä vastasi urheiluseura.

Anniina Kangas. Kuva: Maria Ilonen

Anniina Kangas kertoi, että suuressa valikoimassa oli valinnanvaikeus ja hän oli keräillyt mukaansa kaikenlaista. Oma piha on vielä melko tuore ja äiti olikin varsinaisena puutarhanlaittokonkarina mukana.

Kukkaloiston keskellä seikkailivat myös Anniina Kangas ja hänen äitinsä Maija-Liisa Viiala.

– Olen tässä poiminut kaikkea mukaan, on vaikeaa valita, Anniina Kangas naurahti ja myönsi, ettei tiedä edes kaikkien kukkien nimiä.

Myös Kangas on pihapuuhissa äidin opastuksessa.

– Olen tässä harjoitellut, äiti meistä on enemmänkin puutarhaihminen, minä tykkään asetella kiviä. Äitihän suorastaan asuu täällä, hän naurahtaa Porkkalan kartanosta.

Maija-Liisa Viiala kertoo, että hänen mieleensä ovat erityisesti erilaiset perennat, joiden kanssa hän kertomansa mukaan mielellään myllää kotipihassa. Tähän asti hän on lähinnä tuonut tyttären pihaan erilaisia kasveja ja naurahtaa sitten käyvänsä välillä katsomassa, ovatko ne vielä hengissä. Tytär myöntää, että välillä hengissä pitäminen on hankalaa, ettei tule annetuksi liikaa tai liian vähän vettä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat