Pitäjät Tuulos

Taina Leppänen hyppäsi tyhjän päälle

Taina Leppänen. Kuva: Jussi Karvonen

Vakituinen työpaikka sai jäädä, kirppuritoriyrittäjyys tuli vastaan.

Tuuloslainen Taina Leppänen ei ole haasteita säikkynyt, ja viime keväänä keskellä pahinta koronaa Leppänen irtisanoutui vakituisesta työstään kaupan alalla ja heittäyttyi tyhjän päälle ilman mitään suunnitelmia. Syyskuun lopussa hän aloitti kirpputoriyrittäjänä.

– Olen luonteeltani aka spontaani ihminen, ja 25 vuoden kokemus kaupan alalta ja 14 vuoden kokemus viimeisimmästä työpaikasta sai vain äkkiä riittää. Päätin hypätä tuntemattomaan ja vielä syvimpään päähän luottaen siihen, että jotakin työtä ainä tekevälle löytyy. Koin, että jotakin muutosta pitää elämään tulla, jotta joskus voisin toteuttaa unelmani ja muuttaa johonkin lämpimään paikkaan, sanoo Leppänen.

Alkuviikosta Leppänen avasi Tuulosessa löytö- ja kirpputorin. Yrittäjyys tuli Leppäselle sattuman kautta.
– Irtisanoutumiseni jälkeen olin ”kesätöissä” eräässä liikkeessä Tuulosessa. Heinäkuussa kirpputorin pitäjä kertoi luopuvansa torinpidosta, ja minä innostuin jatkoajatuksesta. Minulla oli kesätyöpaikassani töitä siinä vielä kuukauden verran, joten pääsin avaamaan kirpputorin uudestaan vasta nyt. Yrittäjyydestä minulla on sen verran kokemusta, että aikoinaan minulla oli siivousalan yritys. Kirpputoreilla olen ollut paljon asiakkaana, mutta yrittäjän rooli tällä alalla on uutta, Leppänen taustoittaa.

Kirpputori jatkaa entisellä paikallaan entiseen malliin, mutta uuttakin Leppänen on torille tuonut.

– Paikalliset käsityöläiset ovat tuoneet meille tuotteitaan myyntiin. Monet ovat myyneet tuotteitaan esimerkiksi kotoa käsin, mutta nyt he saavat tuotteensa esille. Työkeskus Sampolan tuotteita on myös myynnissä, Leppänen kertoo.

– Käsityöläiset ovat tuoneet tänne perinteisiä ompelu- ja muita töitä sekä muun muassa uistimia. Osa tekijöistä on tuuloslalsia, ja kaikki ovat Hämeenlinnan seudulta. Vanhat asiakkaat ovat löytäneet tänne hyvin, tänne tuodaan kaikkea antiikista perämoottoreihin. Yhden nurkan olen varannut armeijan ylijäämätuotteille, joita Eräkolmio tuo minun tiloihini myyntiin.

Leppänen kerää pehmolelunalleja, joista parisataa on esillä kirpputorilla

– Lahjoitin 112 nallea sairaalan lastenosastolle, mutta ne tuntuvat vain lisääntyvän, naurahtaa Leppänen

Kesäteatteri pitää Taina Leppäsen myös kiireisenä. Hän on näytellyt Tuuloksen VPK:n Ruuttanäyttämöllä noin kahdeksan vuotta. Muutaman viime vuoden hän on toiminut myös teatteriosaston puheenjohtajana.

– Kuulostahan se aika hienolta, kun voi tituleerata itseään teatterinjohtajaksi, mutta yhdessä me kesäteatteria teemme, naurahtaa Leppänen.
Koronan takia kesäteatteri jäi kuluneelta kesältä väliin. Ensi kesänä on tarkoitus esittää Ruuttanäyttämön 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tältä kesältä väliin jäänyt näytelmä.

– Itse näyttelen siinä kaupunginjohtaja Nipasen ex-rouva numero kahta. Kaikki näytelmän henkilöt ovat jollakin tavoin sidoksissa kaupunginjohtajaan.

Aloitamme harjoitukset vuoden alussa kerran viikossa. Ehdimme treenata hieman jo viime keväänä uuden ohjaajamme Risto Aution kanssa, jonka käsikirjoittama näytelmäkin on, joten siinä mielessä pääsemme ehkä vähän aiempaa helpommalla. Minulla on sen verran apulaisia, että pääsen hyvin harjoituksiinkin, Leppänen suunnittelee jo tulevaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat